+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
Szerző: Bakó Bea
2017. augusztus 6. vasárnap, 21:50
Nagyharsányban, az idén tízéves Ördögkatlan fesztivál kedvéért sem különösebben kicsinosított dél-baranyai faluban pár napra a helyiek is együtt buliznak vendégeikkel. Évről évre lelkesen meghallgatják öregedő vagy épp mainstreamesedő kedvenceiket. Lovasi András például elbújhat: nem a Kiscsillag, hanem Both Miklós és egy csapat nyolcvan fölötti ukrán néni csinálta a legnagyobb bulit egy lepattant parasztház udvarában.

 

 

Szó szerint izzott a katlan a délutáni 35 fokos hőségben, de ettől még nem állhat meg az élet: Lázár Domokos, az Esti Kornél gitárosa adott épp egyszálgitáros koncertet a hősiesen tikkadó közönségnek Nagyharsány központjában, mikor megérkeztünk. Át is néztünk inkább az árnyékosabb civil szektorba, ahol annyira vagány dolgot csináltunk a TASZ játszóházában, hogy egy pillanatra majdnem harcos jogvédők lettünk:

 

 

A TASZ-nak amúgy nem nagyon kellett fröccsözésre biztatnia a fesztiválozókat, akik amúgy is megtöltötték a Villány melletti falu összes pincéjét és teraszát. Itt például már csak üres poharak és egy vizespalack árválkodnak Háy János és Szálinger Balázs hatalmas, falra fújt portréja társaságában:

 

 

A legtöbb pince udvarából jó kilátás nyílik a Szársomlyóra, vagy ahogy a környéken ismerik, az ördögszántotta hegyre. A legenda szerint élt a faluban egy vén banya, akinek gyönyörű szép lánya volt. Egy napon megjelent nála az ördög azzal, hogy adja neki a lányt feleségül. A banya persze nem mert direktben ellentmondani az ördögnek, ezért rafinált üzletet ajánlott neki: neked adom, ha egy éjszaka alatt felszántod a hegyet. Az ördög neki is állt, és meglepően jól haladt: már bőven hajnal előtt úgy tűnt, hogy végez a szántással. A banya ezért cselhez folyamodott: kiosont a kertbe és megrángatta az alvó kakas farkát, aki ijedtében kukorékolni kezdett. Az ördög erre azt hitte, máris itt a hajnal: megdühödött, eldobta az ekéjét, és visszabújt a földbe – szól a happy end.

 

 

 

Ördögszántás ide, borvidék oda, Nagyharsány azért nem épp egy kirakatfalu a turistáknak, bár a fesztivál idején a leleményesebb helyiek próbálják kihasználni a megnövekedett keresletet.

 

 

 

 

A második, kevésbé lerobbant, de azért szebb napokat is látott ház adott otthont a Both Miklós által megálmodott ukrán udvarnak: annak a helyszínnek, amelyik szombat este a nagyszínpadot is lenyomta. Hiába igyekeztek Lovasi Andrásék késő este, nem tudták überelni az idős ukrán nénik és önkéntesek által előadott ukrán népi esküvőt, és az azt követő hagyományos ukrán vacsorát és táncházat.

 

 

 

 

A vőfélynek nem csak Both Miklóst, de a nagyharsányi polgármestert is sikerült megitatnia vodkával – merőkanálból.

 

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Liu Yifei elég meglepő véleményt fogalmazott meg arról, kik mellé áll erkölcsileg a hetek óta tartó brutális tüntetéssorozatban.

A lengyel katolikusokkal is állandóan háborúzó Nergal nem mérte fel igazán, milyen helyre akar bemenni edzeni kicsit, ezért amikor kiderült, hogy nem követi Jézust, hazaküldték.

A cseheknek, a horvátoknak és a lengyeleknek már van top 500-as egyetemük, nekünk még nem jött össze. De ha lenne, melyik lenne az? Szavazz!

Az exminiszterelnök közvetlen kapcsolatban állhatott a Kuciak-gyilkosság állítólagos megrendelőjével, erre válaszul összehívott sajtótájékoztatóján szinte mindenkinek nekiment.

A marokkóiak busás uniós pénzekért cserébe keményebben lépnek fel az illegális bevándorlókkal szemben, részben ez
okozza a csökkenést.

A hét kérdése

Egy 34 millió forintos adakozás még bőven nem elég, de nekünk van pár ötletünk arra, hogy mivel lágyíthatná meg Tiborcz szeretett nemzetünk szívét!

Azért ide elnéznénk

A lassú élet ideálja mentén alkotó értékteremtők bemutatkozása a Balaton-felvidéken augusztus 18-án.

Ha a tűzijáték helyett inkább angol metalcore-ra csapatnád, augusztus 20-án a Dürerben a helyed. Vendég: Inhale Me.

Figyelemfelhívó bringatúra Budapestről Szentendrére augusztus 24-én délelőtt.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás