+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bekker Balázs
2017. augusztus 8. kedd, 08:30
Soros Györggyel, az általa irányított médiával és Brüsszellel fog megküzdeni a 2018-as választásokon a Fidesz, legalábbis Orbán Viktor ezt jelentette be idén Tusványoson. Az Azonnali megkérdezte, mit szól az elhangzottakhoz „Brüsszel”.

 

„Az előttünk álló kampányban elsősorban a külső erőkkel szemben kell helyt állnunk: Soros maffiahálózatával és a Brüsszeli bürokratákkal szemben kell állnunk a sarat, meg az általuk működtetett médiával kell megküzdenünk” – így hangzik az a bizonyos részlet Orbán Viktor idei tusványosi beszédéből.

 

Hogy pontosan kit vagy mit értenek Brüsszel alatt a kormánypártok, sokáig nem volt világos, ám képviselőik idén tavasszal, az Állítsuk meg Brüsszelt-kampány kapcsán felvilágosították a közvéleményt az Azonnali kérdések című műsor kamerája előtt. Hollik István KDNP-s politikus tájékoztatása szerint az uniós intézmények vezetőit kell Brüsszel alatt érteni: az Európai Parlamentét, az Európai Tanácsét és az Európai Bizottságét.

 

 

Az Azonnali ezért megkereste az EP-t vezető Antonio Tajani, az Európai Tanács élén álló Donald Tusk és a Bizottságot irányító Jean-Claude Juncker irodáját, hogy kommentálják a magyar miniszterelnök szavait: mit szólnak ahhoz, hogy Orbán Viktor Brüsszelt és az uniós intézmények vezetőit tekinti a fő ellenfélnek a 2018-as választási kampányban?

 

Az Európai Tanács és a Bizottság elnökének válasza egybehangzó.

 

 

Donald Tusk (Európai Tanács) válasza

 

Az Európai Tanács sajtóirodájától hat nap múlva azt válaszolták: „I'm afraid we do not have any comment from President Tusk on this matter to share with you.”

„Attól tartok, az ügyben nincs Tusk elnök úr részéről semmilyen kommentár, amit megoszthatnék önnel.”

 

 

Jean-Claude Juncker (Európai Bizottság) válasza

 

A Bizottság sajtóirodája egy kicsit tovább gondolkodott a válaszon, ők tizenkét nap elteltével válaszoltak. „We have no comment to provide on this issue.”

„Nem tudunk nyilatkozattal szolgálni ebben a témában” – írták.

 

Az Európai Parlament ugyan már elfogadott egy állásfoglalást, amelyben Magyarország 7. cikk szerinti megbüntetését javasolják, de hogy ez a háború része-e, azt nem lehet tudni. Ha megkapjuk az EP-elnök Antonio Tajani válaszát, talán okosabbak leszünk – a válaszról mindenképp beszámolunk majd.

 

Fotók: dpa

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hétfőtől egy hónapon át minden étteremnek, boltnak, bárnak este 6-kor be kell zárnia.

Ezután több alkalommal is fegyvert fogtak a függetlenségért, de kellő nagyhatalmi támogatást csak az első világháború után tudtak szerezni ehhez.

Romániai román, erdélyi magyar és világpolitika, kultúra, gazdaság és sok minden más is fog szerepelni a romániai magyarság új portálján.

Szigorúbb korlátozások várnak azokra, akik nem vesznek részt a tömeges tesztelésen.

Noha Budapesten és Dél-Tirolban is elmaradnak idén a karácsonyi vásárok, Ausztria fővárosa ragaszkodik hagyományaihoz.

A koronavírus mikrorészecskéi az arcpajzsnak lényegében minden oldaláról bejuthatnak az ember szájába és orrába, az ugyanis nem zár szorosan.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás