+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. március 5. péntek, 16:42
Alig állt fel a Mario Draghi vezette új római kormány, és nyugodott kicsit le az olasz politika, a balközép Demokrata Párton belül alakult ki válság: a párt főtitkára, Nicola Zingaretti bejelentette lemondását. Szerinte párttársait csak a miniszteri székek érdeklik. Közben elkezdődött a San Remo-i zenei fesztivál is.

Csütörtökön Nicola Zingaretti (nyitóképen), a balközép Demokrata Párt főtitkára egy nyilvános Facebook-posztban ment neki párttársainak:

 

„Szégyenteljes, ahogy csak miniszteri székekről beszélnek [párttársaim], miközben robban a járványhelyzet!”

 

Zingaretti azt írta, hogy a párt „nem merevedhet le mindennapos gerillaháborúba bonyolódva, mert ez megölné a Demokrata Pártot”. Ezért bejelentette: mivel nem viseli már el a jelenlegi párton belüli állapotokat, benyújtja lemondását a főtitkári posztról. „Ciao és viszlát” – fejezte be Facebook-posztját.

 

Ezzel a Mario Draghi vezette új olasz kormány egyik kormánypártjában robbant ki váratlanul belső válság. Többen is megpróbálták Zingarettit rábeszélni, hogy maradjon, de a politikus nem hajlandó visszakozni. Péntek délben kezdődött a balközép válságtanácskozása, ahol a jövőről beszélnek. Az Italia Viva nevű kis balliberális pártot vezető Matteo Renzi – aki januárban megbuktatta Giuseppe Conte kormányát, és régóta egykori pártja, a Demokrata Párt szétverésén dolgozik – azt mondta, hogy reméli, a PD-n belüli válság nem érinti a jelenlegi kormány stabilitását.

 

Jelenleg úgy néz ki, hogy a balközép pártot – amely 20-23 százalék körüli támogatottággal még mindig az ország második legerősebb pártja – egy ideiglenes elnök veheti át. De már ezért a pozícióért is éles harc indult be Roberta Pinotti, korábbi védelmi miniszter, Stefano Bonaccini, a mélyvörös Emilia-Romagna régióelnöke és Andrea Orlando, a Draghi-kormány munkaügyi minisztere között.

 

A balpopulista Il Fatto Quotidiano információi szerint Nicola Zingaretti maga is egy poszt miatt lépett vissza, mivel a baloldal közös polgármester-jelöltjeként akarna elindulni Rómában az ötcsillagos Virginia Raggival szemben. Zingaretti jelenleg ugyanis a Róma körüli Lazio régió elnöke.

 

Polgármesteri ambícióit viszont tagadja Zingaretti.

 

Van két fontosabb esemény

 

A Demokrata Párton belüli híreket azonban két másik esemény elnyomja az olasz közéletben. A lapok címlapjait a héten elkezdődött 71. San Remo-i zenei fesztivál énekesei dominálják – a járványhelyzet ellenére is megtartják ugyanis a zenei fesztivált. Amedeo Umberto Rita Sebastiani, a zenei fesztivál keddi megnyitásán azt mondta, hogy ez adhat egy kis szórakozást „az igazi országnak”, amely a túléléséért harcol.

 

A ZENE SOHA NEM ÁLL MEG – HIRDETI AZ IDEI JELSZÓ. AZ OLASZ KÖZÉLETBEN A FESZTIVÁL ÉS ÉNEKESEI MINDEN MÁS HÍRT ELNYOMNAK. FOTÓ: SAN REMO 2021 / FB

 

A járványhelyzet – mint másik fontos hír – azonban folyamatosan súlyosbodik, egyre több régióban szigorodik a lockdown. Mostantól az északolasz, tengerparti Liguria és a francia határ melletti, franciaajkú Aosta-völgy régiók mellett a középső Lazio és a déli Szicília, Kalábria és Puglia régiók számítanak már csak sárga zónának, azaz ezeken a helyeken lehet például kiülni/beülni este hatig kávézni-ebédelni.

 

Liguriából hamarosan fotóriporttal is jelentkezünk!

 

NYITÓKÉP: Nicola Zingaretti / NZ, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Kedden Markus Söder, bajor kormányfő visszavonulót fújt, és elfogadta a CDU elnökségének hétfői döntését Armin Laschet kancellárjelöltségéről. Vele szemben még a zöld kancellárjelölt is esélyes.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Újabb fejezetéhez érkezett az Angela Merkel utódlásáért vívott hatalmi harc a német jobboldalon: most minden szem Münchenre szegeződik.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

Egy most nyilvánosságra került, 2010-es jelentés szerint az akkori lakosság majdnem 40 százalékának hívásaihoz voltak képesek hozzáférni a kínaiak.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás