+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2021. február 28. vasárnap, 21:33
A Feröer-szigetek lakóit nem különösen izgatja egyelőre a harmadik hullám.

Megvan Európa első koronavírus-mentes területe: a Skócia és Izland között fekvő, nagyjából 50 ezer ember által lakott Feröer-szigetek. Barður á Steig Nielsen, a Dán Királysághoz tartozó, de széleskörű autonómiát élvező (így például nem is EU-tag) ország miniszterelnöke jelentette be a mindezt a Feröer-szigetek honlapján pénteken, hozzátéve, hogy ez rendkívül bátorító hír. Ez azt jelenti, hogy 2020 júliusa óta most, 2021 februárjának végén fordult elő először, hogy egy aktív koronavírus-fertőzött sincs a 17 lakott és egy lakatlan szigetből álló autonóm területen, az utolsó fertőzöttet ugyanis pénteken egészségesnek nyilvánították, és kiengedték a karanténból.

 

 

A kicsivel több, mint 50 ezer lakosú szigetcsoporton a pandémia kirobbanása óta – ott ugyanúgy, mint Magyarországon, 2020. március 4-én regisztrálták az első esetet – 658 koronavírus-fertőzöttet tartottak számon, közülük mindössze egy ember halt meg, azaz a kínai koronavírus Feröer-szigeteki halálozási aránya már-már rekordalacsony, 0,15 százalékos. Nielsen miniszterelnök ezt annak tudja be, hogy a feröeri kormány végig tartotta magát ahhoz, hogy egy szigorúbb lockdown bevezetése helyett inkább rengeteget tesztel, kontaktkutatást végez, és a fertőzött betegeket karanténba rakja. De hozzátette: mindez a siker csak ideiglenes, hiszen bármikor visszajöhet a szigetre a fertőzés.

 

Igaz, mindent meg is tesznek azért, hogy ne lehessen csak úgy elutazni hozzájuk.

 

A turisztikai célú, vagyis ahogy ők írják, nem épp szükséges utakat eleve nem is ajánlják most. Aki ennek ellenére is komppal vagy repülővel elutazna a Feröer-szigetekre, annak kell legyen egy 72 órával érkezés előttről származó negatív tesztje, a szigetcsoportra való érkezéskor saját költségére el kell végeztessen egy újabb tesztet, majd ennek eredményétől függetlenül hat napon át karanténba kell vonulnia. A hatodik napon egy újabb tesztet kell elvégeztetnie, ez már ingyen van, és egészen addig karanténban kell maradnia, amíg ki nem derül, hogy annak a tesztnek az eredménye negatív.

 

Aki mindezek után elhagyhatja a karantént, azt fogja látni, hogy a maszkot tömegben és tömegközlekedési eszközökön hordani kell, amúgy csak az általános távolságtartási és higiéniai szabályok vannak érvényben. A lakosságot a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcináival oltják, eddig 5 százalékuk kapta meg a második dózist.

 

FOTÓ: Madla-commonswiki / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az összeget Parragh László mondta az Azonnalinak. Mi ez az összeg, mi mindenből áll és hogyan jött ki? Utánajártunk.

Jövő hétfőtől szerdáig a Sinopharm-vakcinával való oltásra már magunk bejelentkezhetünk, nem kell a háziorvos hívását, mailjét várni.

Lehet majd menni könyvtárba
és edzőterembe is, de csak védettségi igazolással.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás