+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael & Renczes Ágoston
2021. március 19. péntek, 08:08
Egyelőre nem lesz nyitás, a nyitási terv ütemezése attól függ majd, hogyan haladunk az oltással, húsvétra pedig külön szabályozás várható.

Március eleje óta él Magyarország a koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt bevezetett lockdownban, aminek keretében az iskolák és óvodák április 7-ig bezártak (bár gyermekfelügyeletet biztosítani kell, és a bölcsődék továbbra is normál rend szerint működnek), főszabály szerint minden közterületen kötelező maszkot hordani, a napi fogyasztási cikkeket áruló boltok, gyógyszertárak és piacok kivételével az üzletek jószerivel zárva tartanak – bár ez alól is van egy csomó kivétel, ezeket és az összes aktuális szabályt itt foglaltuk össze.

 

A kormány március elején arról döntött, hogy ezen rendelkezések egy jó része március 22-ig, jövő hét hétfőig marad hatályban – ez alól kivételt az iskolai és óvodai zárás képez, ahol legkorábban április 7-én indulhatnak újra a jelenléti foglalkozások.

 

Orbán Viktor a péntek reggel az operatív törzzsel tartott ülésén arról határozott – mint arra Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón utalt –, hogy húsvétig (ami idén április 4-ére fog esni) hatályban maradnak a jelenlegi járványügyi intézkedések. Orbán Viktor erről a Kossuth Rádióban azt mondta:

 

Változatlan formában maradnak a korlátozások hétfőtől még legalább egy hétig.

 

A miniszterelnök elmondta: rekordokat döntöget a harmadik hullám, többen vannak kórházban, mint valaha. Emiatt még nem jött el az a pillanat, amikor lazítani lehet.

 

Orbán szerint azért döntöttek egyelőre egy hétre az intézkedések meghosszabbításáról, mert a húsvét jellegénél fogva külön járványügyi intézkedést igényel. A következő pénteken újra megnézik majd, hogy szükségesek-e a korlátozások fenntartása, illetve milyen intézkedésekkel szükséges készülni a húsvétra.

 

Hogy nyitni mikor tudunk, az attól függ, hogy hogyan haladunk az oltással. A miniszterelnök hangsúlyozta: az oltási terv haladása határozza majd meg a nyitási tervet, amit – a kormányzati kommunikáció szerint – a lezárult nemzeti konzultáció válaszainak figyelembe vételével alakítanak ki.

 

A beoltottak számától függ majd a fokozatos nyitás ütemezése, amit Orbán elmondása szerint az operatív törzs fog majd elkészíteni úgy, hogy

 

konkrétan megmondják: mi várható akkor, ha 2,5 millió, ha 3 millió, és így tovább beoltott ember lesz az országban.

 

Orbán még nem tud dátumot mondani, hogy mikor kezdhetünk nyitni, szerinte ez akkor következik majd be, amikor minden 65 év feletti be lesz oltva. A kormány számítása szerint ezt akkor érjük majd el, amikor már eléri a 2,5 milliót az összes beoltottak száma. A miniszterelnök szerint azonban jó esély van arra, hogy az iskolákat újra tudjuk majd nyitni – bár itt sem mondott dátumot –

 

és jó esély van arra is, hogy szabad nyarunk lesz.

 

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az összeget Parragh László mondta az Azonnalinak. Mi ez az összeg, mi mindenből áll és hogyan jött ki? Utánajártunk.

Jövő hétfőtől szerdáig a Sinopharm-vakcinával való oltásra már magunk bejelentkezhetünk, nem kell a háziorvos hívását, mailjét várni.

Lehet majd menni könyvtárba
és edzőterembe is, de csak védettségi igazolással.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás