+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2021. április 7. szerda, 19:26
Romániában az egészségügyi államtitkár szerint egy teljes lockdown sokat segítene a járványhelyzeten, azonban a miniszterelnök bejelentette: nem lesz semmilyen zárás, és csak a teljes nyitás felé tartó járványpolitikát tartja elfogadhatónak.

Florin Cîțu román jobbközép nemzeti liberális (PNL) miniszterelnök szerdán délben megnyugtatott mindenkit:

 

nem lesz országos lockdown.

 

A nemzeti liberális politikus ezen kijelentését azért tette, mert pár órával korábban az egészségügyi minisztérium államtitkára, Andreea Moldovan egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy szerinte

 

„egy két hetes, országos, teljes lockdown csodát tenne” a romániai járványhelyzetben.

 

Moldovan valószínűleg azért vethette fel a teljes lockdown ötletét, mert a koronavírus-járvány harmadik hulláma Romániában is beindult, és február vége óta folyamatosan nő a koronavírussal azonosított fertőzöttek száma. Emiatt március végén már egyszer szigorítottak is a járványügyi korlátozásokon – amelyek ellen napon át tüntettek Románia nagyvárosaiban –, azonban hiába csökken az újonnan azonosított fertőzöttek száma, jelenleg olyan magas az aktív esetek száma, hogy a kórházak intenzív osztályai sem bírják már a terhelést.

 

 

Moldovan kijelentései után ezért a miniszterelnök, Florin Cîțu is a mikrofonok elé állt, hogy elmondja: konzultált az államtitkárral, és egyértelművé szeretné tenni a kormány álláspontját. Szerinte az államtitkár csak elméleti fejtegetésbe kezdett, amit Cîțu szerint nem kellett volna: „Az egész csak elméleti fejtegetés volt, nem hipotetikus feltevés, sőt, nem is beszélhetünk feltevésről” – mondta a román miniszterelnök.

 

Cîțu ezenkívül hozzátette, hogy már korábban is világosan jelezte:

 

ellenzi a teljes lezárást és csak „a teljes nyitás felé tartó járványpolitikát” támogatja.

 

Azonban hozzátette, hogy ahhoz, hogy ez megtörténhessen, hogy „június 1 valós legyen, ahhoz oltani kell”. Cîțu célja ugyanis az, hogy június 1-től Románia enyhíthessen a járványügyi korlátozásokon, és elkezdhessen visszaállni a normalitásba.

 

A közel húszmillió lakosú keleti szomszédunk még december 27-én kezdte el az oltáskampányát, aminek keretében eddig összesen 3,4 millió adag vakcinát használtak fel, 2,2 millió embert beoltva. (Az országban csak az EMA-engedéllyel rendelkező vakcinákkal oltanak.) Ami azt jelenti, hogy a valós védettséget szerzett egyének (akik mindkét adag oltást megkapták már) valahol 1,3 millió körül, míg még csak az első adagot megkapott egyének pedig 900 ezer körül járnak.

 

 

A román miniszterelnök szerint Romániában május végére a beoltottak száma a legpesszimistább forgatókönyv szerint is eléri az 5 milliót, majd úgy látja: július végére a 10 milliót is elérheti a beoltottak száma, miután a vártnál gyorsabb ütemben érkeznek az oltóanyagok (például hétfőn 500 ezer adag Pfizer/BioNTech-vakcina érkezett az országba).

 

Cîțu úgy számol, hogy ha 10 millióan megkapnák az oltást, az azt jelentené, hogy a felnőtt lakosság 70 százaléka már immunis lenne, ami lehetővé tenné a gazdaság szinte teljes megnyitását. Arról viszont már nem beszélt a PNL-s miniszterelnök, hogy itt az első adaggal beoltottakra vagy a már teljes immunitással rendelkezőkre gondolt.

 

NYITÓKÉP: Florin Cîțu miniszterelnök. Fotó: Románia kormánya / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Kedden Markus Söder, bajor kormányfő visszavonulót fújt, és elfogadta a CDU elnökségének hétfői döntését Armin Laschet kancellárjelöltségéről. Vele szemben még a zöld kancellárjelölt is esélyes.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Újabb fejezetéhez érkezett az Angela Merkel utódlásáért vívott hatalmi harc a német jobboldalon: most minden szem Münchenre szegeződik.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

Egy most nyilvánosságra került, 2010-es jelentés szerint az akkori lakosság majdnem 40 százalékának hívásaihoz voltak képesek hozzáférni a kínaiak.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás