+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2021. április 7. szerda, 19:26
Romániában az egészségügyi államtitkár szerint egy teljes lockdown sokat segítene a járványhelyzeten, azonban a miniszterelnök bejelentette: nem lesz semmilyen zárás, és csak a teljes nyitás felé tartó járványpolitikát tartja elfogadhatónak.

Florin Cîțu román jobbközép nemzeti liberális (PNL) miniszterelnök szerdán délben megnyugtatott mindenkit:

 

nem lesz országos lockdown.

 

A nemzeti liberális politikus ezen kijelentését azért tette, mert pár órával korábban az egészségügyi minisztérium államtitkára, Andreea Moldovan egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy szerinte

 

„egy két hetes, országos, teljes lockdown csodát tenne” a romániai járványhelyzetben.

 

Moldovan valószínűleg azért vethette fel a teljes lockdown ötletét, mert a koronavírus-járvány harmadik hulláma Romániában is beindult, és február vége óta folyamatosan nő a koronavírussal azonosított fertőzöttek száma. Emiatt március végén már egyszer szigorítottak is a járványügyi korlátozásokon – amelyek ellen napon át tüntettek Románia nagyvárosaiban –, azonban hiába csökken az újonnan azonosított fertőzöttek száma, jelenleg olyan magas az aktív esetek száma, hogy a kórházak intenzív osztályai sem bírják már a terhelést.

 

 

Moldovan kijelentései után ezért a miniszterelnök, Florin Cîțu is a mikrofonok elé állt, hogy elmondja: konzultált az államtitkárral, és egyértelművé szeretné tenni a kormány álláspontját. Szerinte az államtitkár csak elméleti fejtegetésbe kezdett, amit Cîțu szerint nem kellett volna: „Az egész csak elméleti fejtegetés volt, nem hipotetikus feltevés, sőt, nem is beszélhetünk feltevésről” – mondta a román miniszterelnök.

 

Cîțu ezenkívül hozzátette, hogy már korábban is világosan jelezte:

 

ellenzi a teljes lezárást és csak „a teljes nyitás felé tartó járványpolitikát” támogatja.

 

Azonban hozzátette, hogy ahhoz, hogy ez megtörténhessen, hogy „június 1 valós legyen, ahhoz oltani kell”. Cîțu célja ugyanis az, hogy június 1-től Románia enyhíthessen a járványügyi korlátozásokon, és elkezdhessen visszaállni a normalitásba.

 

A közel húszmillió lakosú keleti szomszédunk még december 27-én kezdte el az oltáskampányát, aminek keretében eddig összesen 3,4 millió adag vakcinát használtak fel, 2,2 millió embert beoltva. (Az országban csak az EMA-engedéllyel rendelkező vakcinákkal oltanak.) Ami azt jelenti, hogy a valós védettséget szerzett egyének (akik mindkét adag oltást megkapták már) valahol 1,3 millió körül, míg még csak az első adagot megkapott egyének pedig 900 ezer körül járnak.

 

 

A román miniszterelnök szerint Romániában május végére a beoltottak száma a legpesszimistább forgatókönyv szerint is eléri az 5 milliót, majd úgy látja: július végére a 10 milliót is elérheti a beoltottak száma, miután a vártnál gyorsabb ütemben érkeznek az oltóanyagok (például hétfőn 500 ezer adag Pfizer/BioNTech-vakcina érkezett az országba).

 

Cîțu úgy számol, hogy ha 10 millióan megkapnák az oltást, az azt jelentené, hogy a felnőtt lakosság 70 százaléka már immunis lenne, ami lehetővé tenné a gazdaság szinte teljes megnyitását. Arról viszont már nem beszélt a PNL-s miniszterelnök, hogy itt az első adaggal beoltottakra vagy a már teljes immunitással rendelkezőkre gondolt.

 

NYITÓKÉP: Florin Cîțu miniszterelnök. Fotó: Románia kormánya / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Miután az AstraZeneca a szerződésben vállalt vakcinamennyiségnek csak a harmadát tudta leszállítani az EU felé, úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság jogi úton kötelezné a gyógyszergyátó céget a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállítására.

Újlipótváros vendéglátósai közül van, aki már az órákat számolja a terasznyitásig, és nem győzi kivárni, hogy megérkezzenek az első vendégek. Fotóriport!

Nem lesz helye Magyarországon „az orosz kémbanknak”, és leállítják Paks2-t – mondta a Momentum elnöke. Az itthoni szabad politizálásért is kiálltak Fekete-Győrék, majd szabadon összegraffitizték a Külügyminisztérium bejáratát.

A fák minden év március-áprilisában fognak virágozni, az első lockdown évfordulóján.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás