Tényleg átprogramozza a Pfizer vakcinája az immunválaszokat?

Szerző: Renczes Ágoston
2021.05.13. 17:27

Holland kutatók szerint a Pfizer-BioNTech vakcinája kétségkívül hatásos a koronavírus ellen, de átprogramozza az immunválaszokat. Ijesztően hangzik? Egyáltalán mit jelenthet ez? Szakértőket kérdeztünk.

Tényleg átprogramozza a Pfizer vakcinája az immunválaszokat?

A Pfizer vakcinája átprogramozhatja az immunválaszokat – írja az Index egy holland kutatók által készített tanulmányra hivatkozva. A kutatók megállapították, hogy a vakcina kétségkívül hatásos a koronavírus ellen, azonban az általuk vizsgált esetekben megváltoztatta a páciensek veleszületett immunválaszát más kórokozókkal szemben. Volt olyan vírus, ami ellen enyhébb immunreakciót produkált a páciens, mint az oltás beadása előtt, és volt olyan gombás fertőzés, amire pedig erősebbet. De mit jelent ez, és kell-e tőle félnünk?

Citokin

A kutatók vizsgálatai szerint az oltás egész pontosan a citokintermelést befolyásolta. A citokinek az úgynevezett jelzőmolekulák közé tartoznak és a sejtkommunikációban játszanak alapvető szerepet. Ők indítják be az immunválaszt, és szabályozzák, hogy az immunválasz mennyire lesz intenzív, mennyi ideig tart, mennyi ellenanyagot termel a szervezet.

„Minden fertőzés, ami az életünk során bennünk lezajlik, az egyszerű náthától odáig, hogy megszúrjuk a tenyerünket és ott gyulladás keletkezik, mert bejutottak baktériumok,

minden kórokozó és minden oltóanyag megváltoztatja a citokintermelést”

– magyarázza Rusvai Miklós virológus az Azonnalinak, hozzátéve, hogy az oltások esetében ez független az oltás technológiájától.

A konkrét kutatásról Rusvai azt mondta: az mindössze annyit állít, hogy Pfizer-BioNTech vakcinája az örökölt és szerzett immunválasz-készséget is erőteljesen befolyásolja, a kutatók ennek a rövid távú hatásait vizsgálták kis számú páciensen. Ebből azonban

semmilyen következtetést nem lehet levonni sem a vakcinára nézve,

sem arra nézve, hogy hosszú távon vannak-e káros vagy akár hasznos következményei annak, hogy rövid távon megváltozik az örökölt és szerzett immunválasz-készség – hangsúlyozta Rusvai. A szerzők javaslata az eddigi kutatás alapján pusztán annyi, hogy hosszabb távú vizsgálatokat is kell végezni, amibe nagyobb létszámú tesztcsoportokat is be kell vonni.

Szerzett immunitás, öröklött immunitás

A szerzett vagy tanult immunitás az, amikor a fertőzőképes vagy legyengített kórokozóval, illetve annak specifikus részletével szerzel immunitást, azaz megtanítod a szervezetet egy kórokozó elleni védelemre, hogy a következő találkozás alkalmával az immunrendszer még célozottabban és hatékonyabban vegye fel a kórokozó ellen a harcot – ezt már Letoha Tamás kutatóorvos mondja az Azonnalinak.

A tanult immunitás egy konkrét kórokozó elleni célzott immunválaszra tanítja meg a szervezetet, míg a veleszületett immunválasz sokkal kevésbé specifikus – magyarázza Letoha –, minden ami kórokozó, az ellen valamilyen szinten tud védekezni a szervezet anélkül, hogy korábban találkozott volna a kórokozóval.

Letoha nem szívesen használja az „átprogramozza” kifejezést, inkább azt mondja, a Pfizer-BioNTech vakcinája „modulálja” a veleszületett immunválaszt. Ez azonban nem egyedülálló dolog, a tanulmány is kitér arra – hívja fel rá a figyelmet Letoha –, hogy némelyik kötelező védőoltás, mint a BCG, vagy a himlő, a mumpsz és rubeola elleni oltás is „átprogramozza” a veleszületett immunválaszt.

A tanulmány szerint az immunválaszt beindító citokinek jelátviteli útjába képes beavatkozni a Pfizer-BioNTech-vakcina oly módon, hogy például bizonyos gombás megbetegedések esetén ezeket felerősíti – mondja Letoha, hangsúlyozva, hogy

a tanulmány nem von le következtetéseket, hanem egy megfigyelést rögzít.

Nem a vakcina, hanem maga a vírus

Letoha említett az Azonnalinak egy másik kutatást is, ami azt mutatta ki, hogy súlyosan megbetegedett koronavírus-fertőzötteknél – de nemcsak náluk, hanem más vírusok által megfertőzötteknél is – viszonylag gyakori volt a gombás felülfertőződés. Ez Letoha szerint összecseng azzal, hogy a holland kutatók vizsgálata szerint a Pfizer-BioNTech vakcinája felerősíti a gombás fertőzésekre adott immunválaszt.

Ennek Letoha szerint az lehet az oka, hogy az immunválaszt nem a vakcina „programozza át”, hanem a koronavírus tüskefehérjéje – a vakcina is a tüskefehérjét „gyártatja le” a szervezettel, ezáltal felkészítve az immunrendszert a vírussal való találkozásra –, vagyis ez az „átprogramozás” valószínűleg nemcsak azoknál történik meg, akiket beoltanak a Pfizer-BioNTech vakcinájával, hanem azoknál is, akik természetes úton fertőződnek meg a koronavírussal.

Letoha tehát úgy gondolja, hogy a holland kutatók által megfigyelt jelenség

nem a vakcina negatívuma, hanem inkább a tüskefehérje természetes sajátossága.

NYITÓKÉP: Fortepan / Kotnyek Antal

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek