Van már olyan része Európának, ahonnan eltűnt a koronavírus

Szerző: Bukovics Martin
2021.02.28. 21:33

A Feröer-szigetek lakóit nem különösen izgatja egyelőre a harmadik hullám.

Van már olyan része Európának, ahonnan eltűnt a koronavírus

Megvan Európa első koronavírus-mentes területe: a Skócia és Izland között fekvő, nagyjából 50 ezer ember által lakott Feröer-szigetek. Barður á Steig Nielsen, a Dán Királysághoz tartozó, de széleskörű autonómiát élvező (így például nem is EU-tag) ország miniszterelnöke jelentette be a mindezt a Feröer-szigetek honlapján pénteken, hozzátéve, hogy ez rendkívül bátorító hír. Ez azt jelenti, hogy 2020 júliusa óta most, 2021 februárjának végén fordult elő először, hogy egy aktív koronavírus-fertőzött sincs a 17 lakott és egy lakatlan szigetből álló autonóm területen, az utolsó fertőzöttet ugyanis pénteken egészségesnek nyilvánították, és kiengedték a karanténból.

A kicsivel több, mint 50 ezer lakosú szigetcsoporton a pandémia kirobbanása óta – ott ugyanúgy, mint Magyarországon, 2020. március 4-én regisztrálták az első esetet – 658 koronavírus-fertőzöttet tartottak számon, közülük mindössze egy ember halt meg, azaz a kínai koronavírus Feröer-szigeteki halálozási aránya már-már rekordalacsony, 0,15 százalékos. Nielsen miniszterelnök ezt annak tudja be, hogy a feröeri kormány végig tartotta magát ahhoz, hogy egy szigorúbb lockdown bevezetése helyett inkább rengeteget tesztel, kontaktkutatást végez, és a fertőzött betegeket karanténba rakja. De hozzátette: mindez a siker csak ideiglenes, hiszen bármikor visszajöhet a szigetre a fertőzés.

Igaz, mindent meg is tesznek azért, hogy ne lehessen csak úgy elutazni hozzájuk.

A turisztikai célú, vagyis ahogy ők írják, nem épp szükséges utakat eleve nem is ajánlják most. Aki ennek ellenére is komppal vagy repülővel elutazna a Feröer-szigetekre, annak kell legyen egy 72 órával érkezés előttről származó negatív tesztje, a szigetcsoportra való érkezéskor saját költségére el kell végeztessen egy újabb tesztet, majd ennek eredményétől függetlenül hat napon át karanténba kell vonulnia. A hatodik napon egy újabb tesztet kell elvégeztetnie, ez már ingyen van, és egészen addig karanténban kell maradnia, amíg ki nem derül, hogy annak a tesztnek az eredménye negatív.

Aki mindezek után elhagyhatja a karantént, azt fogja látni, hogy a maszkot tömegben és tömegközlekedési eszközökön hordani kell, amúgy csak az általános távolságtartási és higiéniai szabályok vannak érvényben. A lakosságot a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcináival oltják, eddig 5 százalékuk kapta meg a második dózist.

FOTÓ: Madla-commonswiki / Wikimedia Commons

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek