+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Gyurcsány Ferenc a magyar politika megkerülhetetlen karaktere.

 

A baloldal sem lenyelni, sem kiköpni nem tudja. Ő tematizálja az ellenzéket. Bármilyen kezdeményezést képes hitelteleníteni és tönkretenni, legyen az párt, mozgalom, vagy csak Orbán kompromittálásának lehetősége. Ha valamihez hozzányúl, arra többet már nem lehet ugyanúgy nézni. Egyszerűen levakarhatatlan a képernyőről és a címlapokról.

 

Eddig a mese. *

 

A fent felsoroltak egyrészt Gyurcsány túldimenzionálásából erednek, másrészt önbeteljesítő jóslatok. Önmagában egyáltalán nem lenne feleekkora jelentősége sem Gyurcsánynak, ha az ellenzéki véleményvezérek nem adnák ezt meg neki.

 

Ha nem írnák le minden megmozdulása után háborogva, hogy takarodjon már el a közéletből, ha ellenzéki pártok nem mutogatnának rá, hogy miatta nem nyerhet az ellenzék, ha az Index-444 páros nem számolna be minden tüsszentéséről, csak egy lenne az öt-hét parlamenti vagy parlamentesélyes párt elnökei közül.

 

Mégsem képesek szabadulni a bűvköréből sokan.

 

Mumusként tekintenek rá. Olyan mumusra, aki például már azzal hitelteleníteni tudja az összes eljövendő bankszámlakivonatot, hogy csak beszél róluk. Abszurdnak tűnhet, mégis ezt magyarázzák egyesek a legutóbbi akciózása után.

 

Gyurcsányt pont ezeknek a véleményvezéreknek a háborgása tartja felszínen. Persze, ez sokaknak nagyon kényelmes. Amíg van Gyurcsány, lehet vele kattintásvadász cikket eladni, van kire mutogatni a sok életképtelen, dilettáns wannabe-politikusnak, hogy miatta nem nő a saját táboruk, és összefogás is azért se nincsen, mert a Gyurcsány össze akar fogni. A gaz, a galád!

 

Gyurcsányozni a legolcsóbb pótcselekvés a mai magyar közéletben.

 

Nem mumus ő, nem szuperpolitikus übermensch, egyszerűen csak egy tehetséges, ügyes és narcisztikus politikus-celeb. Hívei mitológiát szőttek köré, ennek pedig fontos eleme a megkerülhetetlenség.

 

A Gyurcsány-hívőnek legyezgeti a kollektív hiúságát bármi, ami „Feriről” szól, mert csak azt bizonyítja, hogy vagy nem tud vele mit kezdeni az ellenzék, vagy ő a Fidesz legfélelmetesebb ellenfele – attól függően, hogy éppen hol szólnak „Feriről”. És igen jól körbehordozható véres kard az is, hogy „báncsák a Ferit”.

 

Minden gyurcsányozás csak erősíti hívei ostromtudatát.

 

Részemről egyébként abszolút érdektelen az ő eredményessége. Én Orbánék végét akarom látni, az pedig a közkeletű tévhittel ellentétben teljesen független Gyurcsány személyétől. Nem javítana a jelenlegi garnitúra életképességén Gyurcsány hiánya. Sőt.

 

Ha lesz olyan politikai formáció, ami valaha képes lesz kormányra kerülni, azt pont onnan lehet felismerni, hogy nem gyurcsányoznak.

 

Meg akarsz szabadulni tőle? Ignoráld!

 

Egy celebről van szó, az egyedüli politikusról, akinél működik a Gábor Zsazsa-szabály: mindegy, mit, csak beszéljenek róla. De írhatnám akár azt is, hogy Gyurcsány egy olyan vámpír, ami említésekből táplálkozik. Csak úgy tudod legyőzni, ha kiéhezteted.

 

A pozitív említések nyilvánvaló, miért erősítik, a negatívak pedig azért, mert népszerűtlenebb már úgysem lesz, ellenben a híveit csak megerősíti a megkerülhetetlenségébe vetett hitükben. Úgyhogy akármit is írsz, vagy mondasz róla, minddel csak őt erősíted.

 

Akik viszont tényleg a fontos dolgokkal akarnak foglalkozni, ignorálják a Gyurcsány-kérdést! Már csak saját lelki egyensúlyuk megőrzése érdekében is. Nem lamentálnak azon, hogy Unicum vagy Jägermeister kell-e annak a ténynek elviseléséhez, hogy a DK simán elér 5-8%-ot a 2018-as választáson, ergo valamit kell majd kezdeni vele, hanem beépítik a terveikbe, amiknek a végén a kormányváltás és az európai, polgári Magyarország áll.

 

Nagyon remélem, hogy vannak ilyen tervek és vannak ilyen erők.

 

* És remélem, senki nem fogja a fenti sorokat kontextusból kiragadva idézni mindenfajta hátsó szándékkal, bár lássuk be, Gyurcsányról lévén szó, stílszerű lenne.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A piacvezető online bolt statisztikái elképesztően sokat javulnak évről évre, de úgy tűnik, hogy még mindig van hova nőni, ha black friday-ről van szó.

A Mexikóba menekült volt államfő szerint a lépés alkotmányellenes, és a történelem „legfurfangosabb és legundorítóbb puccsa”.

Parlamenti többséget találni mindehhez katalán függetlenségpártiak nélkül már nem lesz olyan egyszerű.

A legfőbb ügyész kinevezésének módja miatt megszűnt Moldovában a kormánytöbbség, új kormányt alakítani a meglévő parlamenttel viszont nehéz lesz.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi fog történni, ha nyerünk? Hogyan néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen?
Elmondjuk a kulisszatitkokat!

Nem vicc, egy négy és fél órás videó meggyőzően elmagyarázza a legendás sorozat legabszurdabb jeleneteit is.

Egy újságírótól értesült a demokrata elnökjelölt-aspiráns arról, hogy a világ leggazdagabb embere is egy milliárdost akar demokrata elnökjelöltnek.

A hét kérdése

„Támogasson téged a Momentum!” – hangozhatna a mondat azoktól, akiken megpróbáltak segíteni Fekete-Győrék az elmúlt napokban.

Azért ide elnéznénk

Jobbnál jobb európai filmeket vetítenek november 13-15. között, ráadásul még jegyet is lehet nyerni!

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Eljött a te időd! Ugyanis a szocialista párt szervezésében megnézhető Az ifjú Karl Marx című film november 14-én.

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

Ezt is szerettétek

Miért nézik le egymást az értelmiségiek és a melósok? Három pályakezdő: egy büszke gázszerelő, egy egyetemista és egy self made man mondja el.

Romániának is valamiről illene szólnia. Most arról szól, hogy nagy, és még nagyobb akar lenni. Így nehéz lesz bármiféle autonómia, mert az nem mennyiségi, hanem inkább minőségi cél. Véleménycikk!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás