+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. március 5. péntek, 08:09
Nem kizárt, hogy később a bölcsődéket is bezárják, de egyelőre ezt nem látják indokoltnak. A harmadik hullám főleg a kórházban ápoltak számában látszik majd meg, a védekezésbe a magánegészségügy dolgozóit is kötelezően bevonhatják. Ezekről beszélt Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli rádiós interjújában.

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a járvány harmadik hulláma miatt meghozott szigorításokat: március 8-tól két hétre bezár majdnem minden üzlet és szüntelenek a szolgáltatások, április 7-ig az iskolák is, és szabadtéren mindenhol kötelező lesz a maszkhasználat. 

 

A kormány csütörtökön is ülésezett, így a kormányinfón bejelentett intézkedéseket Orbán Viktor pontosította a szokásos péntek reggeli interjújában a Kossuth Rádión:

 

Egyelőre a bölcsődék nyitva maradnak, de lehet, hogy később be kell majd őket zárni.

 

+ Ami szolgáltatás „az élethez szükséges”, annak továbbra is mennie kell, az élelmiszerboltokon kívül a tavaszi kerti és mezőgazdasági munkákhoz szükséges boltok is nyitva maradnak.

 

Minden másnak zárnia kell, „az étterem, kaszinó, szálloda, műszaki, szórakoztató cikkeket árusító boltoknak mind be kell zárniuk” – mondta a miniszterelnök, itt azonban nem egyértelmű, hogy csak általánosságban sorolta-e fel, hogy mire nincs szükség feltétlenül az élethez, vagy az éttermek esetében ez azt jelenti, hogy házhoz sem szállíthatnak, elvitelre sem adhatnak ki ételt vagy épp a kávézók italt. A fideszes székesfehérvári polgármester posztja szerint a vendéglátósok ugyanúgy működhetnek tovább, mint eddig, igaz, ő ezt még a reggeli Orbán-interjú előtt rakta ki. Hogy pontosan mi lesz, az majd a Magyar Közlönyből derül majd ki.

 

A virágboltok március 8-án, nőnapon még nyitva maradhatnak, de keddtől ők is bezárnak, azaz a nőnapra előre berendelt és kifizetett árukészlet nem rohad majd rájuk, mint a vendéglátósokon ősszel a Márton-napi liba.

 

Orbán Viktor szerint a harmadik hullám már most erősebb, mint a második, és ez leginkább a kórházban ápoltak számában látszik majd meg – ez a szám a miniszterelnök szerint meredeken nőni fog. Orbán szerint a helyzet kezeléséhez kórházi ágyakra, lélegeztetőgépekre és emberekre lesz szükség. A minszterelnök elmondta, hogy a kórházi kezelésekbe minél több embert kell majd bevonni, amit

 

kirendelésekkel, kórházak közötti átmozgatásokkal oldanak majd meg, de bevonják a rezidenseket és a végzős egészségügyi hallgatókat is, valamint fontolgatják a magánegészségügyben dolgozók kötelező bevonását is.

 

A mostani kéthetes zárással befordultunk a célegyenesbe, véli Orbán, aki hozzátette: bízik abban, hogy két hét múlva elkezdhetünk óvatosan nyitni. Kérdés persze, mit nevezünk nyitásnak: az addigi állapotokhoz képest már a mostanira való váltás is nyitás lesz.

 

FRISSÍTÉS (17:20): Kijött a Közlöny, itt vannak a részletek.

 

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás