Hivatalosan is Monty Python-jelenetté vált a brexit!

Szerző: Illés Gergő
2019.03.17. 19:32

A holland miniszterelnök óriási trollkodással a Gyalog Galopp fekete lovagjához hasonlította Theresa May brit kormányfőt.

Hivatalosan is Monty Python-jelenetté vált a brexit!

Néha a brit miniszterelnök olyan, mint a Monty Python Gyalog galopp című filmjéből ismert, a végtagjait elvesztő, majd döntetlent kiáltó fekete lovag – fogalmazott a holland WNL-nek adott interjújában vasárnap Mark Rutte holland kormányfő, melyre a Guardian akadt rá.

A fekete lovag mindig győz!

Rutte igen gyakran nyilatkozik meg a brit kilépés ügyében, a holland miniszterelnök például elég „mérges” volt a brit parlamentre, amiért az másodjára is elutasította a Theresa May által az EU-val kialkudott brexit-megállapodást. Hozzátette: frusztrációja főként azokra a brit parlamenti képviselőkre irányul, akik a komoly nemzeti válság közepén pártpolitikai szempontok alapján gondolkoznak, egyúttal Theresa May ellenálló képességét is méltatta, aki a sorozatos ellenállása ellenére is talpon tudott maradni.

„Minden elismerésem Theresa Maynek – fogalmazott –

néha arra a Monty Python-karakterre emlékeztet, akinek a párbajban az ellenfele már a kezeit és a lábait is levágta, és ő mégis annyit mond: »kiegyezek egy döntetlenben!«”

– fogalmazott, a kultikus fekete lovag-jelenetre utalva.

Kulcsfontosságú partner

Az Egyesült Királyság Hollandia egyik legnagyobb exportpartnere, a hollandok kivitele csak Németország, illetve (együtt számolva) Belgium-Luxemburg irányába jelentősebb a briteknél. Ennek fényében érthető, ha a szoros kereskedelmi partnerség miatt az ország érdeke a kereskedelmi akadályok minimalizálása, Rutte ki is jelentette:

„látható, mi történik, ha egy ország mindent egy lapra tesz fel, kockáztat, és az egész nem jön be. Pontosan ez történik, amit most látunk. Gazdaságilag, pénzügyileg és politikailag Anglia igazán rossz helyzetben van most”.

Phillip Hammond brit kincstári kancellár (a pénzügyminiszter megfelelője) vasárnap egyébként kijelentette: lehet, hogy a jövő héten nem bocsátják szavazásra harmadjára is Theresa May már kétszer elbukott kilépési megállapodását, ha az megint csak bukásra lenne ítélve. 

A politikai játszmát játszó Corbyn is megkapta a magáét

Az ellenzék vezetője, a munkáspárti Jeremy Corbyn ugyanakkor kijelentette: ha a May-megállapodást mégis szavazásra bocsátanák, a Munkáspárt támogatna egy olyan módosítót, mely „megerősítő” referendumot írna ki a dealről.

Ruttétől ezért Corbyn is megkapta a magáét: szerinte a Munkáspárt csak politikai játékot játszik, és a következő választás megnyerésére apellálnak csak.

„Egy ország sorsa a tét. Egy egész országé, 75 millió emberrel. Ez nagyon fel tud idegesíteni” – fogalmazott a holland kormányfő. 

Hozzátette: jelenleg ebből a megállapodásból kell a legjobbat kihozni, más alternatíva nincs. „Persze, lehet mondani, hogy hajszál van a levesben, ezért pedig nem kérjük. Igen, de mit is akarnak valójában [a britek]? A kilépés elhalasztását. Persze, de mennyi időre, és pontosan mire is kérnék a halasztást?” – méltatlankodott Rutte.

Aki esetleg nem ismerné a fentebb emlegetett fekete lovag-jelenetet, az itt alább megtekintheti: különösebb magyarázatra nem szorul, és a brexitre tökéletesen alkalmazható.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek