+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Gyurcsány Ferenc a magyar politika megkerülhetetlen karaktere.

 

A baloldal sem lenyelni, sem kiköpni nem tudja. Ő tematizálja az ellenzéket. Bármilyen kezdeményezést képes hitelteleníteni és tönkretenni, legyen az párt, mozgalom, vagy csak Orbán kompromittálásának lehetősége. Ha valamihez hozzányúl, arra többet már nem lehet ugyanúgy nézni. Egyszerűen levakarhatatlan a képernyőről és a címlapokról.

 

Eddig a mese. *

 

A fent felsoroltak egyrészt Gyurcsány túldimenzionálásából erednek, másrészt önbeteljesítő jóslatok. Önmagában egyáltalán nem lenne feleekkora jelentősége sem Gyurcsánynak, ha az ellenzéki véleményvezérek nem adnák ezt meg neki.

 

Ha nem írnák le minden megmozdulása után háborogva, hogy takarodjon már el a közéletből, ha ellenzéki pártok nem mutogatnának rá, hogy miatta nem nyerhet az ellenzék, ha az Index-444 páros nem számolna be minden tüsszentéséről, csak egy lenne az öt-hét parlamenti vagy parlamentesélyes párt elnökei közül.

 

Mégsem képesek szabadulni a bűvköréből sokan.

 

Mumusként tekintenek rá. Olyan mumusra, aki például már azzal hitelteleníteni tudja az összes eljövendő bankszámlakivonatot, hogy csak beszél róluk. Abszurdnak tűnhet, mégis ezt magyarázzák egyesek a legutóbbi akciózása után.

 

Gyurcsányt pont ezeknek a véleményvezéreknek a háborgása tartja felszínen. Persze, ez sokaknak nagyon kényelmes. Amíg van Gyurcsány, lehet vele kattintásvadász cikket eladni, van kire mutogatni a sok életképtelen, dilettáns wannabe-politikusnak, hogy miatta nem nő a saját táboruk, és összefogás is azért se nincsen, mert a Gyurcsány össze akar fogni. A gaz, a galád!

 

Gyurcsányozni a legolcsóbb pótcselekvés a mai magyar közéletben.

 

Nem mumus ő, nem szuperpolitikus übermensch, egyszerűen csak egy tehetséges, ügyes és narcisztikus politikus-celeb. Hívei mitológiát szőttek köré, ennek pedig fontos eleme a megkerülhetetlenség.

 

A Gyurcsány-hívőnek legyezgeti a kollektív hiúságát bármi, ami „Feriről” szól, mert csak azt bizonyítja, hogy vagy nem tud vele mit kezdeni az ellenzék, vagy ő a Fidesz legfélelmetesebb ellenfele – attól függően, hogy éppen hol szólnak „Feriről”. És igen jól körbehordozható véres kard az is, hogy „báncsák a Ferit”.

 

Minden gyurcsányozás csak erősíti hívei ostromtudatát.

 

Részemről egyébként abszolút érdektelen az ő eredményessége. Én Orbánék végét akarom látni, az pedig a közkeletű tévhittel ellentétben teljesen független Gyurcsány személyétől. Nem javítana a jelenlegi garnitúra életképességén Gyurcsány hiánya. Sőt.

 

Ha lesz olyan politikai formáció, ami valaha képes lesz kormányra kerülni, azt pont onnan lehet felismerni, hogy nem gyurcsányoznak.

 

Meg akarsz szabadulni tőle? Ignoráld!

 

Egy celebről van szó, az egyedüli politikusról, akinél működik a Gábor Zsazsa-szabály: mindegy, mit, csak beszéljenek róla. De írhatnám akár azt is, hogy Gyurcsány egy olyan vámpír, ami említésekből táplálkozik. Csak úgy tudod legyőzni, ha kiéhezteted.

 

A pozitív említések nyilvánvaló, miért erősítik, a negatívak pedig azért, mert népszerűtlenebb már úgysem lesz, ellenben a híveit csak megerősíti a megkerülhetetlenségébe vetett hitükben. Úgyhogy akármit is írsz, vagy mondasz róla, minddel csak őt erősíted.

 

Akik viszont tényleg a fontos dolgokkal akarnak foglalkozni, ignorálják a Gyurcsány-kérdést! Már csak saját lelki egyensúlyuk megőrzése érdekében is. Nem lamentálnak azon, hogy Unicum vagy Jägermeister kell-e annak a ténynek elviseléséhez, hogy a DK simán elér 5-8%-ot a 2018-as választáson, ergo valamit kell majd kezdeni vele, hanem beépítik a terveikbe, amiknek a végén a kormányváltás és az európai, polgári Magyarország áll.

 

Nagyon remélem, hogy vannak ilyen tervek és vannak ilyen erők.

 

* És remélem, senki nem fogja a fenti sorokat kontextusból kiragadva idézni mindenfajta hátsó szándékkal, bár lássuk be, Gyurcsányról lévén szó, stílszerű lenne.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német nemzetiségi listáról bejutott parlamenti képviselő, Ritter Imre mélyen hallgat.

Olga Ljubimova óriási aranyköpéseket felejtett a régi blogján: baromira nem értem a művészfilmeket, nem akarom megnézni a Mona Lisát, a British Museum időpazarlás volt, a Louvre-ba soha nem is mennék.

További gesztusokat tenne a spanyol kormány a katalánok felé. Nem véletlenül, hiszen tőlük függ a parlamenti többség.

A hétvégi olasz tartományi választások majd megmutatják: újjáépülés, vagy végleges leépülés következik-e.

Csalódott-e az MSZP-s Pollreisz Balázs győri polgármesterjelölt, hogy egy volt párttársa nyíltan a fideszes jelölt mellé állt? Válaszolt az Azonnalinak!

Az európai labdarúgó bajnokságok első osztályainak bevételi listáján Magyarország befért a legjobb húszba, a bevételi források eloszlásában Kazahsztánhoz hasonlítunk.

Kiszivárgott a bölcsek jelentése, eszerint a Fidesz maradhatna a Néppártban, de amíg nem viselkedik jól nyilvánosan, felfüggesztve marad.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mit tettek a világ vezetői, hogy megfékezzék a klímaváltozást? Erre keresik a választ a MagNet Közösségi Házban január 24-én pénteken. Filmvetítés után szakértők beszélgetnek!

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás