Egy amerikai államban nem lehet majd Donald Trumpra szavazni, ha az nem publikálja adóbevallását

Szerző: Illés Gergő
2019.03.18. 07:58

Washington állam a választásokon induló jelöltektől megkövetelné az adóbevallás közzétételét, az ezt 2016-ban már elsumákoló Trump bajban lenne.

Egy amerikai államban nem lehet majd Donald Trumpra szavazni, ha az nem publikálja adóbevallását

Donald Trump neve nem szerepelhet Washington államban a szavazócédulákon, amennyiben az amerikai üzletember-elnök a 2020-as elnökválasztásokig sem hozza nyilvánosságra adóbevallását – írja az Independent.

Alkotmányos, de kemény harc lesz

Az állam szenátusa a múlt héten fogadta el az új rendelkezést, mely minden, az államban induló elnökjelölttől megköveteli, hogy a választást megelőző öt évről az adóbevallásaikat hozzák nyilvánosságra

annak érdekében, hogy hivatalosan indulhassanak a választásokon. A rendelkezést 28-21 arányban fogadta el Washington állam felsőháza, miután a képviselőházi szakaszon átjutott.

Több tisztségviselő azonban figyelmeztetett: bár az új törvény alkotmányos, mégis ellenszélben kell majd helyt állnia: az állami főügyész a szenátusnak címzett levelében valószínűsíti, a törvényt a bíróságon meg fogják támadni.

Na de fizetett-e adót Trump?

A törvényjavaslat egyik támogatója, a demokrata Patty Kuderer szerint az adóbevallásokat illető szokásokat Donald Trump egész egyszerűen felrúgta: „körülbelül negyven éven át általános norma volt az adóbevallás nyilvánosságra hozatala, ezt a normát azonban most megszegték” – utalt az adójáról nyilatkozni nem hajlandó elnökre a felsőház tagja.

Miután Trump nagy felháborodás közepette ezt 2016-ban már megtagadta,

Washingtonon kívül más államok is gondolkoznak az adóbevallást megkövetelő törvények elfogadásán: New Jersey államban is hasonló szabályozást terveznek elfogadni, a republikánusok szerint azonban egy ilyen szabályok problémás precedenst teremtenének. „Veszélyes úton járunk, mikor feltételeket szabunk egy választáson való induláshoz” – nyilatkozta Hans Zeiger a Washington Republicannak.

Washington államban (a név ne tévesszen meg senkit, az állam a nyugati parton fekszik, és nem Washington D.C. főváros a központja, hanem Seattle)

egyébként már 2016-ban is jócskán le volt maradva Donald Trump: Clinton 54,3 százalékot, Trump 38,1-et kapott,

az amerikai, győztes mindent visz alapú választási rendszer miatt pedig az államban Trumpnak nem jutott elektori szavazat. Hasonló a helyzet New Jersey esetében is, itt Hillary 55,45, Trump pedig 41,35 százalékot szerzett.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek