+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. március 5. péntek, 13:40
Szijjártót Szlovákia barátjának tartja, Orbán tanácsára fordult hozzá, hogy segítsen felvenni a kapcsolatot az oroszokkal. Matovič a pozsonyi magyar nagykövet berendelésére és a Szijjártó Pétert ért szlovákiai kritikákra reagált így.

„Nem szeretem, ha az olyan emberekről, akik a tetteikkel bizonyítják, hogy Szlovákia barátai, ennek az ellenkezőjét terjesztik. Mivel Szlovákiában elterjedt ez a jelenség –

 

szeretném nyilvánosan megköszönni Magyarország külügyminiszterének, Szijjártó Péternek a szlovákiai embereknek szánt kétmillió adag Szputnyik V vakcina bebiztosításában nyújtott nagy segítségét"

 

– írja Igor Matovič a Facebook-oldalán.

 

 

Matovičot – mint írja – Orbán Viktor irányította Szijjártóhoz, aki az első információkat a rendelkezésére bocsátotta és megadta neki az orosz ipari és kereskedelmi miniszter, Gyenyisz Manturov elérhetőségét. „Ezért neki nagy KÖSZÖNET jár, nem ócsárlás” – fogalmaz a szlovák miniszterelnök arra reagálva, hogy csütörtökön a szlovák külügy bekérette Magyarország pozsonyi nagykövetét. A külügyminisztérium arra vár magyarázatot, hogy Szijjártó Péter az egyik szlovákiai magyar parlamenti képviselővel révkomáromi útja során a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt. 

 

A törvény – amit a szlovák parlament február 25-én módosított, továbbra sem teszi lehetővé a szlovákiai magyarok számára a szlovák állampolgárság megtartását – vagyis a kettős állampolgárságot –, ha anélkül veszik fel a magyar állampolgárságot, hogy már öt éve tartósan Magyarországon élnének. 

 

„A kapcsolatunk Péterrel és a magyar miniszterelnökkel elég egyenes ahhoz – folytatja Matovič – hogy

 

bármikor tudjunk nyíltan beszélni az olyan nehéz kérdésekről is, mint a kettős állampolgárságról szóló törvény,

 

amit az én kezdeményezésem alapján módosítottunk oly módon, hogy az emberek, akik tartósan élnek egy másik országban, anélkül megszerezhetik annak az országnak az állampolgárságát, hogy elveszítenék a szlovákot.” 

 

Matovič azt is elárulja, hogy az orosz féllel már önállóan tárgyalt, és Szijjártó a tárgyalásokon már nem volt jelen, viszont az elsődleges segítség tőle érkezett.

 

A szlovák külügyet Ivan Korčok miniszter vezeti, akit a libertariánus Szabadság és Szolidaritás delegált a posztra. A párt elnöke, Richard Sulík gazdasági miniszter és Matovič között régóta feszült a viszony. A kémfilmbe illő Szputnyik-vakcinabeszerzés nyomán kormányválság robbant ki Szlovákiában, és Sulík nyíltan Matovič leváltását követeli.

 

NYITÓKÉP: Szijjártó Péter / Facebook

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

Az elmúlt egy hónapban adták be az eddigi összes covid elleni oltás 58 százalékát, de ez nem egységesen oszlik el a világon. Mutatjuk, hogyan áll az oltásokkal Közép-Európa!

Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóinformációk szerint az FPÖ elnökével azt tervezte, hogy a szélsőjobboldali pártra cseréli le a Zöldeket a kormányban. Az FPÖ-frakció akadályozta ezt meg.

„Itt valami nagyon rohad”, mondta Voiculescu a román egészségügyről az őt híressé tevő 2019-es Colectiv című dokumentumfilmben.

Szeptember 18 és 26-a között rendezik meg az első, október 4 és 10-e között a második fordulót. Mutatjuk a részleteket!

Mi lehet a célja az állítólagos balkáni határmódosító javaslatnak? Mi a realitás? Van-e orosz és magyar szála a történetnek? Németh Ferenc Balkán-szakértőt kérdeztük.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás