Magyar szőlőfajtának hisszük, de a horvátok aratják le vele a babérokat

Szerző: Bukovics Martin
2021.03.07. 07:25

Újra itt van Ercsey Dániel boriskolája: ezen a héten az olaszrizlingről lehet mindent megtudni, amit csak érdemes.

Egy olyan szőlőfajta, amiből a pezsgőn a száraz boron át az aszúig mindent lehet csinálni: nem csupán a furmint ilyen, de az olaszrizling is, ráadásul Tokaj-Hegyalja kivételével lényegében mindenhol terem ma Magyarországon. Hovatovább: ez a leginkább közép-európai fajta, az Azonnalin több alkalommal is volt már olaszrizling a hét bora, igaz, legtöbbször horvátországiak.

Ercsey Dániel borszakíró a Lecsengés boriskolájában most erről a szőlőfajtáról mond el minden olyat, amit a fröccsökön túllátó Azonnali-olvasóknak tudnia érdemes. Mint például:

+ Ha se nem olasz, se nem rizling, miért ez a neve, honnan jött, kik terjesztették el, és hogyan hívják a környékünkön a fajtát?

Miért gondoljuk magyar szőlőfajtának, és miért nincs igaza annak, aki azt gondolja, hogy magyar?

Hogyan aratják le vele a horvátok a babérokat?

+ Melyik nagyon híres dűlő volt korábban beültetve a fajtával?

+ És hogy jönnek ide a guminők?

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek