+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. augusztus 26. szerda, 08:05
Az illetékes hatóságok nem válaszoltak az Azonnali kérdéseire, de a belügyminiszternek kötelessége válaszolnia arra az országgyűlési képviselőnek, hogy az apparátus vagy a szándék hiányzik-e az önként jelentkező koronavírusos betegek kontaktszemélyeinek felderítéséhez.

Mint az Azonnalin hétfőn megírtuk, kollégánk miután igazoltan koronavírusos személlyel találkozott, akárhogyan próbált államilag finanszírozott PCR-teszthez jutni, nem sikerült neki, mert azt csak akkor kaphatnak az állampolgárok, ha magas lázuk van és fulladoznak.

 

Kiderült továbbá az is, hogy a kontaktkutatást sem végzik igazán alaposan az illetékes hatóságok,

 

még abban az esetben sem, ha a kontaktszemély önként jelentkezik, ráadásul közli, hogy olyan helyeken járt, ahol akár több száz embernek is átadhatta a vírust. A részletek itt olvashatóak.

 

Miután az üggyel kacsolatban felmerült kérdéseinket elküldtük az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak, Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztályának és a Belügyminisztériumnak is, de választ egyik helyről sem kaptunk,

 

kedd este Bencsik János független országgyűlési képviselő írásbeli választ igénylő kérdésekkel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez.

 

Bencsik kérdései megegyeznek az Azonnali kérdéseivel:

 

+ Miért nem szerezték meg a kontaktkutatáshoz szükséges munkaerőt március óta?

 

+ Ha a kontaktszemélyek kontaktszemélyeinek kutatásához nincs is elég ember, olyan különleges esetekben, amikor egy államilag finanszírozott pozitív teszttel rendelkező fertőzött elmondja a hatóságoknak, hogy olyan helyen járt, amiből könnyen kialakulhat egy gócpont, miért nincs elég ember vagy hajlandóság az eset kivizsgálásához?

 

+ Ha a magyar állam nem teszi meg a szükséges járványügyi megelőző lépéseket a közjó érdekében, akkor mi értelme van annak, hogy a közjó érdekére hivatkozva korlátozzák az olyan állampolgárok személyes szabadságjogait a karanténba zárásukkal, akikről még csak nem is hajlandóak kideríteni, hogy valóban koronavírusosak-e?

 

A belügyminiszternek, ha az Azonnalinak nem is, de az országgyűlési képviselő Bencsiknek kötelessége lesz válaszolnia, méghozzá a törvényben rögzített 15 napon belül.

 

Az Azonnali megkérdezte Bencsik Jánost is, hogy miért döntött úgy, hogy írásbeli kérdésekkel fordul Pintér Sándorhoz. A képviselő szerint nem szabad belenyugodni abba, hogy az Azonnali semmiféle választ nem kapott az ügyben, és mivel a konkrét esetet is elképesztőnek találta, a cikk olvasása után rögtön megírta a hivatalos írásbeli kérdését a belügyminiszterhez.

 

Bencsik szerint komoly probléma, ha valóban hiányzik a megfelelő létszámú állomány a kontaktszemélyek felkutatására, illetve ha van elég ember, csak a dolgozók nem tudják hatékonyan ellátni a feladataikat, az legalább akkora gond, és azonnali kormányzati intézkedésekre van szükség, mielőtt Magyarországot is eléri a járvány második hulláma, mert „akkor már kevés lesz a migránsokra és az ellenzékre mutogatni”.

 

„Ha a hivatalos állami szervek úgy érzik, már válaszra sem kell méltatniuk egy újságírói megkeresést, ráadásul egy ilyen fajsúlyos témában, akkor mire számítson egy átlagos állampolgár?”

 

– mondta a képviselő, aki ha választ kap a kérdéseire Pintér Sándortól, arról természetesen be fogunk számolni az Azonnalin.

 

NYITÓKÉP: Bencsik János / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A TUI már építi át ennek megfelelően a portugáliai és Kanári-szigeteki hoteljeit.

Kedden három fontos magyar közéleti személyiség koronavírus-tesztje is pozitív lett. Van, aki már a tüntetek kezelésekor otthoni karanténba vonult, és van, aki örül, hogy nincs tüdőgyulladása.

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

A romániai megyei közegészségügyi hivatalok már nem állnak a helyzet magaslatán, most két település nevét keverték össze.

Daniel pátriárka figyelmeztette őket: '89-ben a kommunisták is valami hasonlóval rukkoltak elő, s lám, hamarosan el is buktak.

Az ápolásért felelős államtitkár azt tanácsolja a családoknak, ünnepeljék a karácsonyt inkább kétszer és kisebb létszámban.

Mutatjuk, hogyan néz ki a gyakorlatban a szoft lockdownnak nevezett lélekölés. Fotóriport Firenzéből!

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás