+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Tóth Csaba Tibor
2021. április 7. szerda, 13:08
Csehország és Morvaország Kommunista Pártja nem támogatja tovább Andrej Babiš ANO-ját, így ugrott a képviselőházi többség a prágai kormánynak. Babiš mégis maradhat, mert a jobbközép ellenzék jobban fél Miloš Zeman államelnöktől.

A kormánynak nyújtott, eddigi külső támogatása megvonásáról döntött április 7-én Csehország és Morvaország Kommunista Pártja, a KSČM. A Prague Morning Post híradása szerint a kommunisták lépése ugyan hat hónappal a cseh választás előtt érzékenyen érintheti Babiš kormányát, viszont súlyos fenyegetést így sem jelent a kabinet túlélésére.

 

A támogatást a csehszlovák állampárt csehországi utódpártja azért vonta most meg, mert a kormánykoalíciós kabinet több olyan lépést is tervez, amellyel a párt frakciója és kongresszusa sem ért egyet. A leginkább sérelmes ilyen terv a cseh katonai kiadások tervezett csökkentése volt.

 

Vojtech Filip, a kommunisták szóvivője azt közölte, még a támogatás felmondásának napján, április 7-én találkoznak majd Babišsal egyeztetés céljából.

 

Ugyan a lépés után a KSČM azt is közölte, mindenféle, a miniszterelnök elleni parlamenti bizalmatlansági indítványt támogatni fognak, még így sem teljesen bizonyos, hogy Babišnak záros határidőn belül távoznia kell majd. A kormányfő ugyanis pártján, az ANO-n kívül a koalícióban tudhatja az egykori fő kormánypártot, a szociáldemokratákat is, de több ellenzéki párt is előre jelezte, nem értene egyet Babiš mostani, előrehozott megbuktatásának céljával.

 

Ennek a Prague Morning Post szerint az az oka, hogy a Babišsal összekülömböző cseh elnök, Miloš Zeman a kormányválságot arra használná fel, hogy egy új miniszterelnökkel együttműködve meggyorsítsa az atomerőmű-projektet, amelybe orosz állami cégeket is meghívna. Cseh nemzetbiztonsági források és a jobbközép ellenzék azonban hevesen ellenzi, hogy az oroszok is részt vegyenek egy erőműre március 25-én kiírt tenderen, így ezt mindenképpen megpróbálják majd megakadályozni.

 

Zeman terveit ellenzi az amúgy a liberális Renew pártcsaládba tartozó ANO, és maga Babiš is, így a jobbközép ODS, és közte egyfajta technikai összefogás is elképzelhető, hogy Zeman esetleges terveit keresztülhúzhassák.

 

A most ellenzéki ODS-ben felmerülhettek a 2013-as emlékek is. Ekkor, épp a párt élén az országot kormányzó Petr Nečas kormánya omlott össze, ekkor pedig az elnöki terminusát épp megkezdő Zeman a pártok parlamenti erejét teljesen figyelmen kívül hagyva, önhatalmúlag szövetségesét, a szociáldemokrata Jiří Rusnokot bízta meg.

 

Az „elnöki puccs” emlékei pedig elevenen élnek a jobbközépen, és nem igazán szeretnék, ha Zemannak erre most is alkalma nyílhatna.

 

Az óbaloldali, és például migrációval is kritikus cseh kommunisták 2018 júliusában, egy másik kormányválság után segítették ki végül Babišt azzal, hogy a szavazásoknál külső támogatásról egyeztek meg vele.

 

Ezzel 1989 óta 2018-ban történt meg először, hogy az amúgy 1990 óta is rendszeresen 10 százalék körüli eredményeket hozó, utódpárt KSČM a hatalom közelébe került. Ezért is súlyos kritikák érték nyugatról és országon belülről Babišt, ahogyan a kommunistákat pedig feltűnően jó kínai gazdasági kapcsolataik miatt érte folytonos bírálat.

 

Andrej Babiš amúgy nem az egyetlen közép-európai Orbán-barát kormányfő, aki elveszítette mostanában a parlamenti többséget: Janez Janša szlovén kormányfőt például március 26-án hagyta ott a vele addig koalícióban kormányzó Modern Centrumos házelnök, Igor Zorčič, és több frakciótársa, akiket azután a nemzetgyűlésben sem tudott leváltani.

 

NYITÓKÉP: Andrej Babiš cseh miniszterelnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben, 2018-ban / Fotó: NATO, Flickr / Licensz: CC-NC-SA 2.0

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Kedden Markus Söder, bajor kormányfő visszavonulót fújt, és elfogadta a CDU elnökségének hétfői döntését Armin Laschet kancellárjelöltségéről. Vele szemben még a zöld kancellárjelölt is esélyes.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Újabb fejezetéhez érkezett az Angela Merkel utódlásáért vívott hatalmi harc a német jobboldalon: most minden szem Münchenre szegeződik.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

Egy most nyilvánosságra került, 2010-es jelentés szerint az akkori lakosság majdnem 40 százalékának hívásaihoz voltak képesek hozzáférni a kínaiak.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás