+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2021. április 6. kedd, 12:31
Már ezen a héten elérjük a 2,5 milliós számot: ennyi ember kapta meg legalább a vakcinák első dózísát, így Orbán Viktor bejelentése alapján megkezdődik a nyitásnak nevezett intézkedés. Jó-e ez?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

Orbán Viktor még március 19-én jelentette be, hogy amint a vakcina első dózisából kapó magyarok száma eléri a 2,5 millió főt, elkezdődhet a gazdaság lassú nyitása. A kormány ennek megfelelően még március végén rendeletet is hozott, aminek értelmében az alábbi szabályok lépnek életbe, amint 2,5 millió ember megkapta legalább az első oltását:

 

+ A kijárási tilalom este 8 helyett este 10-kor kezdődik;

 

+ Az üzletek 19 óra helyett 21:30-ig lehetnek nyitva;

 

+ Kinyithatnak azok az üzletek is, amelyeknek március 8-án be kellett zárniuk, mégpedig négyzetméteralapú szabályok mentén. Egy vásárlóra átlagosan 10 négyzetméter kell, hogy jusson.

 

+ Kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók.

 

A nyitásnak nevezett intézkedés első lépésében tehát a március 8 előtti intézkedésekhez térünk vissza nagyjából, annyi kitélellel, hogy bevezetik a négyzetméteralapú nyitvatartást, illetve kitolták a kijárási tilalom kezdetét. A rendeletben megemlítik a vendéglátóhelyeket is, de az ő esetükben a már november óta érvényben lévő szabályokat erősítették meg újra.

 

Ugyanakkor április másodikán a szokásos pénteki interjúján

 

Orbán már azt is bejelentette, hogy 3,5 millió beoltottnál, pontosabban az első dózist már megkapott embernél újabb enyhítések jöhetnek.

 

A miniszterelnök szerint április 18-án érhetjük el ezt a számot, azonban, hogy ekkor milyen enyhítések következnek, arról már nem beszélt. Ugyanakkor az iskolák április 19-én nyitnak, miután a pedagógusok többsége addigra már megkapja az első oltását. Azzal, hogy lépcsőzetesen kell nyitni, nagyjából mindenki egyetért, ugyanakkor annak időpontjával kapcsolatosan már nincs teljes egyetértés a média által futtatott járványszakértők között sem.

 

+ Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológusa március végén még azt nyilatkozta, hogy 2-3 millió ember még nem elég ok a nyitásra, szerinte 6-7 millió beoltottnál lehet valódi nyitáson gondolkodni. Ugyanakkor április 5-én már arról beszélt, hogy a 2,5 millió beoltott már így is valamennyire megváltoztatja a járvány lefolyását.

 

+ Duda Ernő virológus professzor úgy véli, hogy  2,5 millió beoltott ember még nem elég a nyitáshoz, szerinte ez inkább 3,5 millió beoltottnál lehet reális kérdés, míg

 

+ Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora úgy látja, hogy teljes biztonságban akkor lenne mindenki, ha már ötmillió beoltottnál járnánk.

 

Mindeközben német tudósok kihozták: nem az első dózist kéne nézni, hanem azokat, akik teljeskörűen be vannak oltva. Akik ugyanis a vakcina mindkét dózisát megkapta az oltásnak, nem adja tovább a fertőzést, így a járvány lefolyását már nem befolyásolják negatív irányban. Ugyan nyitásnak nagyon nem lehet nevezni azt, hogy a 2,5 millió, egy dózist megkapott embernél visszatérünk a március 8-a előtti szabályokhoz, de dönts inkább te!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Kedden Markus Söder, bajor kormányfő visszavonulót fújt, és elfogadta a CDU elnökségének hétfői döntését Armin Laschet kancellárjelöltségéről. Vele szemben még a zöld kancellárjelölt is esélyes.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Újabb fejezetéhez érkezett az Angela Merkel utódlásáért vívott hatalmi harc a német jobboldalon: most minden szem Münchenre szegeződik.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

Egy most nyilvánosságra került, 2010-es jelentés szerint az akkori lakosság majdnem 40 százalékának hívásaihoz voltak képesek hozzáférni a kínaiak.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás