Nem ért egyet Navalnij politikájával, de visszaadja neki a „lelkiismereti fogoly” státuszát az Amnesty

Szerző: Petróczi Rafael
2021.05.08. 07:45

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” őt.

Nem ért egyet Navalnij politikájával, de visszaadja neki a „lelkiismereti fogoly” státuszát az Amnesty

„Rossz döntést hoztunk februárban, amely miatt többen megkérdőjelezték a szándékainkat és a motivációinkat egy kritikus időszakban.

Nagyon sajnáljuk, hogy nehézségeket okoztunk Alekszej Navalnijnak, az orosz aktivistáknak és mindazoknak, akik fáradhatatlanul küzdenek a szabadságáért”

– így kért bocsánatot pénteken az Amnesty International emberi jogi civil szervezet a jelenleg is börtönbüntetését töltő Alekszej Navalnijtól, hogy még februárban úgy döntöttek, megfosztják az orosz ellenzéki politikust az úgynevezett „lelkiismereti fogoly” státusztól.

Az Amnesty ezzel a kifejezéssel jelöli azokat az embereket, akiket nem az erőszakos vagy gyűlöletkeltő bűncselekményeikért, hanem a személyük, nemi identitásuk, származásuk, bőrszínük, nyelvük, gazdasági helyzetük vagy vallási, politikai, lelkiismereti meggyőződésük miatt zártak rácsok mögé. Csakhogy az emberjogi szervezet még 2007-2008-ból talált Navalnijtól olyan kijelentéseket, amik szerintük gyűlöletkeltőek, ezért aztán februárban hoztak egy belső döntést, hogy Navalnij mégsem lehet lelkiismereti fogoly.

Az Amnesty a mostani állásfoglalásában arra hivatkozik, hogy alapos mérlegelés után azért adják mégis vissza az orosz politikus korábbi státuszát, mert ezt a nem a nyilvánosságnak szánt döntést

az orosz kormány arra használta fel, hogy a Navalnij elleni jogsértéseiket igazolják, és „megpróbálják meggyilkolni” Navalnijt.

Mint ismeretes, a Putyin-ellenes politikust még idén február másodikán ítélték Oroszországban 3 és fél év börtönbüntetésre, amiért a vád szerint megszegte a sikkasztási ügyében rá korábban kiszabott felfüggesztett börtönbüntetését. Navalnijt január 17 óta tartják őrizetben, az orosz rendőrök Oroszországba érkezése után azonnal elfogták.

Március végén már arról szóltak a hírek, hogy a börtönben Navalnij állapota folyamatosan romlik, és megfelelő orvosi ellátást sem biztosítanak számára – ezért az orosz ellenzéki politikus éhségsztrájkba is kezdett. Ez a több hétig tartó éhségsztrájk odáig fajult, hogy a politikus orvosai arra figyelmeztettek:

Navalnij életveszélyes állapotban van, miközben őket meg nem engedik, hogy kezeljék a politikust.

Navalnijt végül április 19-én kórházba szállították, és Oroszország Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálata kiadott egy közleményt, miszerint Navalnij állapota „kielégítő”, és az engedélyével minden napos orvosi ellátásban részesül.

Az Amnesty szerint a lelkiismereti fogoly státusz elvételéről szóló belső döntésüket mindezen jogsértő gyakorlatokhoz használta fel a Kreml, jelét adva önnön képmutatásának.

Az Amnesty ettől függetlenül hangsúlyozza, hogy

Navalnij lelkiismereti fogoly státuszának visszaadása nem azt jelenti, hogy egyet is értenének a politikai programjával.

Ahogy az Amnesty írja: „Státuszának visszaállításával az ellene elkövetett súlyos jogsértésekre akarjuk ráirányítani a figyelmet, például arra, hogy az orosz hatóságoknak azonnal lehetővé kell tenniük, hogy megfelelő orvosi ellátást kapjon.”

Az emberi jogi szervezet egyúttal el is kezdi felülvizsgálni a lelkiismereti foglyokra vonatkozó szabályait – azt a korábbi szabályt már el is törölték, hogy ezt a státuszt pusztán a múltbéli cselekedetei, nyilatkozatai alapján megtagadják valakitől.

Jelenleg az Amnesty úgy értelmezi, hogy Navalnijt nem bűncselekmény miatt tartják börtönben, hanem azért, mert „támogatóival együtt egyenlő jogokat és lehetőségeket követelt az orosz közéletben való részvételre, és szembeszállt a kormányzati korrupcióval.

Ezek a lelkiismereti meggyőződése diktálta követelések, és így is kell őket értelmezni.”

Navalnij jogaiért, illetve szabadon engedéséért a magyar ellenzéki politikából is nyíltan kiálltak – Fekete-Győr András Momentum-elnök, egyben a párt miniszterelnök-jelöltje az előválasztáson például arra használta fel a bebörtönzött orosz politikus ügyét, hogy saját maga miniszterelnöki terveit ismertesse.

NYITÓKÉP: Evgeny Feldman (Novaya Gazeta) / Wikimedia Commons

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek