+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Elek Dorián / Paradigma Intézet
2021. május 8. szombat, 08:08
Naponta bejelentett képviselők, folyamatos tárgyalások, választókerületenként alkalmi szövetségek az ellenzéki pártok között. Ez a hírverés elemi érdeke a feleknek, ha egy ilyen, be nem járatott és informális folyamatot, mint az ellenzéki előválasztást, akarják felépíteni a köztudatban. A „csodafegyvert”, amivel meg lehet teremteni azokat a minimumfeltételeket, hogy 2022-ben az ellenzéki összefogásnak matematikai esélye legyen a választási győzelemre.

 

Az egyesével, tudatosan bejelentett egyéni jelöltek, az összetettebb taktikai megfontolásból, lassabban csatasorba álló miniszterelnökjelölt-jelöltek, az első meghirdetett előválasztási viták és a folyamatos tárgyalások mellett ugyanakkor egy nagyon egyszerű tényező fogja meghatározni a 106 küzdelem kimenetelét: kire hányan fognak szavazni a szeptemberben esedékes előválasztáson. Persze, ebben nincs semmi újdonság, választást elsősorban úgy lehet nyerni, hogy az „A” jelölt több szavazatot kap, mint a „B” jelölt.

 

Ugyanakkor az előválasztás teljesen más szempontok mentén fog eldőlni, mint egy „rendes” választás. Az eddigi tapasztalatok alapján a részvétel jóval alacsonyabb lesz, gondoljunk csak a főpolgármesteri előválasztásra, aminek második fordulójában, majd pedig a kilencedik kerületi előválasztáson is kevesebb, mint tíz százaléka vett részt a szavazásra jogosultaknak. Az előválasztáson leadott érvényes szavaztok száma 68 240 volt, míg Tarlós István és Karácsony Gergely küzdelmében 695 218 érvényes szavazatot számoltak össze, amiből 353 593 szelvényen volt Karácsony neve mellett az X.

 

A szavazók közel tíz százalékát, míg az választáson mozgósított ellenzéki szavazók ötödét érdekelte az előválasztás.

 

A Karácsony Gergelyre leadott érvényes szavazatok száma pedig szinte teljesen megegyezik a 2019-es EP-választáson az ellenzéki összefogás pártjainak listáira leadott voksokkal,

 

ami összesen 359 198 szavazatot jelent. Ők jelentik a mobilizálható ellenzéki szavazókat a fővárosban.

 

De mit jelenthet ez pontosan?

 

Mostani tudásunk szerint az előválasztáson elsősorban az ellenzéki szavazók fognak részt venni, a bizonytalan szavazók sikeres mozgósítására nem feltétlenül lehet számítani. A győzelem kulcsa is az lesz, hogy a pártok és azok helyi alapszervezetei, aktivistái hány biztos pártszimpatizánst tudnak majd elvinni az urnákhoz, vagy bírnak rá az online regisztrációs folyamatra – amennyiben lesz ilyen.

 

A jelöltek és a pártok elsődleges célja sem lehet az, hogy a bizonytalanokat meggyőzzék vagy az, hogy egymástól csábítsanak el szavazókat, hiszen az egy rettentő erőforrásigényes és annál kevésbé biztos stratégia. A biztos pártválasztók és szimpatizánsok azok, akiket a legkevesebb erőfeszítéssel rá lehet venni, hogy elmenjenek és leszavazzanak a pártjuk jelöltjére az előválasztáson. Ilyenkor ér kincset a pártok számára egy, helyben működő alapszervezet, vagy egy jól karbantartott regionális aktivistahálózat.

 

Azaz az a párt és jelölt, amelyik helyi szinten a legjobban tudja mobilizálni a magszavazóit, lesz a legesélyesebb arra, hogy az előválasztáson sikeres legyen.

 

Ha puszta feltételezés szintjén, a 2019-es főpolgármesteri előválasztás részvételi adataiból indulunk ki (az ellenzéki szavazók ötöde fog részt venni a folyamatban), és ezt összevetjük a pártlisták szavazóival és azok területi adataival, akkor azt láthatjuk, hogy egyéni választókerületenként 2000-4000 mozgósított szimpatizánssal be lehet húzni az adott kerületet. Ha ezt tovább bontjuk, és szavazókörönként nézzük, amiből nagyjából 60-100 darab van egy egyéni választókerületben, akkor ez azt jelenti, hogy

 

szavazókörönként 30-40 szimpatizánssal a mostani tudásunk szerint meg lehet nyerni a versenyt.

 

Innentől fogva talán érthető, hogy miért logisztikai vagy másképpen mobilizációs versenyként a legjobb értelmeznünk és elemeznünk az előválasztást.

 

A mozgósítás persze nem újkeletű dolog, hiszen időközi választások esetében, de akár még a 2018-as országgyűlési választáson is kulcsfontosságú elem volt a saját szavazók minél nagyobb számú urnához csábítása. Most viszont ez lehet az egyedüli meghatározója az ellenzéki jelöltcsapat összetételének. Persze, kell kommunikálni, vitázni, a parlamentben akciózni, vagy éppen jól megírt programokat bemutatni, hiszen ezek is fontos elemei a folyamatnak és a politikusok nyilvánosságban való megjelenésének. Ugyanakkor egy stabil pártszimpatizánssal ellentétben kevéssé lehet arra számítani, hogy egy bizonytalan szavazó majd úgy dönt, hogy ő megszavazza azt, akire majd szavazni kell jövő tavasszal, ha kormányváltást akar.

 

Az előválasztáson tehát a pártoknak és a politikusoknak a legtöbb energiát a helyi mobilizációba kell fektetniük, mivel ez a leginkább erőforráshatékony módszer a győzelemhez vezető úton. Ezt a kalkulációt pedig jó eséllyel már meg is tették a versengő felek. Minden másba komoly energiát és erőforrást ölni szinte a pótcselekvés kategóriájába tartozik. Pótcselekvésből pedig sokat láthattunk az elmúlt évtizedben

 

Olvass még a Paradigma Intézettől az Azonnalin & kövesd őket!

 

FOTÓ: Az MSZP, a DK és Jakab Péter Facebook-oldala

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Göd 2020-ban az ellenzéki belharcok szimbóluma lett. Fekete-Győrék a saját jelöltjüket visszaléptetik Dorosz javára,
akit a Jobbik is támogat.

A koronavírus-járvány miatt a tavalyi évhez hasonlóan bár nagyobb számban, de még mindig csak saját, szaúdi állampolgárai vehetnek részt az idei mekkai zarándoklaton.

Egy hónapig minden a fociról fog szólni, a szurkolók közös mámorban ünneplik csapataik győzelmét a kocsmák teraszain és az utcákon. Összeszedtünk tizenegy helyet Budapesten, ahol megúszhatod mindezt.

Lukasenka így akar elébe menni az uniós szankciónak, ugyanis az unió szigorítana az eddig bevezetett fegyverembargóján.

A független képviselő szerint a pontszerzés is már akkora népünnepélyt váltana ki, hogy sokan bizony nem tudnának másnap munkába menni.

Így jelenleg az LMP titkárát már kettő, míg a DK-s Czeglédy Csabát egy párt támogatja. Ugyanakkor elég szoros előválasztást ígér kettejük harca.

A hét elején meghirdetett akció igen népszerű: reggel már rengetegen álltak sorba az oltásért, majd azt követően miccsért és kenyérért.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás