+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. március 5. péntek, 12:58
Már amennyiben ezt az iskolaigazgató engedélyezi, és a felkészítő tanár is vállalja. A középiskolai felvételi szóbeli fordulója sem marad el.

Március 8-ától egy hónapig, április 7-éig minden iskola bezárja kapuit, és digitális távoktatásra kell átállni – többek között ezt jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

 

Bár ez érdemben csak az általános iskolák és a kisgimnáziumok esetében hoz majd érdemi változást, tekintve, hogy a középfokú oktatásban eddig is digitális tanrend szerint folyt az oktatás a veszélyhelyzet novemberi kihirdetése óta. Azonban a harmadik hullámban emelkedő számok alapján jogos a kérdés: az újabb szigorítás milyen hatással lesz a középiskolai végzősökre, akik május és június között érettségizni fognak?

 

Az Azonnali birtokába jutott, március 5-i EMMI-rendelet (amit Kásler Miklós EMMI-miniszter jegyez) értelmében az érettségizők, valamint a szakvizsgázók megnyugodhatnak:

 

ők egyénileg vagy kiscsoportosan továbbra is betehetik a lábukat az iskolájuk épületébe, hogy ott konzultációkon és gyakorlati foglalkozásokon vehessenek részt.

 

Természetesen az egészségvédelmi intézkedések szigorú betartása mellett.

 

Erre azonban csak akkor kerülhet sor, ha azt az iskolaigazgató engedélyezi, és amennyiben a tanár egyáltalán ezt bevállalja. Az Azonnalinak egy gimnáziumi pedagógus úgy nyilatkozott, hogy náluk kollegái többsége – tekintve, hogy az idősebb korosztályba tartoznak – ezt nem kockáztatja meg, így diákjaik számára egyedül a digitális felkészülés jöhet szóba.

 

A rendelet szövegéből az is kiderül, hogy az érettségizők, amennyiben valóban szükséges, az igazgató engedélyével március 8-a és április 6-a között lakhatnak az iskolai kollégiumokban – gyermekfelügyeletet viszont (magyarán hogy a szülő napközben beadhassa a gyerekét az iskolába) egyetlen intézmény sem szervezhet.

 

A március 8-án életbe lépő változásokkal kérdésessé vált az is, hogy mi lesz a középiskolai felvételik szóbeli fordulóival: Kásler Miklós rendelete alapján

 

az intézmények a már meghirdetett szóbeliket megtarthatják, és azokat akár digitális formában is megszervezhetik.

 

NYITÓKÉP: Györgyi Dóra / Fortepan

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás