+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. március 2. kedd, 14:35
Még mindig be lehet fizetni azt az elmaradt hathavi tb-tartozást, ami miatt elvileg február 12-től már az életmentő beavatkozások is fizetőssé váltak a halaszthatóak mellett, derült ki Tállai András államtitkár írásbeli kérdésre adott válaszából. A NAV még mindig vizsgálja az adatokat, sőt a tartozás elengedése is kérvényezhető, és szociális alapon is kérhető a beavatkozások ingyenessége.

A 2020 nyarán módosított tb-törvény értelmében február 12-től a halasztható beavatkozások mellett az életmentő orvosi beavatkozásokat is megtérítteti az állam azoknál, akik több mint hathavi TB-tartozást halmoztak fel, és ezért a tajszámuk érvénytelen lett. Az olyan életmentő beavatkozásoknál, mint például egy sztrók, mérgezés, baleset ellátása, utólag is lehet fizetni,

 

maximum 750 ezer forintot számlázhat ki ilyen jogcímen az állam.

 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban a Kormányinfón az Azonnali kérdésére elmondta, ez a rendelkezés 70 ezer embert érint. Az ő tajszámuk a rendelőkben, orvoskonál ezután barnán jelez.

 

A Magyar Orvosi Kamara előzőleg, még 2020 decemberében bírálta a törvénytervezetet, mondván, sokan önhibájukon kívül kerülnek olyan helyzetbe, hogy az orvosnál szembesülnek vele: fizetniük kellene. Emiatt a MOK azt kérte Áder János köztársasági elnöktől, ne írja alá a törvényt, de ő megtette.    

 

Gulyás azt is elmondta a február 11-i kormányinfón, jelezték az érintetteknek, hogy rendezzék az adósságukat. Ez havi 8000 forintot jelent, vagyis féléves elmaradás esetén 48 ezer forintot kell befizetni. Az intézkedés

 

leginkább a külföldön élő, dolgozó magyarokat érinti, akik elfelejtettek itthon kijelentkezni a tb hatálya alól.

 

Gulyás szerint több tízezren befizették az elmaradásukat. De arra is volt példa, hogy hiába fizette valaki a járulékot rendesen maga után, nem jelentkezett be a tb alá, ezért a NAV nem továbbította a pénzt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK), és így biztosítatlanként szerepelt a rendszerben. 

 

Tordai Bence, a Párbeszéd képviselőjének írásbeli kérdésére ezzel kapcsolatban válaszolt hétfőn Tállai András pénzügyminisztériumi államtitkár. Tordai arról érdeklődött, hány embernek vált végül érvénytelenné a tajszáma. Tállai azt írja,

 

a NAV még most is vizsgálja a számlaadatokat, az adósság még most is rendezhető.

 

Korábban a NAV azt kommunikálta, erre csak február 12-ig van lehetőség, de az államtitkár válaszából az derült ki, hogy a NAV újabb figyelmeztetéseket küldött az érintetteknek, a tajszámok lámpája tehát még nem fog barnára váltani a rendelőkben. Lehet kérni a befizetésre a NAV-nál pótlékmentes részletfizetést,

 

sőt, akár az adósság teljes elengedését is.

 

Akik pedig nem engedhetik meg maguknak, hogy befizessék ezt a pénzt, az illetékes járási hivatalokban jelezhetik, szociális rászorultsági alapon férhessenek hozzá az életmentő beavatkozásokhoz térítésmentesen – áll Tállai válaszában.

 

A társadalombiztosítási törvény módosítását még 2019 decemberében kezdeményezte a kormány, miután a NAV kiszűrte, hogy az év végéig 80 ezer ember vette igénybe jogosulatlanul valamelyik társadalombiztosítási szolgáltatást, és összesen 13,5 milliárd egészségügyi szolgáltatási járulékot nem fizettek meg. A lépés a potyautasok kiszűrését volt hivatva szolgálni.

 

Az már korábban kiderült, hogy a covid-vakcina mindenkinek jár, akár érvényes, akár érvénytelen a tajszáma, ha regisztrált a vakcinainfo oldalon

 

NYITÓKÉP: Sasin Tipchai / Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Kedden Markus Söder, bajor kormányfő visszavonulót fújt, és elfogadta a CDU elnökségének hétfői döntését Armin Laschet kancellárjelöltségéről. Vele szemben még a zöld kancellárjelölt is esélyes.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Újabb fejezetéhez érkezett az Angela Merkel utódlásáért vívott hatalmi harc a német jobboldalon: most minden szem Münchenre szegeződik.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

Egy most nyilvánosságra került, 2010-es jelentés szerint az akkori lakosság majdnem 40 százalékának hívásaihoz voltak képesek hozzáférni a kínaiak.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás