+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. március 9. kedd, 10:52
Nyilvános bocsánatkérést is követelnek az oroszok azért, mert az EMA egy vezetője az orosz vakcina engedélyezésének elhalasztására szólította fel az európai országokat.
„Nyilvános bocsánatkérést követelünk az EMA-ból Christa Wirthumer-Hochetől a Szputnyik V-t közvetlenül jóváhagyó uniós államokat érintő negatív kommentje miatt”

 

áll a Szputnyik V Twitter-bejegyzésében.

 

Az orosz vakcina fejlesztői mindezt arra reagálva írták, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) igazgatótanácsának vezetője, Christa Wirthumer-Hoche egy március 7-i tévéadásban az ellen a gyakorlat ellen foglalt állást, hogy az EU-s tagállamok soron kívül engedélyezzék a Szputnyik V-t, miközben az Európai Gyógyszerügynökség nem adta meg a zöld lámpát.

 

A tagállamoknak erre egyébként egy 2001-es uniós direktíva biztosítja a jogi kiskaput, ami saját felelősségre lehetővé teszi, hogy a tagállamok maguk, az EMA-t megkerülve ideiglenes forgalomba hozatali engedélyt adjanak egyes egészségügyi készítményeknek a „valószínűsíthetően vagy igazoltan terjedő kórokozók, toxikus anyagok, vegyi anyagok vagy nukleáris sugárzás ellenében.”

 

Ezt használta ki – először az EU-ban – Magyarország, amikor január végén engedélyezte a Szputnyik V itthoni forgalomba hozatalát, majd ezt követte március elején Szlovákia, és követheti hamarosan Csehország is – ez ellen szólalt fel Christa Wirthumer-Hoche, ami ellen meg a Szputnyik V fejlesztői tiltakoznak most.

 

Magyarországon és Szlovákián kívül világszerte már 44 másik országban (Oroszországon túl például Szerbiában, Belaruszban, Argentínában vagy Mexikóban) adták meg a nemzeti egészségügyi hatóságok a forgalomba hozatali engedélyt – erre is emlékeztetik az EMA vezetőjét az orosz vakcina fejlesztői.

 

Persze erre lehetne mondani, hogy az oroszok adják be engedélyezésre az EMA-nak a készítményüket, az engedélyezze, és meg van oldva a probléma. A helyzet az, hogy az oroszok – elmondásuk szerint – már január 19-én benyújtották az erre irányuló a kérelmüket az EMA-nak – az viszont azt állította, hogy

 

az nem hivatalos kérés volt, az oroszok csupán a szándékukat fejezték ki arra, hogy az EMA is bevizsgálja a vakcinájukat.

 

Az EMA és az oroszok közötti huzavonának hála az EMA csupán március elején kezdte meg a Szputnyik V úgynevezett gyorsított felülvizsgálati eljárását – ekkor az engedélyezéshez szükséges dokumentumokat az engedélyezést kérőnek nem egyben, hanem folyamatában kell csak benyújtania, és az engedélyező szerv is folyamatában bírálja el ezeket.

 

A Szputnyik V fejlesztői ezt is a szemére vetik az EMA-nak Christa Wirthumer-Hoche kommentjének aporpóján, mint írják: az igazgatótanács vezetőjének megjegyzése komoly kérdéseket vet fel a folyamatban lévő engedélyeztetési eljárás politikai befolyásoltságáról.

 

Az oroszok ehhez hozzátették:

 

„Miután a Szputnyik V felülvizsgálatát hónapokig halasztották, az EMA-nak nincs joga aláásni 46 másik hatóság hitelességét, akik átnézték az összes szükséges adatot.”

 

NYITÓKÉP: Sputnikvaccine.com

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás