+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő & Bukovics Martin
2021. május 15. szombat, 08:10
Épségben megmaradt várkastélyok, kiváló borvidékek, középkori kisvárosok, lélegzetelállító panorámák, földöntúli tájak: Csehországban sokkal több van, mint egy sörözéssel egybekötött városnézés Prágában. Most, hogy magyar védettségi igazolvánnyal szabadon utazhatunk Csehországba, mutatjuk a hat kedvenc helyünket a cseh vidékről!

Bahrein, Horvátország, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovénia és Törökország után újabb ország fogadja korlátozások nélkül a bármilyen vakcinával beoltott, és érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkező magyar állampolgárokat. Szijjártó Péter magyar és Jakub Kulhánek cseh külügyminiszterek ugyanis megegyeztek abban, hogy május 15. szombattól

 

a már védett magyar és cseh állampolgárok szabadon utazhatnak egymás országai között. 

 

Ezúton is szeretnénk bátorítani a minket olvasó cseheket, hogy látogassanak el hozzánk, de ami még fontosabb: a magyarokat is arra, hogy az évük első külföldi kiruccanását töltsék Csehországban. Egy csehországi kirándulásra ugyanis keresve se találhatnátok jobb időpontot május végénél, hiszen még sem a brit legénybúcsúturizmus nem indult el, sem egy fullasztó júliusi hőséggel nem kell megküzdenetek – de már épp elég jó idő van ahhoz, hogy Kofolát kortyolgassatok a teraszokon.

 

Persze ha Csehország, akkor Prágát mindenki ismeri és teljes joggal szereti, hiszen Közép-Európa legszebb, legzöldebb és legemberléptékűbb metropoliszáról van szó, de a cseh vidékig már jóval kevesebben jutnak el. Pedig millió hely van, amit érdemes Prágán kívül is felkeresni, rögtön mutatjuk is a hat kedvencünket – a térképnézethez katt a félkövérrel szedett linkekre!

 

6. Svatojánské proudy

 

PRÁGÁTÓL EGY ÓRA BUSZOZÁSRA FEKSZIK A CSEHEK MEGHITT DUNAKANYARJA. FOTÓ: ILLÉS GERGŐ / AZONNALI

 

Nem másról van itt szó, mint a prágaiak egyik kedvenc hétvégi kirándulóhelyéről, hiszen a turistaút csupán harminc kilométerre délre fekszik Prágától Štěchovice és Slápy falvai között. A Moldva ezen szakasza nemcsak kiránduló, de vízisport-paradicsom is, hiszen mindkét településen óriási gátak fogják meg a folyó sodrását. Így a Moldva itt lényegében tóvá szelídül – a kajakosok, kenusok és csónakázók legnagyobb örömére. A modern népi legenda szerint emellett nem is akármilyen kincseket rejtenek a Štěchovice melletti barlangok: 1945-ben állítólag a nácik, nevezetesen egy bizonyos Emil Klein tábornok 540 ládányi aranyat, drágakövet, festményeket, és a berlini Vilmos Császár Társaságtól származó értékes dokumetumokat rejtett el a falu közelében.

 

A štěchovicei kincset eddig senkinek nem sikerült megtalálnia, de a környék rejtett aranytartaléka nem is ez, hanem a legszebb, Moldvára néző panoráma.

 

A Vyhlídka Máj (Máj-kilátó) a Teletín nevű apró községből csupán egy kilométernyi gyaloglásra található, cserébe a látvány mindenkit kárpótol: 

 

MINDEN ÉSZAKBAN MÁSKÉPP SZÉP A VYHLÍDKA MÁJ, EZ ITT ÉPPEN A KORA-ŐSZI ÁLLAPOT. FOTÓ: ILLÉS GERGŐ / AZONNALI

 

5. Křivoklátsko és Karlštejn

 

KŘIVOKLÁT VÁRA OLYAN HELYEN ÁLL, AHOVÁ NEM SOK KÜLFÖLDI TURISTA LÁTOGAT. PEDIG ÉRDEMES LENNE. FOTÓ: ILLÉS GERGŐ / AZONNALI

 

KřivoklátskoEz a gyönyörű természetvédelmi terület vonattal csak egy óra Prágától – és érdemes is a vonatot választani, hiszen a környéket Csehország egyik legszebb fekvésű vasútvonala szeli át. Nagy szintkülönbségek nincsenek, így kocatúrázóknak is ideális, ráadásul a legjobb panorámák az egész területet keresztülkanyargó Berounka folyó völgyében vannak. Tilos kihagyni Křivoklát várát, amely eredetileg a XIII. században épült, de azóta többször átépítették. Ez van annyira látványos helyen, mint nagytestvére, a szintén közelben fekvő Karlštejni vár, viszont jóval kevésbé ismert nála.

 

CSEHORSZÁG EGYIK JELKÉPE A KARLŠTEJNI VÁR, NEM VÉLETLENÜL: ENNYIRE ÉPEN KEVÉS GÓTIKUS VÁR MARADT FENN. FOTÓ: ILLÉS GERGŐ / AZONNALI

 

Ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy Karlštejnbe zarándokolni ne lenne kötelező mindenkinek, aki Csehországba látogat, főleg, hogy a csehek (a prágai Hradzsin után) leghíresebb vára pont félúton van Křivoklát és Prága között. Csehországban könnyű épségben megmaradt várakat találni, hiszen a törökök idáig nem jutottak el, és miután a csehek nem ragaszkodtak olyan doktriner módon a szabadságharcokhoz, mint mi, a Habsburgok nem is érezték kötelességüknek felrobbantani őket. Karlštejn viszont még a cseh várak közül is kiemelkedik, hiszen az 1348 és 1355 között épített vár gótikus elemei teljesen megmaradtak.

 

4. Olmütz

 

AZ OLMÜTZI FELSŐ TÉR HAMISÍTATLAN KÖZÉP-EURÓPAI HANGULATOT ÁRASZT. FOTÓ: JAN POLÁK / WIKIMEDIA COMMONS 

 

Ha már magyar szabadságharcok, akkor nem mehetünk el szó nélkül Olmütz (csehül Olomouc, magyarul Alamóc) városa mellett sem, ide köthető ugyanis az olmützi (oktrojált) alkotmány is, amellyel a V. Ferdinánd lemondása után császárrá koronázott Ferenc József 1849-ben megpróbált egy erős, abszolutista államot létrehozni, főleg az akkor még javában tartó magyar szabadságharc miatt. Végül sosem lépett életbe, cserébe viszont azóta is szerepel minden tizenegyedikes történelemkönyvben – azt azonban már nem írják le mellé, hogy Olmütz remek város, és mindenképp megér egy-két napot. 

 

Ahogyan a váraikra, úgy Cseh- és Morvaország katedrálisaira is joggal irigykedhet a magyar ember, hiszen nálunk a török-kori pusztítás miatt csak mutatóba maradt román, gótikus, vagy éppen reneszánsz építészet.

 

Ezzel szemben Olomoucban ott az 1131-ben felszentelt, és azóta is sértetlen Szent Vencel-székesegyház

 

(amelynek 100 méter magas tornya nem kis teljesítmény ahhoz képest, hogy a templom most lesz 900 éves), és az alapvetően barokk városközpontba beékelődik a csak félezer éves, gótikus Szent Mór templom is. Olmützben van Morvaország legrégebbi egyeteme is, és a város meredek, erődített falain kívül kialakított hangulatos park is megér egy sétát. 

 

ELTELT KILENCSZÁZ ÉV, DE OLMÜTZ LÁTKÉPÉT MÉG MINDIG A HATALMAS SZENT VENCEL-SZÉKESEGYHÁZ HATÁROZZA MEG. FOTÓ: PATRYK KUZIOR / PIXABAY.

 

3. Český Krumlov és České Budějovice

 

ČESKÝ KRUMLOV A TÖMEGTURIZMUS EGYIK LEGNAGYOBB ÁLDOZATA. A JÁRVÁNY SEGÍTETT RAJTA. FOTÓ: ILLÉS GERGŐ / AZONNALI

 

A járvány előtti tömegturizmus közismerten Prágát is fojtogatta, de annyira rosszul talán senki sem járt, mint Český Krumlov. A dél-csehországi kisváros tényleg úgy néz ki, mint ahogyan a középkort Disneylandben elképzelnék, a Moldva völgyében fekvő történelmi kisváros macskaköves sikátorai mellett ősrégi házak sorakoznak, a giccshatást pedig fokozza a város fölé magasodó, egy meredek sziklán álló várkastély, amelynek a kertjében két medve lakik. Naná, hogy Krumlovot mindenki látni akarta, és

 

a csupán tízezres kisvárosra olyan végeláthatatlan turistatömeg zúdult, ami még a másfélmilliós Prágára is sok lenne.

 

Én Český Krumlovban 2017-ben jártam először, de a városon sáskahadakként vonuló szelfibotos hordák miatt inkább nyomasztó élmény volt. Napra pontosan három év múlva, 2020 szeptemberében aztán visszamentem, Český Krumlov pedig átlényegült. Egy nagyra nőtt turistaetetőből újból bájos középkori kisvárossá szelídült. Tanulság: Český Krumlovot most kell megnézni, mielőtt visszatér a tömegturizmus. 

 

Miután pedig visszatér, akkor is ott van pótléknak, Dél-Csehország központja, České Budějovice, ami 25 kilométerre fekszik csak Krumlovtól, és persze kevésbé hozza a középkori Disneyland-érzést. Ez a város nagy szerencséje, hiszen hiába van gyönyörű belvárosa, hangulatos folyópartja és középkori harangtornya, a tömegturizmust felszívta Český Krumlov, Budějovicének meg maradtak a turizmus igényesebb formái. 

 

ČESKÉ BUDĚJOVICE A HÍRES BUDWEISER SÖR HAZÁJA. EZ A KILÁTÁS A FŐTÉR MELLETTI FEKETE TORONYBÓL. FOTÓ: ILLÉS GERGŐ / AZONNALI

 

2. A cseh paradicsom

 

A HOMOKKŐSZIKLÁK KÖZÖTTI SZŰK KÖZÖKET TURISTAUTAK SZELIK ÁT. FOTÓ: ILLÉS GERGŐ / AZONNALI

 

A lélegzetelállító szurdokvölgyekkel teletűzdelt szlovák paradicsomot talán senkinek nem kell bemutatni, kevesebben tudnak viszont a cseh paradicsomról (Český ráj) – pedig utóbbinak sem kell szégyenkeznie. A Mlada Boleslav és Jičín között félúton fekvő nemzeti park egyrészt arról ismert, hogy itt lakik a Magyarországon is ismert csehszlovák rajzfilm főhőse, Rumcájsz. Másrészt pedig a 60 millió éve képződött, porladó homokkőszikláiról (prachovi sziklák), amelyek holdbéli tájat varázsolnak az egyébként nem kifejezetten magas cseh dombvidékből.

 

A sziklákat szűk, labirintusszerű turistautak szelik át, a sikátorszerű ösvények pedig lélegzetelállító kilátópontokban végződnek.

 

JELLEGZETES ELEME A CSEH PARADICSOMNAK TROSKY VÁRA. FOTÓ: OLAF1541 / WIKIMEDIA COMMONS

 

A sziklavároson kívül a cseh paradicsom másik jelképe Trosky romvára, amelyet a XIV. században emeltek. A huszita háborúkat bár túlélte, a harmincéves háborút már nem, de talán ez nem is tett olyan rosszat neki: a romantikáját éppen a romossága adja. 

 

1. Znojmo

 

Ha valakit érdekel, milyen kulturális és építészeti örökséget hagytak hátra Csehszlovákiának az onnan a második világháborút követően Ausztriába kitelepített szudétanémetek, legjobb, ha elutazik a Budapesttől autóval mindössze 3 és fél órára lévő, az osztrák-cseh határ mellett található Znojmóba (Znaim). Nem véletlen, hogy Znojmo még Prágánál és Brünnél is előbb kapta meg a királyi városi rangot a cseh királytól. A Thaya folyó melletti meredek, szőlőknek ma is ideális dombra épített alig harmincezres városra érdemes rászánni két napot is akár, annyi mindent látni itt gótikus templomtól, gyönyörű belvároson és kétszintes kápolnán át

 

egy olyan sörgyárig, amit a történelem során rendre meg kellett mentenie magának a városnak, mert mindig tönkrement a vele konkuráló borászok elleni minőségi és árversenyben.

 

(Ez annyira jó sztori, hogy az Azonnalin külön cikket is szenteltünk neki.) Znojmoban a bor ma is fontos, az egyre szebben felújított, a város mai méretéhez képest nagyon nagy belváros tele van vinotékákkal, végig lehet kóstolni a kifejezetten aromatikusra hangolt helyi fehérborokat, de vannak olyan hipszterborbárok is, ahol lazán és budapesti árakhoz képest nagyjából féláron fejest lehet ugrani az egyre inkább a természetesboros iránnyal kacérkodó morva borászok világába is.

 

Aki az ateista és bohém Csehországról a sörre asszociál, annak pont ideje megismernie az országban a katolikus, szorgos, bortermelő morvákat! És akkor már ne is legyen megállás: Znojmo után jöhet a hozzá hasonlóan egy dombra épített, legalább ennyire szép Mikulov, a Liechtenstein-grófok mesekastélya Lednicénél, és végül a régió rendkívül élhető fővárosa, Brno!

 

ZNOJMO A SÖRGYÁR TERASZÁRÓL FOTÓZVA. FOTÓ: BAKÓ BEA / AZONNALI

 

 

Kimaradt valami? Adj tippet kommentben a szerzőknek és az olvasóknak!

 

NYITÓKÉP: Illés Gergő / Azonnali

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Göd 2020-ban az ellenzéki belharcok szimbóluma lett. Fekete-Győrék a saját jelöltjüket visszaléptetik Dorosz javára,
akit a Jobbik is támogat.

A koronavírus-járvány miatt a tavalyi évhez hasonlóan bár nagyobb számban, de még mindig csak saját, szaúdi állampolgárai vehetnek részt az idei mekkai zarándoklaton.

Egy hónapig minden a fociról fog szólni, a szurkolók közös mámorban ünneplik csapataik győzelmét a kocsmák teraszain és az utcákon. Összeszedtünk tizenegy helyet Budapesten, ahol megúszhatod mindezt.

Lukasenka így akar elébe menni az uniós szankciónak, ugyanis az unió szigorítana az eddig bevezetett fegyverembargóján.

A független képviselő szerint a pontszerzés is már akkora népünnepélyt váltana ki, hogy sokan bizony nem tudnának másnap munkába menni.

Így jelenleg az LMP titkárát már kettő, míg a DK-s Czeglédy Csabát egy párt támogatja. Ugyanakkor elég szoros előválasztást ígér kettejük harca.

A hét elején meghirdetett akció igen népszerű: reggel már rengetegen álltak sorba az oltásért, majd azt követően miccsért és kenyérért.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás