+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. március 2. kedd, 08:55
Karácsony Gergely főpolgármester az olasz liberális Domani napilap keddi számának adott nagyinterjút. A párbeszédes politikus most sem árulta el, hogy indul-e az előválasztáson. Szerinte az EU-nak végre fel kéne ismernie, kik az ellenfelei és kik a szövetségesei Magyarországon. Az Orbánnal szemben gyenge EU-politikáért részben a német ipari lobbit teszi felelőssé.

Az olasz liberális Domani napilap keddi számában Karácsony Gergellyel mint az „anti-Orbánnal” készült egészoldalas interjú. (Hogy mi ez a nemrég indult Domani napilap, arról itt írtunk részletesebben.) A politikus az előválasztásról elmondta: ez nem csak, hogy az ő találmánya volt, de

 

ő az első politikus, aki egy előválasztás eredményeként tudott aztán egy választást megnyerni.

 

Szerinte azért is fontos az előválasztás intézménye, mert így el lehet jutni az emberekhez, akiknek „a média nagyrésze csak a történetek egyik oldalát meséli el”.

 

A kérdésre, hogy elindul-e akkor most ő maga is a miniszterelnök-jelölti versenyen, azt választolta, hogy ennek még nincs itt az ideje. De a közvélemény-kutatások alapján – amelyek szerint ma ő lenne a legnépszerűbb jelölt Jakab Péter Jobbik-elnök előtt – elismerte, hogy

 

„széles támogatottságot” tudna maga mögött kialakítani, ha vállalja az indulást.

 

Azért is tartja fontosnak a kormányváltást, mert Budapestet a jelenlegi kormány szerinte kivérezteti: „Nem elegendő Budapest főpolgármesterének lenni, kormányozni is kell tudni a várost” – ennek pedig egy kormányváltás az előfeltétele.

 

ZÖLD, LIBERÁLIS ÉS EURÓPA-PÁRTI: ÍGY MUTATJA BE A DOMANI KARÁCSONYT.

 

Az európai uniós kritikák kapcsán a főpolgármester azt várná el, hogy „Európa tegyen különbséget azok között, akik szövetségesei és akik nem”. Márpedig éppen ezért elvárná, hogy több közvetlen támogatást kapjon az EU-val szövetséges önkormányzati és civil szféra. Problematikusnak tartja, hogy a magyar kormány szerinte semmiben nem egyeztetett vele az EU-s segélyek felhasználásáról, ezért úgy véli, hogy

 

„az Európai Bizottságnak nem lenne szabad elfogadnia azt a [felhasználási] tervet, amit Orbán beterjeszt”.

 

Az EU-s kritikák kapcsán elmondta, hogy szerinte főleg a német gazdasági érdekek miatt nincs erős ellenállás Orbánnal szemben: „A német kormány miatt, amely az európai ügyekben egy erős hang, [az EU] nem annyira kritikus, amennyire lennie kellene.”

 

Az oltásokkal kapcsolatban elismerte, hogy a magyar kormány azért is hoz be kínai és orosz vakcinákat, mert az EU-s beszerzések lassúak. Az EU rossz oltási politikája „legitimálja Magyarország pozícióját”, azaz a kínai és az orosz vakcinák használatát.

 

A Domani újságírója Karácsonynál rákérdezett arra is, hogy miként értékeli Matteo Salvini Lega-vezér római kormányzati részvételét. A főpolgármester részben félreérthette a kérdést – és a helyzetet –, elvégre nem arra reagált, hogy ezáltal Salvini megszelidülni látszik. Úgy látja inkább, hogy Salvini kormányzati részvétele is annak lenne a bizonyítéka, hogy „az illiberalizmus nem csak magyar jelenség”, és ez ellen is védekezni kellene jobban.

 

NYITÓKÉP: Domani-interjú Karácsonnyal / Bukovics Martin, Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás