+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. március 1. hétfő, 09:42
A szabályok betartását sokkal intenzívebben ellenőrzik majd, a hadsereg is részt vesz a munkában. Ha ezek az intézkedések sem segítenek, jön a teljes lezárás.

Vasárnap este a szlovák kormány bejelentette, hogy elfogadja a szakértők javaslatait a járvány további kezelésére. Igor Matovič jobbközép miniszterelnök azt követően fordult a tudósokhoz, hogy az eddigi intézkedések nem szorították vissza a járványt januárban és februárban sem: Szlovákia február közepe óta a koronavírus miatti lakosságarányos elhalálozásban és a kórházban ápoltak számában is a legrosszabb helyzetben lévő országok közé tartozik.

 

Az intézkedések értelmében az eddigi korlátozások a következőképpen szigorodnak:

 

+ Március 8-tól

 

kötelező lesz az FFP2-szájmaszk használata az üzlethelyiségekben és a tömegközlekedési eszközökön, március 15-től pedig minden beltérben.

 

Kivételt képeznek a gyerekek, ők továbbra is hordhatnak sima maszkot.

 

Már március 3-tól, szerdától életbe lép az esti kijárási tilalom: 20 óta és másnap hajnali 1 óra között csak munkavégzés vagy halaszthatatlan orvosi ellátás igénybevétele céljából lehet elmenni otthonról.

 

Az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai is bezárnak, de azon gyerekek, akiknek a szüleik nem tudnak otthonról dolgozni, továbbra is bejárhatnak. Az intézményekben a gyerekeket és az alkalmazottakat is hetente kétszer tesztelni fogják.

 

Amint elkészül, bevezetik a karanténapplikációt, amit kötelező lesz minden Szlovákia területére belépőnek és pozitívan teszteltnek használnia. 

 

Szlovákia elengedi a teljes tesztelést; kidolgoznak egy tesztelési stratégiát, amivel célzottan szűrik majd azokat, akiknek tüneteik vannak, illetve a gócpontokat és a potenciális gócpontokat. Emellett hetente kétszer letesztelik az összes pozitív mintát a koronavírus brit és dél-afrikai mutációjára.

 

Még szigorúbb ellenőrzésekkel és pénzbeli juttatásokkal is öszönzik a szabályok betartását. A rendőrség intenzívebben ellenőriz és büntet majd, és a munkában a hadsereg is részt vesz. Az ellenőrzések és a kiszabott büntetések számát és összegét naponta nyilvánosságra hozzák majd.

 

Emellett bevezetik a Covid-pótlékot: a karanténban lévőket ezzel a pénzbeli juttatással ösztönzik majd arra, hogy ne szegjék meg az izolációt.

 

Ennek az összegéről még nincs döntés.

 

A kormány javítani szeretne a kommunikáción is: világos lépésről-lépésre szabályokat dolgoznak ki azok számára, akik elkapják a betegséget, és a háziorvosok számára is, hogy hogyan járjanak el a betegek ellátása során.

 

Ha a meghozott intézkedések március 21-ig nem javítanak a járványhelyzeten, jön kemény lockdown: leáll a termelés és teljesen lezárják az országot.

 

Az FFP-2 maszkok használatát a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön január 12-én tette kötelezővé Bajorország, és Dél-Tirol is fontolgatta a bevezetését, az Európai Unió Egészségügyi biztosa, valamint az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) állásfoglalása szerint azonban az FFP2-maszkok nem segítik hatékonyabban a járvány terjedésének feltartóztatását, mint a többi használatban lévő maszk, ezért nem is támogatják a használatukat.

 

NYITÓKÉP: Igor Matovič a novemberi teljes tesztelésen, még egyszerű textilmaszkban. Forrás: A szlovák kormány oldala.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás