Nem saját, hanem a fellépő szabályai alapján dobtak ki 57 embert, többek közt a Bikini gitárosát Toolról

Szerző: Fekő Ádám
2022.05.25. 13:27

A szervezők azt állítják, ők minden létező felületen kommunikálták a nézők felé, hogy ki fogják vezetni, aki nyomkodja a telefonját a nézőtéren.

Nem saját, hanem a fellépő szabályai alapján dobtak ki 57 embert, többek közt a Bikini gitárosát Toolról

Szerdán második magyarországi koncertjét adta a Tool. A mostanra már egyértelműen kultikus státuszban lévő zenekar önálló (tehát nem fesztiválos) koncertjeire egy ideje különleges szabályokat hoz: nemcsak kizárólag ülőhelyeket árulnak, de a jegyek megvásárlásával elfogadja a közönség azt is, hogy egyáltalán nem készülhet videó a fellépésekről, és ennek érdekében úgy általában a telefonok bárminemű használatát is megtiltják.

A szigorú szabályok a budapesti koncertre is éltek, és a jegyásárló honlapon és magán a jegyen is felhívták rá a figyelmet a szervezők, hogy telefonhasználat esetén kivezetik a biztonsági őrök a vendéget a koncertről.

Ehhez képest a koncertet szervező Live Nation tájékoztatása szerint összesen 57 nézőt ki kellett vezetni az amúgy többezres Papp László Sportarénából a szabály megszegése miatt, az esetről jegyzőkönyv is készült.

Az egész nem is kapott volna túl nagy figyelmet, ha a Bikini gitárosa, Lukács Peta nincs köztük: Lukács Facebookra töltött fel egy értetlenkedő videót, amin elmesélte, hogy ő igazából nem videózott, hanem egy videót nézett meg a telefonján arról, ahogy a Tool tagjai elmagyarázzák, miért tiltják meg a telefonnyomkodást fellépéseiken. Lukács állítása szerint a biztonsági őröket egyáltalán nem érdekelte, hogy nem készített felvételt a telefonjával, rá se voltak hajlandók nézni, egyszerűen kikísérték a koncertről.

A videó nagy felháborodást gerjesztett, hiszen a gitáros egy szórólapot is lengetett, amin állítása szerint az szerepel, hogy a videózás van tiltva, viszont ő állítása szerint egyáltalán nem videózott.

Az ügyet árnyalja, hogy a jelenlévők egybehangzó állítása szerint több ember jóval olcsóbban megúszta, és csak szóltak nekik a Valton biztonsági őrei, hogy tegyék el a telefonjukat.

A Live Nation PR-osának, Márkus Éva szerint egyértelmű a helyzet, aminek illusztrálásához csatolta a szórólapot is, amire hivatkozott Lukács: “Az angol részt a produkciótól kaptuk – és a turné minden helyszínén szóról szóra pontosan ugyanez a szöveg volt -, a magyar rész ennek az angol szövegnek a fordítása.” 

A szövegen jól látszik, hogy a zenekar kifejezetten kérte, hogy a rajongók még vészhelyzet esetén is csak a koncerttermen kívül használják a telefonjukat.

Márkus hangsúlyozta, ezeket a szabályoakt nem ők találták ki:

“A koncert előtt a produkció külön is átbeszélte ezt a szabályt, illetve a szabályt megszegőkkel kapcsolatos eljárást a Valton és a Live Nation képviselőivel, és megerősítették, hogy amint a tájékoztató szövegben is szerepel, a szabályt megszegőket ki kell vezetni az épületből” 

– tette hozzá.

A produkcó ennek fényében tényleg mindent megtett: a szabályt a fizetés előtt felugró ablakban közölték, ott volt a jegyeken, ott volta a szórólapon, a regisztrált vásárlók e-mailben is megkapták, az Aréna összes külső és belső ajtaján is elhelyezték az üzenetet A2 méretben, minden széksoron ott volt A4-ben, és az Aréna hangosbemondója kétpercenként mondta be az információt angolul és magyarul is.

“Visszatérve a fiatalember esetére, amennyiben folyamatosan azt látja és hallja a helyszínen, hogy nem lehet még mobiltelefonnal sem felvételt készíteni, sőt, arra kérik, hogy egyáltalán ne használja a koncert alatt a telefonját a teremben, ennek ellenére ő nem az előzenekar fellépése alatt, nem is az átszerelési szünetben, hanem a Tool koncertje alatt folyamatosan a telefonjával foglalkozik ahelyett, hogy a koncertet nézné, és még egy videót is elkezd nézni rajta, akkor nem annyira meglepő, hogy végül ki lett vezetve az Arénából, hiába nem erről a koncertről készített felvételt” – áll Márkus indoklásában.

A Tool énekese, Maynard James Keenan egyébként szokás szerint a koncert legvégén szólt a közönségnek, hogy most már engedik a fotózást. Hogy mennyire várta ezt valamiért a közönség, azt jól mutatja, hogy percek alatt elárasztották a színpad előtti teret a mobiltelefonok fényei.

A koncertre egyébként nagyjából 30 ezer forintba került egy jegy.

A kiemelt képünk természetesen már a legálisan fotózható idősávban készült.

FOTÓ: Juhász Edina

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek