Trump az őt nem támogató katolikusokra és zsidókra panaszkodott egyházi vezetőknek

2021.09.06. 19:39

A volt elnök egy kampányhíváson kezdett fura panaszkodásba arról, hogy a újprotestáns közösségek vele vannak, de a katolikusokkal és zsidókkal baj van. Balszerencséjére mindez ki is szivárgott.

Trump az őt nem támogató katolikusokra és zsidókra panaszkodott egyházi vezetőknek

Izraelnek sohasem volt nagyobb barátja nálam, soha, erre csak 25 százalék lett a zsidó szavazati arányom... rengeteget tettem a katolikusokért, erre a katolikusok nem is szavaztak rám, csak 50-50 arányban. Azzal a helyzettel ami az abortusszal van, hogy lehet ez az arány 50-50???”- ezekkel a szavakkal panaszkodott 2020-as választási vereségéről nyíltan Donald Trump volt republikánus elnök azon a kampánypénz-gyűjtő telefonkonferencián, amibe amerikai vallási vezetőket kapcsoltak be, hogy Trumppal személyesen beszéljenek.

A Business Insider szerint a Közbenjárók Amerikáért republikánus vallási csoport konferenciájának jelentős részét lefoglalta a volt elnök panaszáradata Joe Bidennel szembeni, 2020-as veresége okait boncolgató fejtegetései, miközben annak célja éppen egy lehetséges, 2024-es Trump-kampány előkészítése lett volna. Trump ugyanakkor nemn szolgált túl jelentős megoldási javaslatokkal helyzetét illetően, hiszen arról csak annyit mondott:

Azt hiszem össze kell ülnünk (a katolikusokkal és zsidókkal) és meg kellene ezt beszélni. Tényleg beszélni kéne velük.”

A probléma csak az volt, hogy miközben Trump ezt ismételgette, a konferenciahíváshoz számos katolikus és zsidó egyházi vezető is csatlakozott, tehát éppen hozzájuk beszélt, miközben azt kérte, hogy beszélhessen velük.

És noha ezekből a megjegyzéseiből úgy tűnhet, Trump mostanra elfogadta 2020-as elnökválasztási vereségét, a híváson többször elismételte, szerinte ő nyert és most ezért kell küzdeni, hogy ezt be is bizonyítsák. Elmondta még, hogy

a Biden-kormány szerinte keresztényellenes, és rettenetes dolgokat csinál a kereszténységgel.”

Miközben pedig saját véleménye szerint ő tett eddig a legtöbbet elnökként a vallásos keresztényekért, és egyházakért a történelemben”. Majd úgy folytatta: büszke arra, hogy a politikában csak ő képviselte és képviseli a zsidó-keresztény értékrendet. Amikor azonban arról kérdezték, mi a fontos az ő személyes hitében, ismét csak annyit válaszolt:

Minden Istenre alapul, Ő annyira fontos. Isten nagyon fontos azokban a sikerekben, amiket elértünk.”

Bidennek még sohasem volt ilyen alacsony a népszerűsége, Trump mégsem tud előzni

A volt elnök egyébként azért kezdett ismét kampányba, mert a 2022 őszén esedékes, félidős választásokon a republikánus jelöltek igen jó esélyekkel indulhatnak el. Az afganisztáni kivonulás körüli botrányok és a covid-intézkedések számos államban való újbóli bevezetése után ugyanis Biden elnök általános népszerűsége még  demokraták körében is jelentősen csökkent, a felmérések szerint jelenleg 45-46 százalék ért egyet az elnök politikájával, és 46-47 százalék utasítja azt el egyértelműen.

Mindezek ellenére Trump népszerűsége nem növekszik: stabilan tartja ő is ugyanezeket a számokat, amik már a 2020-as választás alatt is jellemzőek voltak politikai megítélésére. Biden tehát - mondhatni - felzárkózott a volt elnök mellé, mint megosztó figura.

Mindezek ellenére - mivel a legtöbb szenátusi tétmeccsen és a népesség szerinti kongresszusi kerületekben is - jelentősen vezetnek az egyes republikánus jelöltek a korai időszakban. Így fennáll a lehetősége annak, hogy Bidenék már 2022-re elvesztik többségüket a törvényhozás mindkét kamarájában.

NYITÓKÉP: Donald Trump még elnökként a pápával való találkozójára igyekszik a római Szent Péter Bazilikában / FOTÓ: Andrea Hanks, Trump Fehér Ház

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek