+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2017. augusztus 6. vasárnap, 21:50
Nagyharsányban, az idén tízéves Ördögkatlan fesztivál kedvéért sem különösebben kicsinosított dél-baranyai faluban pár napra a helyiek is együtt buliznak vendégeikkel. Évről évre lelkesen meghallgatják öregedő vagy épp mainstreamesedő kedvenceiket. Lovasi András például elbújhat: nem a Kiscsillag, hanem Both Miklós és egy csapat nyolcvan fölötti ukrán néni csinálta a legnagyobb bulit egy lepattant parasztház udvarában.

 

 

Szó szerint izzott a katlan a délutáni 35 fokos hőségben, de ettől még nem állhat meg az élet: Lázár Domokos, az Esti Kornél gitárosa adott épp egyszálgitáros koncertet a hősiesen tikkadó közönségnek Nagyharsány központjában, mikor megérkeztünk. Át is néztünk inkább az árnyékosabb civil szektorba, ahol annyira vagány dolgot csináltunk a TASZ játszóházában, hogy egy pillanatra majdnem harcos jogvédők lettünk:

 

 

A TASZ-nak amúgy nem nagyon kellett fröccsözésre biztatnia a fesztiválozókat, akik amúgy is megtöltötték a Villány melletti falu összes pincéjét és teraszát. Itt például már csak üres poharak és egy vizespalack árválkodnak Háy János és Szálinger Balázs hatalmas, falra fújt portréja társaságában:

 

 

A legtöbb pince udvarából jó kilátás nyílik a Szársomlyóra, vagy ahogy a környéken ismerik, az ördögszántotta hegyre. A legenda szerint élt a faluban egy vén banya, akinek gyönyörű szép lánya volt. Egy napon megjelent nála az ördög azzal, hogy adja neki a lányt feleségül. A banya persze nem mert direktben ellentmondani az ördögnek, ezért rafinált üzletet ajánlott neki: neked adom, ha egy éjszaka alatt felszántod a hegyet. Az ördög neki is állt, és meglepően jól haladt: már bőven hajnal előtt úgy tűnt, hogy végez a szántással. A banya ezért cselhez folyamodott: kiosont a kertbe és megrángatta az alvó kakas farkát, aki ijedtében kukorékolni kezdett. Az ördög erre azt hitte, máris itt a hajnal: megdühödött, eldobta az ekéjét, és visszabújt a földbe – szól a happy end.

 

 

 

Ördögszántás ide, borvidék oda, Nagyharsány azért nem épp egy kirakatfalu a turistáknak, bár a fesztivál idején a leleményesebb helyiek próbálják kihasználni a megnövekedett keresletet.

 

 

 

 

A második, kevésbé lerobbant, de azért szebb napokat is látott ház adott otthont a Both Miklós által megálmodott ukrán udvarnak: annak a helyszínnek, amelyik szombat este a nagyszínpadot is lenyomta. Hiába igyekeztek Lovasi Andrásék késő este, nem tudták überelni az idős ukrán nénik és önkéntesek által előadott ukrán népi esküvőt, és az azt követő hagyományos ukrán vacsorát és táncházat.

 

 

 

 

A vőfélynek nem csak Both Miklóst, de a nagyharsányi polgármestert is sikerült megitatnia vodkával – merőkanálból.

 

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártót Szlovákia barátjának tartja, Orbán tanácsára fordult hozzá, hogy segítsen felvenni a kapcsolatot az oroszokkal. Matovič a pozsonyi magyar nagykövet berendelésére és a Szijjártó Pétert ért szlovákiai kritikákra reagált így.

Már amennyiben ezt az iskolaigazgató engedélyezi, és a felkészítő tanár is vállalja. A középiskolai felvételi szóbeli fordulója sem marad el.

A kifejezés a Szovjetunió által megszállt területek határzárára, és a kelet-nyugati világ között feszülő ideológiai ellentétre egyaránt utalt. De honnan származik ez a név?

A bölcsődéket nyitva hagyják, de lehet, hogy később bezárják. A virágboltok nőnap után zárnak, míg „az élethez nem szükséges” szolgáltatások már hétfőtől.

Szakszervezeti sikerrel zárult a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk a makói gumigyárban.

A magyar külügyminiszter a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt egy szlovákiai magyar parlamenti képviselővel Révkomáromban, erre vár Szlovákia magyarázatot.

Eddig csak a politikusok kritizálták a brexit miatt kialakult különleges helyzetet Észak-Írországban, most már egységpárti fegyveresek is kifejezik a nemtetszésüket.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás