+++ Eltűntünk a facebookon? Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig tudj arról, amiről írunk! +++
Szerző: Bakó Bea & Bukovics Martin
2017. június 23. péntek, 12:40
A német parlament épületébe a magyarhoz képest jóval egyszerűbb bejutni újságíróként, az épület nagy részében pedig szabadon lehet mozogni és fotózni is. Megmutatjuk, hogyan emlékezett meg a pártja és a Bundestag plenáris ülése a múlt pénteken elhunyt Helmut Kohl egykori kancellárról.

 

 

A plenáris ülésen – ahol természetesen Németország kormánya is megjelent – Norbert Lammert, a Bundestag elnöke mondott helyenként megható, helyenként cukin vicces beszédet Helmut Kohlról. Az esemény – mint a német parlamenti ülések általában – nem csak a sajtó, de az ülés iránt érdeklődő regisztrált látogatók számára is nyitva állt: tele is voltak a páholyok.

 

 

A házelnöki beszéd végén egyperces néma csenddel emlékeztek az egykori kancellárra. A díszpáholy első sorában Frank-Walter Steinmeier államfő és két elődje, Joachim Gauck (a balján) és Horst Köhler (jobbján). Mögöttük a legfontosabb németországi egyházi elöljárók, a jobb szélen a politikusokkal smúzolás egyik legnagyobb bajnoka, Aimen Mazyek úr, a németországi muszlimok központi tanácsának sokat kritizált vezetője.

A sztorihoz hozzátartozik, hogy Kohl nem igazán szívlelte a jelenlegi német elnököt, lévén az akkor még szocdem politikus vezette 2000-ben Gerhard Schröder akkori SPD-s kancellár felkérésére a Kohl-kormány aktatörlési ügyét vizsgáló bizottságot. A vizsgálóbizottság két ügy aktáinak komplett eltűnését állapította meg: egy szaúdi fegyverszállítási megállapodásét és egy egykori NDK-beli vegyi üzem privatizációjáét. Német sajtóértesülések szerint azt még halála előtt kikötötte az egykori kereszténydemokrata kancellár és Orbán-rajongó özvegye, hogy Steinmeier nem mondhat beszédet a temetésén. 

 

 

A címersas és az uniós zászló. Ilyet nem csak a sas hiányában nem tudnánk a magyar parlamentben fotózni, hanem azért sem, mert Kövér László levetette a Tisztelt Házban az összes uniós zászlót.

 

 

Ilyen lazán öltözött képviselőt sem láttunk még a magyar Országgyűlésben.

 

 

A Bundestag épületében nem csak az ülésterem fölötti páholyokban, de a frakciók irodái környékén, a teljes emeleten is szabadon mozoghatnak az újságírók. A CDU-CSU képviselőcsoport épp frakcióülést tartott, ahol szintén Helmut Kohlra emlékeztek.

Forgatni sem csak egy ötméteres folyosószakaszon szabad, mint a magyar parlamentben, hanem az ülésterem előtti csarnokban és folyosón, valamint az érintett frakciók engedélyével a frakcióirodákban és az előtereikben is. Sőt, a házirend szerint elméletileg a körpanorámás tetőteraszon és a híres üvegkupolában is lehet politikusokat interjúvolni – bár arrafelé jellemzően nem a képviselők, hanem turisták tömegei járnak.

 

 

A csapolt sör német nemzeti érték, így gyász és munka közben sem hiányozhat.

 

Hírszolgáltatás

Az LMP képviselője abban sem biztos, hogy egyáltalán beengednék Oroszországba szurkolni. Egy Soros-szál miatt.

2019 után is idegesítené a háttérhatalmazó román kormányt a jelenlegi államfő.

Az ország lakóinak 86 százaléka szerint rossz irányba mennek a dolgok. De: 9 szerint jóba!

A Metróért Egyesület elnöke az Azonnalinak azt mondta, 100 százalék, hogy ez az, ami.

A hét kérdése

A Montgomery buszbojkott után következzen a budapesti metróbojkott? Vagy inkább a macis hírek idegesítenek?

Azért ide elnéznénk

A hír igaz: a Wichmann kocsma június végén bezár. Június 27-én búcsúznak törzsvendégei.

Kiváló koncert június 28-án a Lumenben. A nagyobbikban.

Már csak ezért is érdemes elutazni a Balaton-partra július 8-án. Utána rögtön el onnan.

Kibékülés-történetek a pannonhalmi apátság múltjából. Ősz végéig a főmonostorban.

Ezt is szerettétek

A főszereplő ezúttal Németország és az Európai Unió. Merkelék berágtak.

Az új római kormány esély arra, hogy az európai egység több legyen, mint Hitler álma: az Európa feletti német hegemónia.

Mi köze a nyelvtörvénynek az ukrán-orosz konfliktushoz? Az Azonnali Kijevből jelentkezik.

A magyar társadalomra a politikától elforduló, rezignált passzivitás a jellemző.

comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás