Előválasztás Hegyvidéken: a DK-s Komáromi Zoltán legyőzné a momentumos Hajnal Miklóst

2021.06.21. 11:36

A Závecz Research és az IDEA Intézet közös közvélemény-kutatása szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné.

Előválasztás Hegyvidéken: a DK-s Komáromi Zoltán legyőzné a momentumos Hajnal Miklóst

Újabb közvélemény-kutatással jelentkezett a Závecz Research és az IDEA Intézet. A kooperációban elkészített elemzés ezúttal a Hegyvidék székhelyű budapesti 3-as választókerületben foglalkozik az ellenzéki előválasztáson valószínűsíthetően elinduló jelöltek támogatottságával.

A XII. kerületi előválasztáson jelenleg öt jelölt elindulása valószínűsíthető:

+ Hajnal Miklóst, a Momentum elnökségi tagját pártja és a Jobbik támogatja;

+ Káncz Csaba geopolitikai szakértőt a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom indítja;

+ Komáromi Zoltán háziorvost, a DK egészségpolitikusát a Demokratikus Koalíció jelöli, de támogatja az LMP is;

+ Visi Piroska közgazdász pedig a korábbi MTA-elnök, Pálinkás József pártja, az Új Világ Néppárt színeiben indul neki az előválasztásnak.

A most közzétett közvélemény-kutatás szerint a körzetet jelenleg

Komáromi Zoltán, a DK jelöltje nyerné meg, méghozzá a szavazatok abszolút többségével.

Az egészségpolitikusra az előválasztáson biztosan vagy valószínűleg résztvevő szavazók 54 százaléka szavazna Komáromira, majd őt Hajnal Miklós követi 36 százalékos támogatottságával. A kutatás Káncz Csaba, illetve Visi Piroska támogatottságát nem mérte fel, és a válaszadók tíz százaléka vagy nem tudta, vagy nem árulta el, hogy kire szavazna az előválasztáson.

Ugyanakkor ez még nem jelenti azt, hogy Komáromi lesz a fideszes Fürjes Balázs kihívója, aki még május 22-én jelentette be, hogy 2022-ben képviselőjelöltként megméretteti magát a választókörzetben. Mint a szerkesztőségünknek is elküldött közleményben a két kutatócég úgy fogalmaz, ez a helyzete a start-, nem pedig a célpozíció, az érdemi kampány csak most kezdődik.

A körzetben egyébként annak ellenére ellenzéki siker várható, hogy 2014-ben és 2018-ban is a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte: 2014-ben Fónagy János Vilmos a szavazatok 46,78 százalékát szerezve nyerte meg a körzetet, míg 2018-ban Gulyás Gergely a leadott szavazatok 42,71 százalékát kapta.

Ugyanakkor ha összeadjuk az ellenzéki összefogásban releváns pártok jelöltjeikre adott szavazatokat, akkor 

a körzet billegőnek számít, ami leginkább az ellenzéknek kedvez. 2014-ben a hatpárti ellenzék pártjainak jelöltjei a szavazatok 51,23 százalékát kapták, míg 2018-ban már 54,47 százalékát.

Mint korábban beszámoltunk róla, az előválasztás július 26-tól kezdődik, amikortól a jelöltek formálisan is bejelentkezhetnek az előválasztásra. A választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék.

A kutatást 2021. április 27-28. között készítették 1688 fő lekérdezésével, ami a választókerület felnőtt népességére reprezentatív nem, életkor és iskolai végzettség szerint. A hibahatár öt százalék.

De egyáltalán hogyan lehet megtartani 106+1 előválasztást? Utánajártunk!

NYITÓKÉP: Komáromi Zoltán és Hajnal Miklós. FORRÁS: A politikusok Facebook-oldalai

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek