+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2017. augusztus 6. vasárnap, 21:50
Nagyharsányban, az idén tízéves Ördögkatlan fesztivál kedvéért sem különösebben kicsinosított dél-baranyai faluban pár napra a helyiek is együtt buliznak vendégeikkel. Évről évre lelkesen meghallgatják öregedő vagy épp mainstreamesedő kedvenceiket. Lovasi András például elbújhat: nem a Kiscsillag, hanem Both Miklós és egy csapat nyolcvan fölötti ukrán néni csinálta a legnagyobb bulit egy lepattant parasztház udvarában.

 

 

Szó szerint izzott a katlan a délutáni 35 fokos hőségben, de ettől még nem állhat meg az élet: Lázár Domokos, az Esti Kornél gitárosa adott épp egyszálgitáros koncertet a hősiesen tikkadó közönségnek Nagyharsány központjában, mikor megérkeztünk. Át is néztünk inkább az árnyékosabb civil szektorba, ahol annyira vagány dolgot csináltunk a TASZ játszóházában, hogy egy pillanatra majdnem harcos jogvédők lettünk:

 

 

A TASZ-nak amúgy nem nagyon kellett fröccsözésre biztatnia a fesztiválozókat, akik amúgy is megtöltötték a Villány melletti falu összes pincéjét és teraszát. Itt például már csak üres poharak és egy vizespalack árválkodnak Háy János és Szálinger Balázs hatalmas, falra fújt portréja társaságában:

 

 

A legtöbb pince udvarából jó kilátás nyílik a Szársomlyóra, vagy ahogy a környéken ismerik, az ördögszántotta hegyre. A legenda szerint élt a faluban egy vén banya, akinek gyönyörű szép lánya volt. Egy napon megjelent nála az ördög azzal, hogy adja neki a lányt feleségül. A banya persze nem mert direktben ellentmondani az ördögnek, ezért rafinált üzletet ajánlott neki: neked adom, ha egy éjszaka alatt felszántod a hegyet. Az ördög neki is állt, és meglepően jól haladt: már bőven hajnal előtt úgy tűnt, hogy végez a szántással. A banya ezért cselhez folyamodott: kiosont a kertbe és megrángatta az alvó kakas farkát, aki ijedtében kukorékolni kezdett. Az ördög erre azt hitte, máris itt a hajnal: megdühödött, eldobta az ekéjét, és visszabújt a földbe – szól a happy end.

 

 

 

Ördögszántás ide, borvidék oda, Nagyharsány azért nem épp egy kirakatfalu a turistáknak, bár a fesztivál idején a leleményesebb helyiek próbálják kihasználni a megnövekedett keresletet.

 

 

 

 

A második, kevésbé lerobbant, de azért szebb napokat is látott ház adott otthont a Both Miklós által megálmodott ukrán udvarnak: annak a helyszínnek, amelyik szombat este a nagyszínpadot is lenyomta. Hiába igyekeztek Lovasi Andrásék késő este, nem tudták überelni az idős ukrán nénik és önkéntesek által előadott ukrán népi esküvőt, és az azt követő hagyományos ukrán vacsorát és táncházat.

 

 

 

 

A vőfélynek nem csak Both Miklóst, de a nagyharsányi polgármestert is sikerült megitatnia vodkával – merőkanálból.

 

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Dél-Afrikai Köztársaságban akkor esőzések voltak a héten, hogy nem bírta a téglafal a Pünkösdi Egyház
húsvéti szolgálata alatt.

Hosszú hányattatás után megnyerte az Izraeli Nemzeti Könyvtár a megmaradt kéziratok tárolásának lehetőségét.

Alojz Peterle a mostani ülésével egy időre búcsúzó Európai Parlamentben vidította fel a képviselőket.

Vágó Gábor LMP-s EP-listavezető mindenkit meg akar győzni, aki elbizonytalanodott az LMP-vel kapcsolatban, így Puzsért is, aki a Kétfarkúakra akar szavazni májusban.

Zavargások voltak egy rendőrségi rajtaütés miatt Londonderryben: a rendőrökre lőttek, Molotov-koktélokat dobáltak, egy fiatal nő meghalt.

A hét kérdése

A Notre-Dame hétfői katasztrófája egész Európát megmozgatta. De vajon mi tudná összehozni a magyarokat?

Azért ide elnéznénk

Imádod a 80-as éveket? Akkor április 19-én TRIP-ben a helyed.

Április 21-én a folkmetálé lesz a főszerep a Barba Negrában. Vendégek: Týr, Heidevolk, Dalriada, Dirty Shirt, Surma.

Bringázz április 28.-án a Margitsziget és a Városliget között több száz másik emberrel!

Április 25–28. között a Millenáris Parkba ismét kivonulnak a kiadók, és sok szerző is ott lesz.

Idén 100 éves a Bauhaus. Május 4-én és 5-én megünnepelheted.

Ezt is szerettétek

Csak egy szlogen, vagy történelmileg megalapozott külpolitikai program? Megkérdeztünk pár politológust a V4-es országokból.

A szociális munkásokat a sajtó is üti, közben az embereknek fogalma sincs róla, hogy működik a rendszer – és hogy mennyi szakember hiányzik.

Mit szóltak hozzá a parlamenti képviselők április elsején, hogy Juncker bizottsági elnök kiírta Twitterre, hogy O1G?

Megkérdeztük a magyar pártokat, mit lépnek arra, hogy Szlovákiában büntetni fogják a magyar himnusz eléneklését.

Twitter megosztás Google+ megosztás