EP-képviselőként térne vissza Berlusconi

Szerző: Illés Gergő
2018.12.13. 19:42

A már 82 éves olasz exminiszterelnök emellett megkérte Matteo Salvinit: szálljon ki a jelenlegi kormánykoalícióból, és szövetkezzen inkább vele.

EP-képviselőként térne vissza Berlusconi

Silvio Berlusconi olasz exminiszterelnök fontolgatja, hogy elindul a jövő évi európai parlamenti választásokon – írja a The Local IT.

Megpróbálja az Európai Parlamentet

Az olasz politika 82 éves állócsillaga azt nyilatkozta, vannak fenntartásai, hogy „az életének ezen szakaszában már nem tudna részt venni az Európai Parlament életében, ez pedig a rá szavazókra nézve nem lenne fair”. Berlusconi ugyanakkor a római irodalmi rendezvényen tett bejelentésén hozzátette,

„nagyon valószínű”, hogy végül beleegyezik az indulásba.

Berlusconi közel két évtizeden át volt az olasz politika domináns és megkerülhetetlen alakja, mígnem 2013-ban egy adócsalási ügye miatt már nem ülhetett be a parlamentbe. Ez sem akadályozta a folytatásban, a Forza Italia névre hallgató pártját azóta is elnökként vezeti.

Hatalomba ugyanakkor már nem tudott kerülni: a márciusi olasz parlamenti választásokon pártját nemcsak a centrista-elitellenes Öt Csillag Mozgalom (M5S), de a Matteo Salvini-féle radikális-jobboldali Liga is leelőzte pártját. Végül a Liga a várakozásokkal ellentétben nem is a Forza Italiával, hanem az M5S-el alakított kormányt. 

Az ember, aki sose adja fel

Azóta Berlusconi pártja nem is nagyon tudott felállni a padlóról, jelenleg a Forza Italia 9 százalékos támogatottságot élvez, míg a Salvini-féle Liga 32 százalékkal már messze a legnépszerűbb párt. Berlusconi a választás után sem adta fel: csütörtökön

a most belügyminiszterként tevékenykedő Salvinit felkérte, hogy szakítsa meg szövetségét az M5S-el, és alakítson inkább vele koalíciót. Ha így tenne, a 45 éves Salvini lehetne a belügyminiszter, ígérte a 82 éves politikus.

Berlusconi 1994 és 1995 között, majd 2001 és 2006 között volt Olaszország miniszterelnöke. 2008-tól kezdődő harmadik ciklusát folyamatos botrányai között már nem tudta kitölteni, 2011-ben elveszítette parlamenti többségét, majd lemondott a miniszterelnöki székről.

A 82 éves médiamágnás jövőre bíróság elé kerülhet: 2008-ban és 2009-ben úgynevezett „bunga-bunga” partijain eszkortlányokat látott vendégül. A gyanú szerint Berlusconi egy tanút lefizetett, hogy az hamisan tanúzzon az ominózus partikról.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek