Az oroszok állítólag bevetették a legmodernebb repülőgépieket Ukrajnában

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.05.20. 11:50

Az oroszok szerint a Szu-57-esek a radarok számára láthatatlanok.

Az oroszok állítólag bevetették a legmodernebb repülőgépieket Ukrajnában

Oroszország állítólag bevetette az 5. generációs Szuhoj Szu-57-es repülőgépet az ukrajnai konfliktusban, amely az orosz kormány közlése szerint „láthatatlan” a radarok számára. Aktív használatuk Ukrajnában gyakorlatilag az első valós felhasználásukat jelentené konfliktusban, miután a gépet négy évvel ezelőtt Szíriában tesztelték.

A TASS orosz állami hírügynökség által idézett katonai források szerint az Orosz Légierő (VKS) állítólag Szu-57-es vadászgépeket használt az ukrajnai „speciális hadművelet" során.

„A Szu-57-es repülőgépek használata Ukrajnában két-három héttel a különleges hadművelet megkezdése után kezdődött. A gépek rakétákat használnak, és az ellenséges légvédelmi rendszerek aktív területén kívül működnek”

– mondta az orosz ügynökség egyik forrása.

A TASS ugyanakkor azt mondja, nincs hivatalos információja ezzel kapcsolatban.

Az orosz hírügynökség megjegyzi, hogy ha megerősítést nyer, akkor gyakorlatilag ez lenne az első olyan hivatalos harci művelet, amelyben a Szu-57, az első és egyetlen 5. generációs orosz repülőgép is részt vesz.

TASSemlékeztet arra, hogy a gépet 2018-ban többször is tesztelték Szíriában, de hivatalosan csak 2020-ban lépett be a hadállományba.

Az Orosz Légierő jelenleg három ilyen repülőgépet üzemeltet, és 2024 végéig további 22 Szu-57-es gépet gyártanak le neki, 2028-ra pedig az ilyen gépek összlétszáma elérné a 76 egységet.

A NATO ezt a típust Felonnak (Gonosztevőnek) nevezte el. A rakéta.hu összefoglalója szerint az Szu–57 ikerhajtóműves vadászrepülő, amely mind levegő-levegő, mind levegő-föld küzdelmekben használható, emellett lopakodásra is képes, vagyis olyan technológiával látták el, amely nagyrészt elrejti a radar elől.

És, mint minden ötödik generációs lopakodó esetén, a fegyvereket a géptestbe rejtették, két ilyen fegyveröböllel is rendelkezik: van egy a rövidtávú, levegő-levegő rakétáknak, egy pedig a hosszú távú levegő-levegő rendszereknek, illetve a földi (és természetesen vízi) célpontok ellene bevethető lövedékeknek és bombáknak. A repülőt ezen kívül egy 30-mm-es automata ágyúval is felszerelték.

NYITÓKÉP: Az Szu-57-es dizájnja. FOTÓ: Anna Zvereva / Flickr Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek