„Kis pöcs energia” – üzente Litvániának Oroszország minszki nagykövetsége

Szerző: Illés Gergő
2021.04.24. 14:25

Csehországgal való szolidaritásból Litvánia is kiutasított két orosz diplomatát, a minszki orosz nagykövetségen erre ragadtak billentyűzetet.

„Kis pöcs energia” – üzente Litvániának Oroszország minszki nagykövetsége

Nem mindennapi diplomáciai üzenettel reagált Oroszország minszki nagykövetsége Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter bejelentésére. Mint arról az Azonnali is beszámolt, Landsbergis pénteken a Twitteren közölte, hogy Csehországgal való szolidaritásból Észtország és Lettország példáját követve Litvánia is kiutasít két orosz diplomatát az országból.

Tallinn és Riga egy-egy orosz követségi dolgozót utasított ki az országból kémkedési vádak miatt. A két Balti államot pedig pénteken követte Vilnius is. A litvánok rögtön két diplomatát is hazaküldenek, nekik hét napon belül kell elhagyniuk az országot, mert a külügyminiszter szerint „a diplomáciai státuszukkal nem összeegyeztethető tevékenységekben” vettek részt.

A hírre pár órával Landsbergis bejelentése után Twitteren reagált Oroszország minszki nagykövetsége. A hivatalos Twitter-oldal azzal osztotta meg a litván külügyminiszter üzenetét, hogy:

„#SmallDickEnergy”,

vagyis „#KisPöcsEnergia”.

A KÉRDÉSES TWEET, MIELŐTT A NAGYKÖVETSÉG TÖRÖLTE VOLNA. FOTÓ: ROB LEE / TWITTER

Természetesen a „kis pöcs energia” nem az a szókapcsolat, amit az elit diplomataképzőkben tanulhat el az ember. A kifejezés inkább az angol szlengben létezik, az Urban Dictionary szlengszótár szerint arra utal,

„amikor egy kispöcsű ember a hatalmas egójával próbál kompenzálni”.

Az angol szlengbe a kifejezés körülbelül két és fél éve, a „nagy pöcs energiával” együtt tört be, utóbbi kifejezésnek az Index szentelt alapos műelemzést.

A követség oldala szombatra törölte is a kérdéses tweetet, de az internet nem felejt, a posztról addigra írt az orosz Dozsgy TV és a cseh Refresher hírportál is.

De mire fel ez a nagy kiutasítási hullám?

Andrej Babiš cseh miniszterelnök a múlt héten jelentette be, hogy gyanújuk szerint orosz katonai ügynököknek lehetett közük a vrbeticei fegyverraktárban történt 2014-es támadásokhoz, melynek keretében két ember vesztette életét. A Bellingcat brit oknyomozóportál szerint az elkövetők között volt Alekszander Miskin és Anatolij Csepiga is – mindketten az orosz GRU katonai hírszerzés ügynökei. A két férfi neve nem ismeretlen, ők voltak azok, akiket a brit elhárítás azzal vádol, hogy Salisbury városában megmérgezték Szergej Szkripalt és lányát, Julija Szkripalt.

Miskin és Csepiga hazatértük után már az orosz állami RT hírcsatornán (Alexander Petrov és Ruszlan Bosirov néven) beszéltek a Szkripal-ügyről. Ők elismerték, hogy a brit nyomozásban nyilvánosságra hozott kamerafelvételeken valóban ők láthatóak Salisburyben, de elmondásuk szerint csak turistaként érkeztek a brit városba, mert nagyon kíváncsiak voltak a Salisbury katedrálisra. A brit üggyel kapcsolatban ártatlannak vallották magukat, Oroszország pedig tagadta, hogy bármi köze lenne Szkripal megmérgezéséhez.

De vissza Csehországra: Prága a lőszerraktárban miatt történt robbanással szintén Moszkvát gyanúsította meg, és ki is utasított az országból 18 orosz diplomatát, akik a csehek szerint titkosszolgálati ügynökök. Moszkva a cseh esetben is tagadta az érintettségét, válaszul pedig 16 cseh diplomatát és 4 követségi alkalmazottat küldött el Oroszországból.

Ez teljesen megbénította a moszkvai cseh követség munkáját, ahol a kiutasítások után öt cseh diplomata és 19 alkalmazott maradt.

Jakub Kulhánek újonnan kinevezett cseh külügyminiszter ezért csütörtökön jelentette be, hogy Csehországból további orosz diplomatákat utasítanak ki, akiknek számát a Moszkvában dolgozó cseh diplomaták számához igazítják.

Ezt követően a csehek több szövetségese is orosz diplomaták kiutasításával válaszolt: pénteken Szlovákia három orosz diplomata kiutasítását jelentette be, Zuzana Čaputová államfő szerint azért, mert „a csehekkel mindig támogattuk egymást, jóban-rosszban”. Az oroszok belengették, hogy arányosan reagálnak a szlovák lépésre, és

úgy válaszoltak, hogy „alaptalan bármilyen illegális tevékenységgel” vádolni az orosz követségi dolgozókat.

Ezt követően, pénteken jelentette be a három Balti állam az összesen négy orosz követségi dolgozó kiutasítását is.

Andrej Babiš kormányfő mind Szlovákiának, mind a baltiaknak Twitteren hálálkodott: elmondása szerint Csehország „nagyra értékeli” a diplomáciai gesztust.

BORÍTÓKÉP: Egy kép, amiből árad a Big Dick Energy. Vlagyimir Putyin orosz elnök 2013-as nyaralásán pózol egy kifogott hallal / Kreml.ru

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek