Alig kap majd EU-s előcsatlakozási pénzeket Törökország

Szerző: Illés Gergő
2020.01.18. 10:19

75 százalékkal csökkentené ennek mértékét az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, és ami marad, annak a nagy része is a demokráciára és a jogállamiságra menne.

Alig kap majd EU-s előcsatlakozási pénzeket Törökország

Elzárhatják a Törökország felé irányuló uniós pénzcsapokat, és egy, a német média által megszerzett uniós dokumentum alapján 75 százalékkal csökkenthetik a Törökországnak nyújtott EU-s előcsatlakozási támogatásokat – számol be a Deutsche Welle az esseni Funke Mediengruppe által megszerzett belső dokumentumról.

A levélben, melyet az EU külügyi főképviselője, Josep Borrell küldött ki az Európai Parlamentnek, az áll, hogy Törökország ezentúl csupán 168 millió eurót fog kapni az uniótól,

ebből pedig 150 millió a demokrácia és a jogállamiság erősítésére fog menni, a maradék 18 millió pedig vidékfejlesztésre.

Borrell érvelése szerint a radikális, 75 százalékos csökkentést Törökország szíriai katonai beavatkozása, valamint az illegális Ciprus melletti gázfúrásai indokolják. Törökország már tavaly nyár óta próbálkozik, hogy meddig mehet el a Ciprus melletti földgázmezők feltárásával, de novemberben az Európai Bizottság szankciókat helyezett kilátásba emiatt: a törökök akkor úgy védekeztek, territoriális joguk van a mezők feltárására, és nem ritkán a török cipriótákra hivatkoznak ezzel kapcsolatban.

A földgázmezőkön felül a másik probléma, az északkelet-szíriai kurd automóm terület elleni beavatkozás. Ide még Törökország október elején vonult be, miután Donald Trump lényegében zöld utat adott ennek. Ez nagy felháborodást váltott ki az uniós vezetők körében, az Európai Unió akkor fel is szólította Recep Tayyip Erdoğan török elnököt, hogy állítsa le az egyoldalú beavatkozást. Ez nem történt meg, ráadásul akkor az is komoly botrányt okozott, hogy a beavatkozás elítéléséről szóló uniós szövegtervet Magyarország egyedüliként eredetileg megvétózta.

A segélyek csökkentése ugyanakkor nem érinti a Törökországgal 2016-ban megkötött menekültügyi paktumot:

ennek keretében az Európai Unió 3,5 milliárd eurót ajánlott fel Törökországnak arra, hogy az tartsa a területén, és a balkáni útvonalon át ne engedje Európába az oda tartó menedékkérőket. A séma eddig egészen jól működött, hiszen a balkáni útvonalon valóban drasztikusan lecsökkent az Európai Unióba tartó migránsok száma, habár Törökország 2016-os kérése, hogy a menedékkérők marasztalásáért cserébe gyorsítsák fel a törökök EU-csatlakozási tárgyalásait, nem volt sikeres. 

BORÍTÓKÉP: Jean-Claude Juncker volt bizottsági elnök (b), Recep Tayyip Erdoğan török elnök (k) és Donald Tusk, az Európai Tanács volt elnöke (j) 2017-ben / Európai Bizottság

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek