+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. június 10. csütörtök, 11:13
Szó lesz benne a minimálbérről, a hitelmoratóriumról és a migrációról is. A csak védettségi igazolvánnyal rendelkező újságírók számára rendezett csütörtöki kormányinfót rendhagyó módon a miniszterelnök tartja.

A cikk folyamatosan frissül, frissítsd gyakran!

 

Nagy meglepetést hozott az újságírók körében a csak védettségi igazolvánnyal rendelkező újságírók számára megrendezett csütörtöki kormányinfó, ugyanis azon Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mellett megjelent Orbán Viktor miniszterelnök is. 

 

A miniszterelnök bejelentette: az új fertőzöttek száma fokozatosan csökken, a rendelkezésre álló vakcinákkal akár a lakosságot harmadszorra vagy negyedszerre is be lehet oltani. 

 

A járványhelyzettel kapcsolatban Orbán elmondta:

 

+ a kormány döntött arról, hogy a 12-16 év közötti fiatalok oltását a kormányülésen engedélyezték, igaz, erre külön kampányt a kormány nem fog szervezni, minden szülő maga mérlegelje, beoltatja-e a gyerekét vagy sem;

 

+ jövő héttől térünk át a készenléti oltási rendszerre, azaz csak néhány kijelölt oltóközpontra lehet majd mennie magát a magyaroknak oltatni;

 

+ az a nagyjából 137 ezer fő, aki az első oltása után nem vette fel a másodikat, és aki a továbbiakban hasonlóan jár el, azt a kormány törli a védettségi igazolványra jogosultak sorából;

 

+ 10 napos fizetett szabadságot ad a kormány azoknak, akik részt vettek a járványhelyzet kezelésében, például a kórházi dolgozóknak vagy a rendvédelmi szervek dolgozóinak.

 

Orbán azt is elmondta, hogy a gazdaság újraindítása kapcsán a kormány nemhogy annyi, hanem kétszer annyi munkahelyet akar létrehozni, mint amennyit a vírus tönkretett. Hogy ez konkrétan mennyi munkahelyet jelent, arról a miniszterelnök nem beszélt.

 

Újabb nemzeti konzultáció lesz

 

Arról viszont igen, hogy az elmúlt 10-15 évben három válság is megrázta Európát: a 2008-as pénzügyi, a 2015-ös migrációs és a mostani koronavírus-járvány. Ezért a miniszterelnök szerint nem ugyanazt a gazdaságot kell újraalakítani, mint ami volt korábban, és hogy pontosan hogyan indítsák újra a gazdaságot, a kormány újabb nemzeti konzultációt indít. Ebben szó lesz például arról, hogy:

 

+ a minimálbért – egy vagy több lépcsőben – felemeljék-e 200 ezer forintra. Ennek kapcsán Orbán hozzátette: valószínűleg nagy mértékű adókedvezményeket kell adni a kkv-szektornak.

 

+ a gyermeket nevelő családoknak visszaadják-e 2022-ben az idén befizetett jövedelmadót (ezt Orbán szerdán még biztosan megígérte, eszerint az emberek dönthetnek úgy, hogy mégse támogassa a kormány így a családosokat);

 

+ szó lesz a hitelmoratóriumról;

 

+ felhatalmazást akar arra Orbán Viktor, hogy a nemzeti konzultáció eredménye nyomán felvállalja a klímaadó kapcsán a vitát Brüsszellel, ahol álláspontja szerint Brüsszel a klímacélok eléréséhez a családok által használt gépjárműveket terhelné, míg a kormány szerint a klímarombolókat, azaz a nagyobb vállalatokat kéne terhelni;

 

+ szó lesz a migrációs kvóta kérdéséről is: Orbán szerint két évig fel kellene függeszteni a migránsok mindennemű befogadását, amíg a járványhelyzetet nem rendezzük.

 

Mészáros Lőrinc fizessen adót!

 

Újságírói kérdésre az ír-magyar meccsen történtekről a miniszterelnök azt mondta: a „térdelősdivel” egyáltalán nem szimpatizál. Az ilyen gesztusok nem a sportpályára valók, Orbán szerint magyar ember a Jóisten előtt, a hazája előtt, vagy lánykéréskor térdel le. A válogatottról nem azt várjuk el, hogy letérdeljenek, hanem hogy harcoljanak, és állva haljanak meg – mondta a minsizetrelnök.

 

Ezt a gesztust a volt rabszolgatartó országok találták ki, Orbán szerint morális teher ezeknek az országoknak szembenézni a történelmükkel, de ebben nem tudunk nekik segíteni. Gulyás Gergely elmondta, hogy még radikálisabb állásponton van a BLM-mozgalommal kapcsolatban, de azt nem fejtette ki, csatlakozott a miniszterelnök álláspontjához. Niedermüller Péter DK-s erzsébetvárosi polgármester azon állítására, miszerint a meccs napján jobb volt írnek lenni, mint magyarnak, a miniszterelnök azt reagálta, hogy azok is a magyar nemzet részei, akik inkább írek szeretnének lenni.

 

Azzal kapcsolatban, hogy Mészáros Lőrinc a 100 leggazdagabb magyar listájának élére került, a miniszterelnök azt mondta: altalában azt gondolja, hogy akinek sok pénze van, annak minden szabályt be kell tartani, az adót be kell fizetni. Orbán hozzátette Az első száz 80 százaléka még mindig baloldali. Az azt firtató kérdésre pedig, hogy mennyi állami támogatást kaptak Mészáros cégei, Orbán azt mondta: az üzleti élet szereplőivel kapcsolatban hozzájuk kellene fordulni, és ugyanez az álláspontja a saját családtagjainak gazdagodásával kapcsolatban, mondván a kormány gazdaságpolitikát csinál, nem üzletet.

 

NYITÓKÉP: Petróczi Rafael / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A koronavírus-járvány miatt a tavalyi évhez hasonlóan bár nagyobb számban, de még mindig csak saját, szaúdi állampolgárai vehetnek részt az idei mekkai zarándoklaton.

Egy hónapig minden a fociról fog szólni, a szurkolók közös mámorban ünneplik csapataik győzelmét a kocsmák teraszain és az utcákon. Összeszedtünk tizenegy helyet Budapesten, ahol megúszhatod mindezt.

Lukasenka így akar elébe menni az uniós szankciónak, ugyanis az unió szigorítana az eddig bevezetett fegyverembargóján.

A független képviselő szerint a pontszerzés is már akkora népünnepélyt váltana ki, hogy sokan bizony nem tudnának másnap munkába menni.

Így jelenleg az LMP titkárát már kettő, míg a DK-s Czeglédy Csabát egy párt támogatja. Ugyanakkor elég szoros előválasztást ígér kettejük harca.

A hét elején meghirdetett akció igen népszerű: reggel már rengetegen álltak sorba az oltásért, majd azt követően miccsért és kenyérért.

Ötszáz évvel ezelőtt halt meg Bakócz Tamás érsek. Ő volt az egyetlen magyar főpap, akinek lehetősége nyílt megszerezni Szent Péter trónját.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

A helyszín Mecseknádasd, de Pécsről és Szekszárdról különbuszok is mennek majd a helyszínre. Június 12., érdemes már most foglalni!

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás