+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2021. március 4. csütörtök, 07:59
A szélsőjobboldali ID és a konzervatív-euroszkeptikus ECR is jelezte, hogy a 12 fideszes EP-képviselővel szívesen együttműködnének a későbbiekben, mivel a valódi konzervatív pártok szerintük már rég nem a Néppártban vannak.

Nem sokat váratott magára, amíg az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójából kilépett fideszes delegációt más frakciók is megszólították:

 

a konzervatív-euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformerek frakciója mellett a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia is szívesen fogadná a tagjai között az EPP-ből március 3-án kilépő fideszeseket.

 

Az ECR részéről az Orbán-kormánnyal régóta jó viszonyt ápoló lengyel Jog és Igazságosság (PiS) egyik EP-képviselője, a korábbi lengyel külügyminiszter, Witold Waszczykowski beszélt erről egy interjúban, míg a szélsőjobboldali frakcióból az ID frakcióvezető-helyettese, a német AfD-s Jörg Meuthen egy Facebookon közzétett nyílt levelében jelezte Orbán Viktornak és delegációjának, hogy szívesen fogadnák a soraik között őket.

 

Waszczykowski szerint a Fidesz delegációjának kilépése az EPP frakciójából indokolt volt, mivel a Néppárt „már régóta nem számít kereszténydemokratának”, mert a pártcsalád „baloldali-liberális pályára váltott.”

 

A PiS EP-képviselője szerint azért is volt indokolt a Fidesz kilépése, mert a konzervatív pártoknak „többé nincs helyük a Néppárton belül”. Ugyanakkor Waszczykowski szerint az új olasz kormányba igyekvő, européer fordulatot vevő Salviniéknek is lenne hely a korábban még brit toryk által alapított euroszkeptikus és Bokros Lajos által is megjárt konzervatív frakciójukon belül.

 

„A kérdés az, hogy a Fidesz mit szeretne a továbbiakban csinálni. Személy szerint úgy vélem, hogy a Fidesznek helye lenne az ECR-ben”, véli a PiS EP-képviselője, majd arra a kérdésre, hogy szerinte mit reagálna a Fidesz egy hivatalos megkeresésre, azt válaszolta, hogy nem tudja. Ugyanakkor kiemelte, hogy a nagyobbik lengyel kormánypárt és a Fidesz vezetői között nagyon jó a kapcsolat már évek óta „politikai és baráti szinten” is. Azonban, hogy mekkora esélyt lát a Fidesz delegáció csatlakozására, Waszczykowski kitérő választ adott: „Mindenekelőtt a program számít, és a mi programjaink és céljaink belföldön és az európai színtéren is hasonlóak.

 

A Fidesz pedig természetes szövetségese az ECR-nek”

 

– zárta gondolatait a korábbi lengyel külügyminiszter.

 

A szélsőjobboldaliak is érdeklődnek a Fidesz iránt

 

Hasonlóan Waszczykowskihoz, az AfD delegációvezetője és az Identitás és Demokrácia frakcióvezető-helyettese, Jörg Meuthen is a Fidesz és a frakció programjainak hasonlósága felől közelítette meg a kérdést. Az AfD EP-delegációjának a közösségi oldalán közzétett nyílt levélben Muethen arról ír, hogy a Fidesz mindig is egy konzervatív párt volt az „álkonzervatív Néppártban”, és emellett

 

„nyilvánvaló, hogy Orbán Viktor és a Fidesz tartalmilag közelebb áll a mi frakciónkhoz, mint a Néppárthoz.”

 

A szélsőjobboldali ID frakcióvezető-helyettese ezzel kapcsolatosan konkrét példákat is említett: szerinte a migráció, az identitás és a nemzeti szuverenitás kapcsán lát közös pontokat a nagyobbik magyar kormánypárt és a lepenista-salvinista frakció tagjai között.

 

Az ID frakcióvezető-helyettese ugyanakkor hivatalosan még nem hívta meg a pártot, hogy csatlakozzon a frakciójához: de ahogy nyílt levelében írja, „az AfD és az ID frakciójának más delegációi sem utasítanák el a Fidesz csatlakozását”, majd hozzátette, hogy szerinte a hazafias, szabadságszerető európai erőknek össze kellene fogniuk.

 

A Fidesz azután lépett ki az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójából, hogy a frakcióban elfogadták azt a belsőszabály-módosítást, aminek következtében könnyebb lett volna kizárni azokat a delegációkat, amelyeknek pártját a pártcsaládban felfüggesztették. Ez a Néppártban pedig csak a Fideszre igaz, amelynek a tagságát még 2019-ben függesztették fel – miközben a képviselőik a néppárti EP-frakcióban továbbra is teljes jogú tagok maradtak –, miután Magyarországon a Fidesz-kormány az Európai Bizottság akkori elnökének, a szintén néppárti Jean-Claude Juncker arcképével indított negatív plakátkampányt Brüsszel és az Európai Bizottság ellen.

 

A Fidesz-delegáció frakcióból való kilépése után a pártcsalád bejelentette, hogy elindítják a Fidesz kizárását a pártcsaládból, így a nagyobbik magyar kormánypárt vélhetően kénytelen lesz elhagyni a Néppártot. Mindeközben a KDNP – amit a Fidesszel ellentétben fel se függesztettek – továbbra is a pártcsalád és a frakció tagja marad, ahogyan a Fidesz szövetségesének számító romániai magyar párt, az RMDSZ is jelezte, hogy nem követik a Fideszt és maradnak a Néppárt frakciójában.

 

Arról, hogy a Fidesznek a néppárti lét után milyen lehetőségei maradtak az Európai parlamentben, itt írtunk bővebben.

 

NYÍTÓKÉP: Orbán Viktor és a Fidesz EP-delegációjának két tagja, Gál Kinga és Deutsch Tamás tart sajtótájékoztatót Strasbourgban, az Európai Parlament épületében, 2018-ban. Fotó: Marc Dossmann / Európai Parlament

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Cak az oltás első dózisát kapta meg. A kormány időközben ígéretet tett a rendszer pontosítására.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

Ebből nyáron akár óriási káosz is lehet: minden egyes EU-tagállam maga döntheti el, hogy elfogadja-e az EMA-engedéllyel nem rendelkező vakcinákat.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás