+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. március 5. péntek, 12:58
Már amennyiben ezt az iskolaigazgató engedélyezi, és a felkészítő tanár is vállalja. A középiskolai felvételi szóbeli fordulója sem marad el.

Március 8-ától egy hónapig, április 7-éig minden iskola bezárja kapuit, és digitális távoktatásra kell átállni – többek között ezt jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

 

Bár ez érdemben csak az általános iskolák és a kisgimnáziumok esetében hoz majd érdemi változást, tekintve, hogy a középfokú oktatásban eddig is digitális tanrend szerint folyt az oktatás a veszélyhelyzet novemberi kihirdetése óta. Azonban a harmadik hullámban emelkedő számok alapján jogos a kérdés: az újabb szigorítás milyen hatással lesz a középiskolai végzősökre, akik május és június között érettségizni fognak?

 

Az Azonnali birtokába jutott, március 5-i EMMI-rendelet (amit Kásler Miklós EMMI-miniszter jegyez) értelmében az érettségizők, valamint a szakvizsgázók megnyugodhatnak:

 

ők egyénileg vagy kiscsoportosan továbbra is betehetik a lábukat az iskolájuk épületébe, hogy ott konzultációkon és gyakorlati foglalkozásokon vehessenek részt.

 

Természetesen az egészségvédelmi intézkedések szigorú betartása mellett.

 

Erre azonban csak akkor kerülhet sor, ha azt az iskolaigazgató engedélyezi, és amennyiben a tanár egyáltalán ezt bevállalja. Az Azonnalinak egy gimnáziumi pedagógus úgy nyilatkozott, hogy náluk kollegái többsége – tekintve, hogy az idősebb korosztályba tartoznak – ezt nem kockáztatja meg, így diákjaik számára egyedül a digitális felkészülés jöhet szóba.

 

A rendelet szövegéből az is kiderül, hogy az érettségizők, amennyiben valóban szükséges, az igazgató engedélyével március 8-a és április 6-a között lakhatnak az iskolai kollégiumokban – gyermekfelügyeletet viszont (magyarán hogy a szülő napközben beadhassa a gyerekét az iskolába) egyetlen intézmény sem szervezhet.

 

A március 8-án életbe lépő változásokkal kérdésessé vált az is, hogy mi lesz a középiskolai felvételik szóbeli fordulóival: Kásler Miklós rendelete alapján

 

az intézmények a már meghirdetett szóbeliket megtarthatják, és azokat akár digitális formában is megszervezhetik.

 

NYITÓKÉP: Györgyi Dóra / Fortepan

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szeptember 18 és 26-a között rendezik meg az első, október 4 és 10-e között a második fordulót. Mutatjuk a részleteket!

Mi lehet a célja az állítólagos balkáni határmódosító javaslatnak? Mi a realitás? Van-e orosz és magyar szála a történetnek? Németh Ferenc Balkán-szakértőt kérdeztük.

Mi alapján dől el, hogy Szijjártó Péter miért, Rogán Antal
pedig miért nem beszél? A
Paradigma Intézet elemzése.

Emiatt átmenetileg kiesett félmillió vakcina, amit keletről igyekszünk pótolni. Orbán szerint a gazdaságban mindenki talpra tud ál majd a járvány után.

A francia politikában és gazdaságban gyakorlatilag nem lehetett karriert csinálni a Nemzeti Közigazgatási Főiskolán szerzett diploma nélkül.

A moldovai Alkotmánybíróság két éven át tartó politikai válság végére tett pontot. Az elnök nyugatbarát pártja vezet, akár egyedül is kormányozhat.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás