Orbán Viktor: Mi mindenféle hidegháborút ellenzünk

2021.06.14. 15:01

Orbán Viktor újságírói kérdésre azt mondta a NATO csúcstalálkozóján: ő 26 évet élt hidegháborúban, ezért higgye el neki mindenki, nem jó dolog az.

Orbán Viktor: Mi mindenféle hidegháborút ellenzünk

Június 14-én Brüsszelben tartanak NATO csúcstalálkozót, hogy a NATO-tagállamok megvitassák a katonai egyesülés jövőjét. A csúcstalálkozón részt vesz Orbán Viktor magyar miniszterelnök is, aki megérkezése után rövid sajtótájékoztatót is tartott.

Orbán szerint „az előttünk áló évtized a járványok és a tömeges migráció korszaka lesz”, ami miatt a NATO-t fel kell készíteni, hogy ezekre a kihívásokra választ tudjon adni.

„Valóban, a nemzeti ellenállóképességek megerősítése a fő pontja ennek a stratégiának, amiben szerintem meg is egyezünk majd” – vélte a miniszterelnök, majd elmondta, hogy Magyarország a pandémia és a tömeges migráció elleni fellépése is „nagyon aktív”, ami miatt „nekünk van mit mondanunk, és tudunk mit belerakni a közösbe”.

Orbán ezenkívül beszélt arról a vállalásról is, hogy minden NATO-tagállamnak évente a GDP-je két százalékát hadi kiadásokra kell fordítani. Ezzel kapcsolatosan a magyar miniszterelnök elmondta, hogy jobb lenne, ha már Magyarország most is képes lenne ezt a vállalást teljesíteni, és Orbán úgy számol:

Magyarország 2023-ra vagy 2024-re lesz képes ezt elérni.

„Mi egy olyan pontján élünk a világnak, ahol hadsereg nélkül nem lehet meglenni, hadsereg nélkül nincs biztonság a magyar családok és a magyar nemzet számára. Katonai kapacitás, bevethető katonai erőre mindig szükséges lesz”.

Orbán ezenkívül újságírói kérdésre reagált arra az elméletre, miszerint a NATO országai egy új hidegháborúban állnak a Kínai Népköztársasággal szemben. 

„Mi minden hidegháborút ellenzünk. 58 éves vagyok, ebből 26 évet hidegháborúban éltem. Higgyék el nekem, ez rossz – ne csinálják ezt”

– zárta gondolatait a miniszterelnök.

A NATO június 14-én Brüsszelben tartja a 31. csúcstalálkozóját, ahol harminc tagállam állam- és kormányfői vesznek részt, hogy megbeszéljék a katonai szövetség jövőjét. A csúcstalálkozó napirendje szerint elsősorban az orosz agresszióról, a terrorizmusról, a kibertámadásokról, Kína felemelkedésről és a klímaváltozás biztonságpolitikai vonatkozásairól fognak értekezni a résztvevők.

A csúcstalálkozónak emellett az is a célja, hogy mélyítsék a politikai együttműködést a katonai szövetségben résztvevő országok között, illetve erősítsék a védelmi és elrettentő erőket a tagállamok.

Orbán Viktor már vasárnap este a helyszínre utazott, hogy először a török elnökkel, Recep Tayyip Erdoğannal tárgyaljon Szijjártó Péter külügyminiszter társaságában.

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek