+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2017. augusztus 6. vasárnap, 21:50
Nagyharsányban, az idén tízéves Ördögkatlan fesztivál kedvéért sem különösebben kicsinosított dél-baranyai faluban pár napra a helyiek is együtt buliznak vendégeikkel. Évről évre lelkesen meghallgatják öregedő vagy épp mainstreamesedő kedvenceiket. Lovasi András például elbújhat: nem a Kiscsillag, hanem Both Miklós és egy csapat nyolcvan fölötti ukrán néni csinálta a legnagyobb bulit egy lepattant parasztház udvarában.

 

 

Szó szerint izzott a katlan a délutáni 35 fokos hőségben, de ettől még nem állhat meg az élet: Lázár Domokos, az Esti Kornél gitárosa adott épp egyszálgitáros koncertet a hősiesen tikkadó közönségnek Nagyharsány központjában, mikor megérkeztünk. Át is néztünk inkább az árnyékosabb civil szektorba, ahol annyira vagány dolgot csináltunk a TASZ játszóházában, hogy egy pillanatra majdnem harcos jogvédők lettünk:

 

 

A TASZ-nak amúgy nem nagyon kellett fröccsözésre biztatnia a fesztiválozókat, akik amúgy is megtöltötték a Villány melletti falu összes pincéjét és teraszát. Itt például már csak üres poharak és egy vizespalack árválkodnak Háy János és Szálinger Balázs hatalmas, falra fújt portréja társaságában:

 

 

A legtöbb pince udvarából jó kilátás nyílik a Szársomlyóra, vagy ahogy a környéken ismerik, az ördögszántotta hegyre. A legenda szerint élt a faluban egy vén banya, akinek gyönyörű szép lánya volt. Egy napon megjelent nála az ördög azzal, hogy adja neki a lányt feleségül. A banya persze nem mert direktben ellentmondani az ördögnek, ezért rafinált üzletet ajánlott neki: neked adom, ha egy éjszaka alatt felszántod a hegyet. Az ördög neki is állt, és meglepően jól haladt: már bőven hajnal előtt úgy tűnt, hogy végez a szántással. A banya ezért cselhez folyamodott: kiosont a kertbe és megrángatta az alvó kakas farkát, aki ijedtében kukorékolni kezdett. Az ördög erre azt hitte, máris itt a hajnal: megdühödött, eldobta az ekéjét, és visszabújt a földbe – szól a happy end.

 

 

 

Ördögszántás ide, borvidék oda, Nagyharsány azért nem épp egy kirakatfalu a turistáknak, bár a fesztivál idején a leleményesebb helyiek próbálják kihasználni a megnövekedett keresletet.

 

 

 

 

A második, kevésbé lerobbant, de azért szebb napokat is látott ház adott otthont a Both Miklós által megálmodott ukrán udvarnak: annak a helyszínnek, amelyik szombat este a nagyszínpadot is lenyomta. Hiába igyekeztek Lovasi Andrásék késő este, nem tudták überelni az idős ukrán nénik és önkéntesek által előadott ukrán népi esküvőt, és az azt követő hagyományos ukrán vacsorát és táncházat.

 

 

 

 

A vőfélynek nem csak Both Miklóst, de a nagyharsányi polgármestert is sikerült megitatnia vodkával – merőkanálból.

 

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Bécsben is nagyobb stadiont tudtak építeni a magyaroknál ugyanennyi pénzért, de az oroszokhoz képest sehol nem vagyunk költekezésben.

Rengeteg pornószínésznő retteg, hogy elkapta a vírust Nacho Vidaltól. Évek óta vitatéma a felnőttfilmesek védekezése.

Ha küldesz egy tűsarkú cipős és egy pénzeszsákos emojit, az arra utal, hogy strici vagy?
Az USA-ban ez is megtörténhet!

Feleannyian se szavaztak volna Menyhárt Józsefre, mint amennyit pártja, az MKP kapna most egy választáson.

A biztonsági helyzet jelentősen javult az utóbbi hónapokban, így egyre többen vágynak vissza Szíriába. A hazatérőkön kívül már a külföldi kereskedők, sőt az első turisták is megjelentek.

A hét kérdése

Újabb intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor annak érdekében, hogy ne fogyjon tovább a magyar. De elég ez bármire is? Mondjátok meg ti!

Azért ide elnéznénk

Tölgyessy Péter jogász-expolitikus a rendszerváltásról ad elő február 20-án.

Milyen a furmint, ha balaton-felvidéki? Kóstold végig őket a február 22-23-i hétvégén!

Kóstold végig a legjobb badacsonyi borokat Budapesten, március 9-én, szombaton!

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

Egy tangóharmonika, egy ember, egy dal, hat nép. Melyik a legjobb? A bosnyák? A horvát?

Milyen lesz a kontinens, amikor százéves lesz a világ legsikeresebb utópisztikus projektje? Mondjátok el ti az Azonnali novellapályázatán!

Hiába ugyanis a rengeteg adat, ha nem tudjuk őket kutatható módon megőrizni; márpedig jelenleg még ötlet sincs erre.

És vajon mit keresett a Jobbik évadnyitóján az LMP társelnöke vagy éppen Márki-Zay Péter?

Twitter megosztás Google+ megosztás