Kötelező lesz az FFP2-maszk viselése Szlovákiában, pénzzel is ösztönzik majd a karantén betartását

Szerző: Renczes Ágoston
2021.03.01. 09:42

A szabályok betartását sokkal intenzívebben ellenőrzik majd, a hadsereg is részt vesz a munkában. Ha ezek az intézkedések sem segítenek, jön a teljes lezárás.

Kötelező lesz az FFP2-maszk viselése Szlovákiában, pénzzel is ösztönzik majd a karantén betartását

Vasárnap este a szlovák kormány bejelentette, hogy elfogadja a szakértők javaslatait a járvány további kezelésére. Igor Matovič jobbközép miniszterelnök azt követően fordult a tudósokhoz, hogy az eddigi intézkedések nem szorították vissza a járványt januárban és februárban sem: Szlovákia február közepe óta a koronavírus miatti lakosságarányos elhalálozásban és a kórházban ápoltak számában is a legrosszabb helyzetben lévő országok közé tartozik.

Az intézkedések értelmében az eddigi korlátozások a következőképpen szigorodnak:

+ Március 8-tól

 

kötelező lesz az FFP2-szájmaszk használata az üzlethelyiségekben és a tömegközlekedési eszközökön, március 15-től pedig minden beltérben.

 

Kivételt képeznek a gyerekek, ők továbbra is hordhatnak sima maszkot.

Már március 3-tól, szerdától életbe lép az esti kijárási tilalom: 20 óta és másnap hajnali 1 óra között csak munkavégzés vagy halaszthatatlan orvosi ellátás igénybevétele céljából lehet elmenni otthonról.

Az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai is bezárnak, de azon gyerekek, akiknek a szüleik nem tudnak otthonról dolgozni, továbbra is bejárhatnak. Az intézményekben a gyerekeket és az alkalmazottakat is hetente kétszer tesztelni fogják.

Amint elkészül, bevezetik a karanténapplikációt, amit kötelező lesz minden Szlovákia területére belépőnek és pozitívan teszteltnek használnia. 

Szlovákia elengedi a teljes tesztelést; kidolgoznak egy tesztelési stratégiát, amivel célzottan szűrik majd azokat, akiknek tüneteik vannak, illetve a gócpontokat és a potenciális gócpontokat. Emellett hetente kétszer letesztelik az összes pozitív mintát a koronavírus brit és dél-afrikai mutációjára.

Még szigorúbb ellenőrzésekkel és pénzbeli juttatásokkal is öszönzik a szabályok betartását. A rendőrség intenzívebben ellenőriz és büntet majd, és a munkában a hadsereg is részt vesz. Az ellenőrzések és a kiszabott büntetések számát és összegét naponta nyilvánosságra hozzák majd.

 

Emellett bevezetik a Covid-pótlékot: a karanténban lévőket ezzel a pénzbeli juttatással ösztönzik majd arra, hogy ne szegjék meg az izolációt.

Ennek az összegéről még nincs döntés.

A kormány javítani szeretne a kommunikáción is: világos lépésről-lépésre szabályokat dolgoznak ki azok számára, akik elkapják a betegséget, és a háziorvosok számára is, hogy hogyan járjanak el a betegek ellátása során.

Ha a meghozott intézkedések március 21-ig nem javítanak a járványhelyzeten, jön kemény lockdown: leáll a termelés és teljesen lezárják az országot.

 

Az FFP-2 maszkok használatát a boltokban és a tömegközlekedési eszközökön január 12-én tette kötelezővé Bajorország, és Dél-Tirol is fontolgatta a bevezetését, az Európai Unió Egészségügyi biztosa, valamint az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) állásfoglalása szerint azonban az FFP2-maszkok nem segítik hatékonyabban a járvány terjedésének feltartóztatását, mint a többi használatban lévő maszk, ezért nem is támogatják a használatukat.

 

NYITÓKÉP: Igor Matovič a novemberi teljes tesztelésen, még egyszerű textilmaszkban. Forrás: A szlovák kormány oldala.
Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek