+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. március 4. csütörtök, 11:40
Március 8-tól két hétre bezár majdnem minden üzlet, április 7-ig az iskolák is, és szabadtéren mindenhol kötelező lesz a maszkhasználat. További szigorítások is jöhetnek.
Március 8-tól két hétre bezár majdnem minden üzlet, április 7-ig az iskolák is, és minden szabadtéren kötelező lesz a maszkhasználat

 

 – jelentette be Gulyás Gergely a kormányinfón.

 

Február elején még úgy volt, hogy tavasszal két lépcsőben lazítana a kormány az aktuális járványügyi korlátozásokon – azóta viszont beütött Magyarországon is a járvány harmadik hulláma, február végétől ismét naponta többezer ember fertőződik meg. Az aktív esetek száma is emelkedőben van, jelenleg majdnem százezren küzdenek a betegséggel, március elejére a napi halálozások száma ismét meghaladta a száz főt.

 

A kormány, hogy minél jobban visszaszorítsa a kontaktusok számát, minden eddiginél szigorúbb korlátozásokat rendel el Magyarországon, ezeket jelentette be a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

 

A következő intézkedések lépnek érvénybe:

 

+ Április 7-ig bezárnak az általános iskolák és az óvodák is – az iskolákban az intézmény típusától függetlenül digitális távoktatásra térnek át (eddig az általános iskolákban főszabály szerint jelenléti oktatás zajlott).

 

+ Március 8-tól két hétig, március 22-ig minden üzletet bezárnak, kivéve az élelmiszerüzleteket, a gyógyszertárakat és a benzinkutakat. 

 

+ Március 8. és 22. között minden szolgáltatás szünetelni fog a fenti üzletek szolgáltatásait valamint a magánegészségügyet kivéve, például nem lehet majd fodrászhoz vagy kozmetikushoz menni.

 

+ A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező lesz.

 

+ A konditermek sem lehetnek nyitva ebben a két hétben, a professzionális sporteseményeket csak zárt kapuk mögött lehet megtartani.

 

+ A kormány a szállodákra és vendéglátóiparra vonatkozó bértámogatást és adókedvezményeket kiterjeszti minden olyan szektorra, aminek most kell bezárnia.

 

Ami nem változik egyelőre: 

 

+ A parkok és az arborétumok továbbra is nyitva lesznek. 

 

+ A szabadtéri egyéni sportolási lehetőséget sem korlátozza tovább a kormány, amennyiben meg lehet tartani a 1,5 méteres távolságot.

 

+ A tranzitforgalmat sem korlátozza a kormány.

 

+ Gulyás újra felszólította a munkáltatókat, hogy amennyiben lehet, biztosítsák a munkavállalóik számára az otthoni munkavégzést.

 

Ez a járványügyi szigor egyébként nem egyedülálló: Németországban, Szlovákiában és az olasz vörös zónákban is ugyanezeket, vagy ehhez nagyon hasonló szabályokat hoztak. A kormány a március 3-i és 4-i kormányülésen döntött ezekről az intézkedésekről, de Gulyás Gergely hangsúlyozta:

 

a mai kormányülés még nem ért véget, azokon újabb döntéseket hozhatnak, amiket Orbán Viktor ismertethet a péntek reggeli rádióinterjújában.

 

Jogosan merül fel a kérdés, hogy mi lesz így a kormány nemzeti konzultációjával, amit március elején – a hivatalos kommunikáció szerint – azért indított a kormány, hogy a válaszokat figyelembe véve döntsön a járványügyi nyitás mikéntjéről. Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta: a nemzeti konzultáció március 15-ig lesz kitölthető, és az eredmények alapján a kormány március 17-i ülésén dönthet a lehetséges nyitásról és annak üteméről.

 

Miért követel lezárást a tömegmédia? Varsányi Bence leírta.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hogyan készül a nyitására a rendezvényszektor, ahol általában már hónapokkal előre leszervezik a koncerteket? Szakmabeliekkel jártunk utána!

Az összeget Parragh László mondta az Azonnalinak. Mi ez az összeg, mi mindenből áll és hogyan jött ki? Utánajártunk.

Jövő hétfőtől szerdáig a Sinopharm-vakcinával való oltásra már magunk bejelentkezhetünk, nem kell a háziorvos hívását, mailjét várni.

Lehet majd menni könyvtárba
és edzőterembe is, de csak védettségi igazolással.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás