Szlovákia lángba borításával fenyegetőztek, életfogytiglant is kaphatnak

Szerző: Renczes Ágoston
2021.04.03. 15:34

Egy férfi és egy nő az államfőnek és a kormánynak küldött névtelen levélben követelte a kormány lemondását, terrorizmus vádjával tartóztatták le őket.

Szlovákia lángba borításával fenyegetőztek, életfogytiglant is kaphatnak

A szlovák Különleges Büntetőbíróság pénteken előzetes letartóztatásba helyezte azt a párost, akik a gyanú szerint március elején

 

névtelen fenyegető levelet küldtek az államfőnek és a kormánynak

írja a Joj televízió híroldala.

A Zuzana Čaputová államfőnek és az – akkor még – Igor Matovič vezette kabinetnek címzett anonim levelek írói a kormány lemondását követelve azzal fenyegetőztek: épületeket és autókat fognak „likvidálni”, lángba borítják a szlovák kormány hivatalának épületét, és egész Szlovákia „lángokban áll majd”. A levélben azt is írták, hogy ismerik a politikusok családtagjainak címét, és

 

ha a kormány nem mond le március 31-ig, „véres harc kezdődik Szlovákia szabadságáért”.

A Joj televízió úgy tudja, a páros férfi tagja egy Nyitrán élő vállalkozó, a szintén nyitrai nő pedig a vendéglátóiparban dolgozott, és a koronavírus-járvány miatt elvesztette az állását.

Az üggyel a rendőrség mellett a titkosszolgálat, a SIS (Szlovák Információs Szolgálat) is foglalkozott. 

Az utóbbi március eleji közleményében azt írta:

 

intenzíven foglalkozik a közjogi méltóságokat és állami szervekat érő fenyegetésekkel,

 

amik egyre nagyobb arányban jelennek meg „a közösségi hálózatok virtuális környezetében” és anonim postai küldemények formájában. 

A feltételezett elkövetőket a szlovák rendőrség különleges egysége, a NAKA (Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség) kedden vette őrizetbe – aznap a fenyegtésüktől függetlenül lemondott Igor Matovič kormányfő, ami egyúttal a kormány lemondását is jelentette; csütörtökön pedig Zuzana Čaputová ki is nevezte a szinte változatlan összetételű új kormányt az élén az új miniszterelnökkel, Eduard Hegerrel. 

 

A Joj televízió azt írja: a fenyegető levelek íróit

 

terrorizmussal vádolják, és akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatnak.

NYITÓKÉP: Szlovák rendőrök egy másik esetnél. Polícia Slovenskej republiky / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek