+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Szerda délelőtt robbant a hír a kormánymédiában, hogy a Fidesz kilép az Európai Néppártból, pontosabban annak EP-beli frakciójából, miután szerdán vélhetően megszavazzák (ha még ezen cikk megjelenéséig nem tették meg) az EPP-frakció belső szabályzatának módosítását, aminek értelmében ha egy frakciótag jogait (például a frakció nevében történő felszólalási jogát) elveszik, azt automatikusan ki is kelljen zárni a frakcióból, sőt, ezzel együtt

 

arra is megnyílik a lehetőség a módosítás értelmében, hogy egy teljes delegációt (például a Fidesz delegációját) is kizárjanak a frakcióból.

 

Ez elég érzékeny téma a Fidesz számára, tekintve, hogy Deutsch Tamást decemberben az EPP-frakció már megfosztotta minden frakciótagsággal járó jogától.

 

Mivel a módosítás nem tetszett a Fidesznek, ezért Orbán Viktor miniszterelnök levelet írt Manfred Webernek, az Európai Néppárt EP-beli frakcióvezetőjének, amelyben jelezte, hogy a tervezett alapszabály-módosítás elfogadása esetén a Fidesz kilép a néppárti frakcióból – ez történt meg szerda délelőtt. A konfliktus azonban már sokkal régebb óta húzódik: a Fidesz pártcsaládbeli tagságát még 2019 márciusában függesztették fel (a frakciótagságuk akkor megmaradt), és azóta a Néppárt nem tudott dönteni arról, hogy ténylegesen ki is zárják-e a Fideszt. Ha ez még nem is történik meg, mindenestre már az is komoly szakításnak értékelhető, hogy a Fidesz távozik az EPP frakciójából.

 

Momentum: Kidobja a rohadt narancsot a Néppárt

 

A hírre a magyar ellenzék is reagált. A Momentum elnöke és miniszterelnök-jelöltje, Fekete-Győr András Facebook-oldalán azt írta, hogy „több évig tartó bénázás után ma talán tényleg kiveti magából az Európai Néppárt a rohadt narancsot”.

 

Fekete-Győr szerint Orbánék Néppártból való kiszorulása azt mutatja, hogy ma már senki sem hiszi el a fideszeseken kívül, hogy „Magyarországon virágzik a demokrácia, az őket érő támadások pedig csak egy sorosista összeesküvés részei (…) Hiába hangoztatja Orbán Viktor, hogy ő csak a keresztény-konzervatív gyökerekhez akar visszatérni, pont a korábbi keresztény-konzervatív szövetségeseinek lett elege belőle.”

 

A Momentum-elnök posztját azzal zárja, hogy Orbán ma már közelebb van Vlagyimir Putyinhoz, mint Európához, és azt javasolja a Fidesznek, hogy

 

„az orosz elnök Egységes Oroszország pártjával kössenek szoros szövetséget és barátságot.”

 

DK: Egy igazi lúzert láthatunk Orbánban

 

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke sem hagyta szó nélkül a Fidesz néppárti távozását, aki szerint lehet ovis módon magyarázkodni azzal, hogy nem a Néppárt zárta ki őket, hanem a Fidesz lépett ki a Néppártból, a lényeg ugyanaz: Orbánék vesztettek.

 

„Szó nincs Európa erős emberéről. Itt egy igazi lúzert látunk. Megérdemlik, ami most történik velük”

 

– írja a DK-elnök, aki hozzáteszi: egy év múlva Magyarországon is veszíteni fog a Fidesz.

 

A DK-s EP-képviselő, Molnár Csaba hasonló keménységgel fogalmazott: szerinte sok-sok kanyar és időhúzás után Orbánék végre oda kerültek, ahova valók: „Európa politikai senkiföldjére”, Orbán maga pedig „a nagyszájú kisfiú, aki csak ordibálni tud, de a végén mindig veszít”.

 

Jobbik: Orbán az EU-t is ott akarja hagyni

 

A Jobbik közleményében úgy reagált, hogy ne legyen senkinek illúziója: Orbán „ma a Néppártot, holnap az Európai Uniót akarja otthagyni”.

 

A Jobbik szerint az EPP felvállalta a nyílt konfliktust „a zsarolgató zseb-Putyinnal”, megszabadult „Európa spionjától”, és

 

„Orbánék együtt csúsztak le Szájer Józseffel az ereszcsatornán, és vesszőfutásukra ma végre pont került”.

 

Lényegében a hivatalos pártközleményt ismételte meg a Jobbik EP-képviselője, Gyöngyösi Márton, hozzátéve, hogy szerint Orbán „most sértődötten alighanem ismét szélsőséges, Európa-ellenes barátaihoz és keleti diktátor cimboráihoz fordul majd”.

 

MSZP: A Fidesz érdekérvényesítő képessége a nullára csökken

 

Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő szerint a Fidesz és az EPP szakítása „megnyugvás a biztonságos és egységes Európai Unió híveinek”

 

Ujhelyi az Azonnalinak küldött közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz érdekérvényesítő képessége most nullára csökken, de az MSZP mindent el fog követni, hogy Magyarország és a magyar emberek érdekei emiatt ne sérüljenek.

 

LMP: A Fidesz és a Néppárt viszonyának nincs jelentősége a magyarok számára

 

Az LMP nevében Ungár Péter és Hanák Gábor országos elnökségi tagok adtak ki közös közleményt, amiben a Fidesz és az EPP elhúzódó konfliktusának végét egy telenovella első évadának befejezéséhez hasonlították. Mindezt a következő mondással szemléltették:

 

„Pablo Sanchez eltitkolt gyermeke mégis örökölt Juan Garciatól”.

 

Az LMP szerint az, hogy a Fidesz az EPP pártcsaládjából is távozik-e, és nem csak a frakciójából, az „majd a következő szövevényes évadban derül ki: Weber és Orbán viharos kapcsolata még évekig szórakoztatni fogja az erre fogékonyakat”. Az LMP arra is felhívja a figyelmet, hogy „az Orbán-kormány bármelyik európai normát meg fogja tudni sérteni, ahogy tette eddig a Néppárt segédletével”.

 

Ugyanakkor az LMP elnökségi tagjai szerint a magyar emberek számára „nincs valódi jelentősége” a Fidesz és a Néppárt viszonyának, „hiszen hazánknak az lenne az érdeke, ha mindkettő kiesne a hatalmi pozíciójából”. Az LMP ezért dolgozik, írják.

 

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szeptember 18 és 26-a között rendezik meg az első, október 4 és 10-e között a második fordulót. Mutatjuk a részleteket!

Mi lehet a célja az állítólagos balkáni határmódosító javaslatnak? Mi a realitás? Van-e orosz és magyar szála a történetnek? Németh Ferenc Balkán-szakértőt kérdeztük.

Mi alapján dől el, hogy Szijjártó Péter miért, Rogán Antal
pedig miért nem beszél? A
Paradigma Intézet elemzése.

Emiatt átmenetileg kiesett félmillió vakcina, amit keletről igyekszünk pótolni. Orbán szerint a gazdaságban mindenki talpra tud ál majd a járvány után.

A francia politikában és gazdaságban gyakorlatilag nem lehetett karriert csinálni a Nemzeti Közigazgatási Főiskolán szerzett diploma nélkül.

A moldovai Alkotmánybíróság két éven át tartó politikai válság végére tett pontot. Az elnök nyugatbarát pártja vezet, akár egyedül is kormányozhat.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás