Online lehet időpontot foglalni az oltásra már regisztáltaknak

2021.04.23. 13:29

Jövő hétfőtől szerdáig a Sinopharm-vakcinával való oltásra már magunk bejelentkezhetünk, nem kell a háziorvos hívását, mailjét várni.

Online lehet időpontot foglalni az oltásra már regisztáltaknak

Online lehet időpontot foglalni az oltásra már regisztráltaknak, írja a magyar kormány koronavírus-tájékoztató oldala.

A már regisztráltaknak, de még nem oltottaknak az eeszt.gov.hu oldal áll a rendelkezésükre az időpontfoglaláshoz. Az alkalmazásban jelenleg az április 26. (jövő hétfő) és 28. (szerda) közötti napokra lehet időpontot foglalni, és csak a kórházi oltópontokon való oltásra.

Jelenleg csak az inaktivált vírusos kínai Sinopharm-vakcinát lehet választani,

amelynek hátterében az állhat, hogy a következő hetekben egymillió adag Sinopharm-vakcina fog érkezni Magyarországra.

A kínai Sinopharm-vakcina egy elölt/inaktivált vírusos vakcina, amely a koronavírus egy ártalmatlanított, elölt változatát juttatja be az ember szervezetébe, ami így nem képes reprodukálódni, viszont tartalmazza a koronavírus teljes fehérjeállományát, ami ellen az immunrendszerünk felveheti a harcot, és megtanulhatja a védekezést.

Ugyanekkor a burokfehérjéje sértetlen marad, vagyis a vírus azon képessége, hogy aktiválja a különböző immunsejteket, megmarad, viszont nem képes szaporodni. Emiatt, mint Letoha Tamás kutatórvos az Azonnalinak korábban már elmondta,

 

nem kell attól tartani, hogy a kínai vakcina által kiváltott immunválasz kontrollálhatatlanná válik, illetve attól, hogy a vírus elkezd a sejtekben kontrollálhatatlanul szaporodni.

Ugyanakkor az Azonnali podcastjában Letoha arról is beszélt, hogy ő a leölt vírusos technológiát tartja a legjobbnak, ezért a kínai vakcinával oltatta be magát, sőt még azt is hozzátette, hogy szerinte

a vakcinagyártó cégek között egy elég mocskos, PR-eszközökkel is vívott háború zajlik.

Az időpontfoglaló online portálon a lépések majdnem az oltáshoz való regisztrációval egyeznek: vagyis itt is a TAJ-számot, ileltve a születési időpontot kell megadni és utána már ki lehet választani a kórházi oltópontot. Külön kitértek a tájékoztatóban arra, hogy

az ország bármely kórházi oltópontját ki lehet választani, nem kell kötelező módon a lakcím szerinti kórházi oltópontra menni.

Viszont itt figyelembe kell venni, hogy olyat válasszunk, hogy a második dózist is ugyanott fogják beadni.

A különböző vakcinák típusairól itt írtunk, a működési elvüket pedig itt magyaráztok el közérthető példákkal.

NYITÓKÉP: CGNT Russian / Facebook

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek