+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ágoston Dániel
2021. március 2. kedd, 07:10
Hosszú-hosszú ideje váratott már magára, de nemrég napvilágra látott a hír, miszerint fikciós nagyjátékfilm készül a 2006 őszi eseményekről, amelyben feltehetően az őszödi beszéd kiszivárogtatása körül forognak majd az események. Az Azonnali ott segít, ahol tud: még a rendezőket és színészeket illetően is adunk tanácsot!

A dolog régóta aktuális, hiszen kevés olyan horderejű esemény volt a rendszerváltás utáni magyar politikában, mint az őszödi beszéd, illetve az azt követő utcai harcok. Már csak azért is nagy horderejű volt, mert a magyar társadalom legkésőbb ezek után tanulta meg, hogy abszolút nem létezik olyan, hogy valaminek komoly politikai következménye legyen, sem miniszterelnöki, sem belügyi, sem karhatalmi, sem semmilyen szinten.

 

A magam részéről váltig állítom, hogy a NER is ezen a napon fogant meg, ugyanis innentől vájódtak a sáncok menthetetlenül mélyre a szekértáborok között, itt vált teljesen világossá, hogy a magyarok full leszarják, hogy azonosító nélküli random arcok lövöldöznek tüntetőkre az utcán, hogy annyi érzékünk van a tüntetésekhez, mint egy hittancsoportnak,

 

a többség torkán pedig simán lenyomható akármi, csak kalamajka ne legyen.

 

Na, de ez még mindig nem jelenti azt, hogy ne érdemelnének meg a magyar emberek egy igazán jó filmet a történtekből. A hazugság ára című filmet (merthogy ez lesz a címe) állítólag 800 millió forintból akarják leforgatni, ami nem sok, de tudjuk, hogy a minőségre mindig van pénz, szóval alighanem flexibilis a költségvetés. Egyelőre sajnos úgy tudni, sem színészt, sem rendezőt nem sikerült találni valamilyen oknál fogva a filmhez, ami egyrészt visszamenőlegesen igazolja az eleddig hazátlan liberálisokat magából kiokádó SZFE átalakításának szükségességét, másfelől felveti annak lehetőségét, hogy akkor már ne szarozzunk, engedjük el a költségkereteket, csináljunk egy igazán badass movie-t, amitől térdre rogynak a huhogók! Szóval álljon itt néhány zsánertipp, illetve néhány ötlet a lehetséges színészekre és rendezőkre.

 

7. Klasszikus politikai thriller

 

Magától értetődő, hogy egy ilyen politikai szégyenfoltot, mint az őszödi beszéd kiszivárogtatásának históriája, elsősorban egy komoly hangvételű filmben lenne érdemes feldolgozni. Gondolok itt olyasmire, mint A keselyű három napja, vagy Az elnök emberei, amivel rögtön el is jutunk Robert Redfordhoz, aki biztosan kiválóan tudná hozni a minden hájjal megkent, nárcisztikus személyiségzavarral küzdő, gátlástalan Gyurcsány Ferencet. Dustin Hoffmann meg lehetne mondjuk a későbbi titkosszolgálatokért felelős miniszter, Szilvásy György, ha már itt tartunk.

 

Rendezőnek pedig egyértelműen Martin Scorsese lenne a legjobb választás, mivel nemcsak klasszikus, de alapos filmes megoldásokkal dolgozik, aki nyilvánvalóan úgy tudná kibontani az ügy hátterében meghúzódó szálakat, ahogy azt egyetlen oknyomozó újságíró sem merné megtenni.

 

6. Oliver Stone stílusában

 

Ha egy kicsit radikálisabban szeretnénk elverni Fletón a port, Oliver Stone a mi rendezőnk. Képzeljük csak el, ahogy a magából teljesen kivetkőzött Gyurcsány Ferenc az MSZP főhadiszállásán őrjöng a monitorok előtt, miután egy teljesen tébolyult őszödi buli után kiderült, hogy valaki felültette, és kiszivárogtatta a beszédét. Szinte látjuk magunk előtt a Rob Zombie-klipeket idéző esztétikát, ahogy Fletó először önfeledten száguld lefelé a Balaton irányába, hogy elmondja a nagy beszédét, majd pár héttel később már előző belügyminiszterével, Lamperth Mónikával üvölt a Köztársaság téri pártszékházban, mert élőben közvetíti a zavargásokat a tévéhíradó.

 

 

A megszégyenülést és az arcvesztést jobban érzékeltetendő, egy-egy szánalmasan nevetséges jelenetnél például random bevágásokat lehetne intézni régi Kabos Gyula-filmekből (taps, nevetés, ilyesmi), illetve a drámai hatás kedvéért eredeti felvételekkel lehetne illusztrálni a vérző fejű, kilőtt szemű tüntetőket (bár ezen a ponton elgondolkodhatunk egy Spike Lee-adaptációban is), valamint hosszan és alaposan el lehetne időzni azokon az eseteken, ahogy a rendőrök a fogdán bántak az elfogott tüntetőkkel.

 

5. Írta és rendezte: Quentin Tarantino

 

Tarantino már egy ideje pedzegeti, hogy lassan elkészíti az utolsó filmjét, ám tudvalevő, hogy elég nehezen áll ellent az igazán jó sztoriknak. Ennél jobb sztorit pedig maga sem találhatna ki.

 

A film első fejezete ott kezdődhetne, hogy az egyik tüntető a bíróságon ülve narrálja a történteket, várva a saját ítéletére (ekkor még fekete-fehérben vagyunk), ahol rezignáltan mesél a székéből felállva, fröcsögő nyállal üvöltő bírónőt nézve. A film ezúttal is összekevert fejezetenként haladna, amely csak a végére áll össze. Én például simán el tudnám képzelni Ryan Goslingot főszereplőnek, akinek lényegében a zavargásokba való teljesen balfasz módon való belekeveredését követnénk végig, miután az egyik haverjával (aki lehetne Michael Madsen) felvették az őszödi beszédet (mivelhogy pincérek voltak az ominózus helyszínen), és óriási plot twistek közepette eljuttatták azt a sajtóhoz.

 

4. Háborús film

 

Simán el tudjuk képzelni, ahogy lesújtó zenére beúszik a felirat, amely elmeséli, hogy mi történt azon a napon, amikor az MSZP teljes frakciója összegyűlt Balatonőszödön, és kiszivárgott az ott elhangzott beszéd. A történetet azonban nem ezen a végén fognánk meg, hanem az MTV-székház ostromának sűrűjében követnénk, amint csapatokba verbuválódott tüntetők elkeseredetten próbálnak bejutni a tévészékházba.

 

Röpködő gumilövedékek, pusztító erővel ömlő víz az oszlatókocsikról, robbanások, beröffentett tank, lángoló rendőrök, kilőtt szemű tüntetők, akiknek agóniáját egészen közelről veszi a remegő kamera, időnként pedig látjuk a tévé előtt a rendőröknek szurkoló, teljesen hülye kormánypártiakat is. A főszerepre itt Tom Hanks lenne a legjobb, hiszen ő eleve mindenben jó, azonban nagy tapasztalata van az ilyen jellegű filmekben, mellé pedig esetleg odatehetnénk Woody Harrelsont, aki a kissé őrült, de szívvel élő kormányellenes tüntetőt alakíthatná, aki persze tragikus körülmények között meghal.

 

3. Guy Ritchie rendezésében

 

Adott négy srác a békásmegyeri lakótelepen, akik közül az egyiknek a faterja a helyi MSZP-alapszervezet elnöke. A fiúk az egyikük lakásának kanapéján ülve füveznek és videójátékoznak, mikor valamelyik feldobja a nagy ötletet, amivel egy zsák pénzt szerezhetnének: le kéne nyúlni az őszödi beszéd hanganyagát, amiről a faterja mesélt.

 

A dolgok előzményét szokásos guyritchie-s vágásokkal lehetne gyorsan ledarálni, ahogy a fater elmesélni a családnak, hurkát tömve a pofájába, hogy a barom Gyurcsány beszédét felvette valaki bentről (suttyomban kihelyezett telefonra futó kamera, beszédével matató, majd széttépő Gyurcsány, vedelő Szanyi Tibor, stb.), amit átadott egy fószernek, aki holnap akarja a sajtónak átadni a sztorit, de mivel a fickó megrögzött nyerőgépfüggő, ezért ma este az egyik csepeli kocsmába fog beugrani, ahol le lehet nyúlni a felvételt, és vagyonokért eladni a sajtónak.

 

Igen ám, de a felvételre közben vadászik a Fidesz, a titkosszolgálat és az ukrán maffia is, ráadásul a környékbeli cigányok is tudnak a dologról.

 

Ezt persze ők még nem tudják, úgyhogy gondosan kitervelik a balhét, ami természetesen ott fog elbaszódni, ahol lehet. Leginkább az első lépésnél, mikor kiderül, hogy a fószer, akinél a felvétel van, tartozik az ukránoknak, mert eljátszotta a pénzt, az ukránokat figyelik a szakszolgálat emberei, a szakszolgálatot a Fidesz elhárítása, ezért a kocsmában rögtön öten meghalnak egy teljesen hülye lövöldözésben, amiből épphogy sikerül megmenekülniük a srácoknak a felvétellel. Végül persze ők is elvesztik a hanganyagot, amit egy hajléktalan talál meg, akinek a frissen befogadott kutyája korábban lenyelte a kazettát, amit odaad egy 8. kerületi utcában lévő kis újság szerkesztőségébe, ahol kap érte két szál cigit.

 

2. A hazugság ára: Michael Bay filmje

 

Ha tényleg nem sajnáljuk a pénzt erre a sztorira, és szeretnénk, hogy garantált bluckbuster legyen, akkor nincs más dolgunk, mint Michael Bay-t felkérni a rendezésre. Nyilván mindenki számára világos, hogy a történet főszereplője egy vidékre menekült volt kommandós-titkosügynök, akit mondjuk a széjjelgyúrt Mark Wahlberg alakíthatna, aki békésen éli újrakezdett életét az autóbontójában.

 

A múltja azonban természetesen nem engedi őt, így amikor kiderül, hogy Gyurcsány Ferenc elmondta az őszödi beszédet, és küszöbön az új ’56, a Fidesz pártvezetése egy borzasztóan meleg őszi napon UH–60 Black Hawk típusú harci helikoptereket küld érte, hogy vegye kézbe a dolgot, ugyanis most lehet megbuktatni a Gyurcsány-kormányt. Wahlberg karaktere először persze nemet mond, mert ő már lezárta a múltját, azonban kiderül, hogy

 

Gyurcsány nemcsak azonosító nélküli, rendőröknek álcázott terroristákkal, hanem nagy hatósugarú ideggázzal akarja megbénítani a tüntetőket, akik között ott van Wahlberg lázadó, ámde iszonyatosan fullos tinédzser lánya is.

 

Szóval nincs mit tenni, hősünk beül a műhelyben évek óta bütykölt, takaró alatt lapuló, narancssárga Ford Mustang Shelby GT-500-asba, és padlógázzal elindul Budapestre, ahol már javában tartanak az utcai harcok, hogy megmentse a lányát, s közben megbuktassa a mindenre elszánt Gyurcsány Ferencet. Robbanások, izzadt testek, apa-lánya egymásra találás a röpködő lövedékek és a lans flare-rel megfejelt szuperlassított, alulról felvett képek között: garantált siker.

 

1. A magyar verzió

 

Természetesen ez csak néhány ötlet, és valószínűleg talál majd a produkció magyar színészeket is. Ehhez azonban nagyon fontos lenne, hogy Kálomista Gábor vegye kezébe a produceri munkákat.

 

Ha magyar színészt kellene mondani, aki bármelyik verzióban eljátszhatná Gyurcsányt, az minden bizonnyal Eperjes Szamóca lenne,

 

aki hitéből fakadó erejének erejével alakíthatná a súlyosan személyiségzavaros, feltűnési mániában szenvedő Gyurcsányt. De ott lenne a helye például Stohl Andrásnak is, aki alakíthatná az egyik rendőrt, aki megtagadta a parancsot a tévészékháznál, és ami egy nagyon szép parabola lenne Buci életére is: a megcsalatott, megbotlott, de becsületét a végén a helyes döntéssel visszanyerő tragikus, mégis emberi hős. Nőket azért nem szerepeltetnék a filmben igazán, mert nekik nem filmekben kell szerepelniük, hanem otthon, a konyhában szülni, úgyhogy ezt talán érdemes rögtön az elején elengedni. Zenére meg lehetne kérni Hans Zimmert, de mivel van nekünk egy Mándoki Lászlónk, minek bajlódnánk idegenekkel?

 

Bárhogy is alakuljon, a filmre nem kell már sokat várni, hiszen kiváló érzékkel a 2022-es választásokra időzítik a prömiert, így aztán már csak az a kérdés, mikor láthatjuk végre az első werkfotókat, illetve az első trailert.

 

FOTÓ: Gyurcsány Ferenc Facebook-oldala

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A francia politikában és gazdaságban gyakorlatilag nem lehetett karriert csinálni a párizsi Nemzeti Közigazgatási Főiskolán, a legendás ENA-n szerzett diploma nélkül. Macron ennek akar véget vetni, noha maga is az ENA-ról került ki.

A moldovai Alkotmánybíróság két éven át tartó politikai válság végére tett pontot. Az elnök nyugatbarát pártja vezet, akár egyedül is kormányozhat.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Cak az oltás első dózisát kapta meg. A kormány időközben ígéretet tett a rendszer pontosítására.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás