+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. március 2. kedd, 08:55
Karácsony Gergely főpolgármester az olasz liberális Domani napilap keddi számának adott nagyinterjút. A párbeszédes politikus most sem árulta el, hogy indul-e az előválasztáson. Szerinte az EU-nak végre fel kéne ismernie, kik az ellenfelei és kik a szövetségesei Magyarországon. Az Orbánnal szemben gyenge EU-politikáért részben a német ipari lobbit teszi felelőssé.

Az olasz liberális Domani napilap keddi számában Karácsony Gergellyel mint az „anti-Orbánnal” készült egészoldalas interjú. (Hogy mi ez a nemrég indult Domani napilap, arról itt írtunk részletesebben.) A politikus az előválasztásról elmondta: ez nem csak, hogy az ő találmánya volt, de

 

ő az első politikus, aki egy előválasztás eredményeként tudott aztán egy választást megnyerni.

 

Szerinte azért is fontos az előválasztás intézménye, mert így el lehet jutni az emberekhez, akiknek „a média nagyrésze csak a történetek egyik oldalát meséli el”.

 

A kérdésre, hogy elindul-e akkor most ő maga is a miniszterelnök-jelölti versenyen, azt választolta, hogy ennek még nincs itt az ideje. De a közvélemény-kutatások alapján – amelyek szerint ma ő lenne a legnépszerűbb jelölt Jakab Péter Jobbik-elnök előtt – elismerte, hogy

 

„széles támogatottságot” tudna maga mögött kialakítani, ha vállalja az indulást.

 

Azért is tartja fontosnak a kormányváltást, mert Budapestet a jelenlegi kormány szerinte kivérezteti: „Nem elegendő Budapest főpolgármesterének lenni, kormányozni is kell tudni a várost” – ennek pedig egy kormányváltás az előfeltétele.

 

ZÖLD, LIBERÁLIS ÉS EURÓPA-PÁRTI: ÍGY MUTATJA BE A DOMANI KARÁCSONYT.

 

Az európai uniós kritikák kapcsán a főpolgármester azt várná el, hogy „Európa tegyen különbséget azok között, akik szövetségesei és akik nem”. Márpedig éppen ezért elvárná, hogy több közvetlen támogatást kapjon az EU-val szövetséges önkormányzati és civil szféra. Problematikusnak tartja, hogy a magyar kormány szerinte semmiben nem egyeztetett vele az EU-s segélyek felhasználásáról, ezért úgy véli, hogy

 

„az Európai Bizottságnak nem lenne szabad elfogadnia azt a [felhasználási] tervet, amit Orbán beterjeszt”.

 

Az EU-s kritikák kapcsán elmondta, hogy szerinte főleg a német gazdasági érdekek miatt nincs erős ellenállás Orbánnal szemben: „A német kormány miatt, amely az európai ügyekben egy erős hang, [az EU] nem annyira kritikus, amennyire lennie kellene.”

 

Az oltásokkal kapcsolatban elismerte, hogy a magyar kormány azért is hoz be kínai és orosz vakcinákat, mert az EU-s beszerzések lassúak. Az EU rossz oltási politikája „legitimálja Magyarország pozícióját”, azaz a kínai és az orosz vakcinák használatát.

 

A Domani újságírója Karácsonynál rákérdezett arra is, hogy miként értékeli Matteo Salvini Lega-vezér római kormányzati részvételét. A főpolgármester részben félreérthette a kérdést – és a helyzetet –, elvégre nem arra reagált, hogy ezáltal Salvini megszelidülni látszik. Úgy látja inkább, hogy Salvini kormányzati részvétele is annak lenne a bizonyítéka, hogy „az illiberalizmus nem csak magyar jelenség”, és ez ellen is védekezni kellene jobban.

 

NYITÓKÉP: Domani-interjú Karácsonnyal / Bukovics Martin, Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A külsőségekre sem ügyelve esett egymásnak a jelenlegi román jobbközép kormánykoalíció két legerősebb pártja. Az ürügy egy hétvégi Covid-kórház körüli botrány volt.

A szétszakadt szlovák szélsőjobb parlamenten kívül maradna.

Bojko Boriszov elmondása szerint 2022-ben és 2023-ban az EU már majdnem hétezer forintos áron fogja beszerezni a német-amerikai oltóanyagot.

Az űrhajós, Jurij Gagarin, egy csapásra világsztár lett – és a szovjet tudomány diadalát jelképezte, amerre csak járt.

A fejletlen orvosi technológia következtében 40 napos vesztegzárral próbálták meg az akkori járványokat megállítani.

Egy, a Lancet folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint ha AstraZenecával vagy Szputnyik-V-vel oltanak be,
jobb, ha nem vagy elhízott.

Bő egy héttel Teleki Pál halála után a Magyar Királyi Honvédség csapatai bevonultak a Délvidékre, segítve ezzel a nácik balkáni hadjáratát.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás