+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Papp Gábor András
2021. április 4. vasárnap, 17:10
A szegediek is több időt töltenek a lakásaikban, mint szeretnének. A természet szerepe felértékelődött, a városhoz közeli zöld és természetes vízfelület különösen. Ez Szegeden pedig nemcsak a Tisza-parton adott, hanem az ősfás Holt-Maros sétányon is. Mutatjuk a sétányt, amit a lezárások előli menekülés tett igazán naggyá. Fotóriport!

AMIKOR SZEGEDRŐL LÁT KÉPEKET AZ EMBER, JAVARÉSZT A KÁRÁSZ UTCA, A KLAUZÁL TÉR, A SZEGEDI DÓM VAGY ÉPPEN A TISZA-PART KERÜL A SZEME ELÉ. VAN AZONBAN A VÁROSNAK EGY KEVÉSBÉ ISMERT, VISZONT ANNÁL IMPOZÁNSABB RÉSZE: EZ A BELVÁROSSAL ÁTELLENBEN LÉVŐ TISZA-PARTON LÉVŐ ÚJSZEGED HOLT-MAROS SÉTÁNYA.

 

AZ ELMÚLT EGY ÉVBEN A LEZÁRÁSOKNAK KÖSZÖNHETŐEN A SZEGEDIEK IS TÖBB IDŐT TÖLTENEK A LAKÁSAIKBAN, MINT SZERETNÉNEK. NEM VÉLETLEN: HA AZ IDŐJÁRÁS IS ENGEDI, DÉL-MAGYARORSZÁG IS KAPVA KAP AZ ALKALMON, HOGY EGY KIS IDŐT TÖLTSÖN A TERMÉSZETBEN. EGYRE TÖBB EMBER JÁR A HOLT-MAROS PARTJÁRA IS.

 

A SZEGEDI HOLT-MAROS PART KÖRBEJÁRVA NAGYJÁBÓL HAT KILOMÉTERT TESZ KI, IDEÁLIS HELY FUTÓKNAK VAGY EGYSZERŰEN CSAK SÉTÁLNI. A SÉTÁNY MENTÉN LAKÓK KÖZÖTT MEGOSZLANAK A VÉLEMÉNYEK, HOGY KELLENE-E VAJON KÖZVILÁGÍTÁS A HOLT-MAROS PARTJÁRA. VAN, AKI LÁMPÁK HIÁNYÁBAN NEM MER ESTE ERRE JÁRKÁLNI, MÁSOK A SÖTÉTBEN A TERMÉSZET HÁBORÍTATLANSÁGÁT LÁTJÁK.

 

FEJLESZTÉSEK IS VOLTAK ITT MOSTANÁBAN: VAN JÁTSZÓTÉR ÓRIÁSI HAJÓVAL, KOSÁRLABDAPÁLYA ÉS EGY KONDIPARK IS.

 

A FUTÓ ÉS SÉTÁLGATÓ SZEGEDIEK ÉRTÉKELIK A KÖRNYEZET SZÉPSÉGÉT, DE SOKAN HIÁNYOLJÁK A PADOK RENDES KARBANTARTÁSÁT ÉS A KÖZTÉRI KUKÁKAT IS.

 

AZ BIZTOS, HOGY SZEGED EGYRE VÁROSIASABB VÁROSKÉPÉBEN JÓL MUTAT A HOLT-MAROS MINT TERMÉSZETES VÍZFELÜLET. 

 

A SÉTÁNYT HASZNÁLÓK SZERINT A MULCSOS RÉSZEK NEM TÚL PRAKTIKUSAK, MERT ESŐ UTÁN CSÚSZÓSSÁ ÉS KÖZEL HASZNÁLHATATLANNÁ VÁLNAK. 

 

EGY PAD ÁLLAPOTA. AZ ÖSSZKÉPET ROMBOLJA A SOK ELSZÓRT CSIKK – EZ EGY KUKA KIHELYEZÉSÉVEL TALÁN MEGELŐZHETŐ LETT VOLNA.

 

A HORGÁSZOK SZERINT EGYRE KEVESEBB A NAGY HAL A HOLT-MAROS VIZÉBEN, SOKAK SZERINT EZT A NAGYHALAK IKRÁIT MEGEVŐ TÖRPEHARCSÁK ELSZAPORODÁSA OKOZZA. PROBLÉMÁSNAK TARTJÁK A GYÉRÍTÉSBŐL HÁTRAMARADT FAÁGAKAT ÉS TÖRMELÉKET IS, AMI MEGNEHEZÍTI A HORGÁSZATOT.

 

HA VALAKINEK A HOLT-MAROS SÉTÁNY KEVÉSNEK BIZONYUL, ÉRDEMES FELMENNI AZ ELSŐ SZAKASZRÓL A TÖLTÉSRE.

 

AMÍG A HOLT-MAROSNÁL A SZEGEDIEK INKÁBB JÓGÁZNAK ÉS PIKNIKEZNEK, ADDIG EZT A RÉSZT INKÁBB A KUTYÁSOK ÉS A BICIKLISEK VESZIK BIRTOKBA. 

 

KÉPEK: Papp Gábor András / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Kedden Markus Söder, bajor kormányfő visszavonulót fújt, és elfogadta a CDU elnökségének hétfői döntését Armin Laschet kancellárjelöltségéről. Vele szemben még a zöld kancellárjelölt is esélyes.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Újabb fejezetéhez érkezett az Angela Merkel utódlásáért vívott hatalmi harc a német jobboldalon: most minden szem Münchenre szegeződik.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

Egy most nyilvánosságra került, 2010-es jelentés szerint az akkori lakosság majdnem 40 százalékának hívásaihoz voltak képesek hozzáférni a kínaiak.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás