+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Renczes Ágoston
2021. április 7. szerda, 07:20
Bár a Valneva-vakcinát érintő klinikai vizsgálatok harmadik, tömeges fázisa még hátra van, az eredmények biztatóak, és a leölt vírust tartalmazó technológia megítélésének is jót tesznek. Letoha Tamás magyarázza el az Azonnalinak, mit kell róla tudni, és mikor kezdhetnek el oltani a franciák oltásával.

Kiemelkedő eredményt produkált a francia Valneva cég által fejlesztett koronavírus-vakcina a mellékhatások és a hatékonyság terén is az első és második fázisú klinikai teszteken – áll a cég sajtóközleményében.

 

A cég vakcinája jelentősebb mellékhatások nélkül 90 százalékban bizonyult hatásosnak.

 

Míg a nyugati koronavírus-vakcina zászlóshajói, a Pfizer és a Moderna a legújabb, mRNS-technológiát képviselik, és az Astra-Zeneca (és a Szputnyik) vírusvektor-technológiája is a legmodernebb technológiák közé tartozik, addig a Valneva vakcinája

 

a hagyományos, inaktivált vírus elvén működik – pont ugyanúgy, mint a Magyarországon is használt kínai Sinopharm-vakcina.

 

De miért fontos, hogy egy nyugati cég fejleszt ezzel a technológiával koronavírus-vakcinát? Letoha Tamás kutatóorvossal jártuk körbe a kérdést.

 

Hagyományos, de nem elavult

 

A Valneva francia biotechnológiai cég bár kevésbé ismert, az oltóanyag-fejlesztés terén számos eredményt tud felmutatni – mondja Letoha –, és több engedélyezett vakcinája is van már, például a kolera ellen.

 

A koronavírus ellen fejlesztett vakcinájuk gyakorlatilag ugyanazzal a technológiával működik, amit a kínaiak alkalmaztak – mutat rá a kutatóorvos –: a tenyésztett vírust inaktiválják, majd az osztódásra és fertőzésre képtelen, de sértetlen burokfehérjével rendelkező vírust juttatják be a szervezetbe. A fázis egy, azaz a biztonsági teszt, és a fázis kettő, vagyis a hatékonysági vizsgálat eredményeit Letoha is nagyon jónak tartja. Alig volt mellékhatás: a vizsgálatban 153 ember vett részt, közülük

 

egy-egy alanynál lépett fel komolyabb fejfájás és fáradékonyság, ami nagyon alacsony arány.

 

A második fázis, vagyis a hatékonysági vizsgálat is kimagasló eredménnyel zárult – mondja Letoha –, az oltottak 90 százaléka nagyon erős védettséget szerzett. Nemcsak a vírus elleni specifikus antitestek jelentek meg, hanem az oltás

 

a specifikus T-sejtek termelését is kiváltotta, amik a hosszú távú immunitást biztosítják.

 

A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a vírus több összetevője ellen is kialakult a hosszú távú immunitás – azaz termelődtek ellenük a T-sejtek –, vagyis az immunrendszer tartósan „emlékezik” mind a tüskefehérjére, mind a vírus membránfehérjéjére és a vírus belső burkának a fehérjéire is.

 

A technológia renoméja

 

„Bebizonyosodott, hogy ez a hagyományos technológia is képes nagyon változatos, de hatékony immunizálást biztosítani”

 

– mondja Letoha. A kutatóorvos ugyanakkor emlékeztet rá, hogy ezek egyelőre a kislétszámú vizsgálatok eredményei, hátra van még a harmadik fázis, amin nagy tömegek kapják meg az oltást. Ez pedig több szempontból is jó hír Letoha szerint: egyrészt várhatóan lesz egy újabb hatékony vakcina a koronavírus ellen, másrészt a francia cég eredményei

 

megerősíthetik a bizalmat a magyar nyilvánosságban valamiért gyakran elavultnak ítélt technológia iránt.

 

Letoha úgy látja: sokan vannak, akik alapvetően megbíznának a hagyományos technológiában, de a negatív hírek eltántoríthatják őket, másrészt pedig azok is, akiknek „csak a kínai” jut, láthatják, hogy a hagyományos technológia nem feltétlenül elavult. (Ilyen elven működő oltás többek között a járványos gyermekbénulás ellen kifejlesztett, inaktivált poliovírust tartalmazó Salk-vakcina is.)

 

A cég a sajtóközleménye szerint még áprilisban megkezdi a fázis három vizsgálatot, vagyis a nagy létszámú alanyon végzett teszteket. Letoha úgy látja,

 

már szeptemberre meglehet az Európai Gyógyszerügynöksége engedélye is, és ezáltal széles körben elérhető lesz a vakcina.

 

A kutatóorvos úgy gondolja, nem fog előfordulni, hogy egy a vakcina iránt esetlegesen különleges érdeklődést mutató ország az EMA-t megelőzve engedélyezze otthon a vakcinát (mint azt ugye Magyarország tette az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm oltásaival): mivel európai vakcináról van szó, Letoha szerint az EMA biztosan nem kerül majd szembe az egyes országok otthoni szabályozásával. A brit kormány mindenesetre már februárban lekötött belőle 100 millió dózist 2022-re.

 

NYITÓKÉP: Vakcinagyártás a Valnevánál. Forrás: Valneva

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Kedden Markus Söder, bajor kormányfő visszavonulót fújt, és elfogadta a CDU elnökségének hétfői döntését Armin Laschet kancellárjelöltségéről. Vele szemben még a zöld kancellárjelölt is esélyes.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Újabb fejezetéhez érkezett az Angela Merkel utódlásáért vívott hatalmi harc a német jobboldalon: most minden szem Münchenre szegeződik.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

Egy most nyilvánosságra került, 2010-es jelentés szerint az akkori lakosság majdnem 40 százalékának hívásaihoz voltak képesek hozzáférni a kínaiak.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás