+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. február 26. péntek, 12:48
Egy amerikai középiskolai fúvószenekarban megvalósított megoldás valóban kényelmetlen, de az igazgató szerint a gyerekek legalább újra együtt zenélhetnek.

A koronavírus-járvány egyik legnagyobb vesztese kétségkívül a zenei szektor – nemcsak hogy a koncertek maradnak el, de sokszor még a zenészek számára olyan alapvető dolgok is megnehezülnek, mint a gyakorlás és a próbák kivitelezése. Főleg, ha az nem egyéni, hanem csoportos összejövetelt kíván meg, mint egy zenekar esetében.

 

Erre a problémára találtak ki egy sajátost megoldást az amerikai Washington állambeli Wenatchee Gimnáziumban, ahol

 

az iskola fúvószenekarának tagjait túlzottan tágasnak nem mondható, zöld állósátrakba tették, így szigetelve el egymástól a fiatal zenészeket.

 

 

A képet árnyalja, hogy egy fúvószenekarról van szó, ami nem éppen szerencsés egy levegőben terjedő vírus esetén, és ahol így nem rendezhető le annyival a próba megszervezése, hogy mindenki viseljen maszkot, és üljön távolabb egymástól.

 

Az iskola igazgatója, Eric Anderson a BBC videójában arról beszél, hogy a sátrak ötlete a zenei és színházi tanáraiktól jött: így oldható meg szerintük biztonságosan, hogy a gyerekek együtt zenélhessenek és énekelhessenek. Miután a gimnázium vezetősége konzultált velük, a helyi egészségügyi hatóságok meg is adták az engedélyt a próbák ilyenformán történő kivitelezésére.

 

 

Kérdés persze, hogy mennyire lehet így hatékonyan próbálni: mennyire korlátozza le a sátor a zenekari tagok közötti kommunikációt, például mennyire lehet hallani benne a zenekar többi részét. Ugyanígy

 

rendkívül fontos tájékozódási pont tud lenni egy próbafolyamat alatt, ha az ember látja a zenésztársai – főleg a szólamtársai – testbeszédét,

 

például ha játékra készen felveszi a hangszerét, vagy levegőt vesz – a képek alapján ez a funkciója a próbáknak biztosan eltűnik a washingtoni sátras megoldással.

 

A politika viszont nem a szakmaiság sérülése miatt emelt kifogást az egyedi gyakorlat ellen: Georgia állam republikánus képviselője, Marjorie Taylor Greene az ellen tiltakozott, hogy a gyerekeket ilyen szűk sátrakba zsúfolták be. Mint Twitter-oldalán írja,

 

ez szerinte gyermekbántalmazás, és véget kell vetni ennek a nonszensznek.

 

Eric Anderson, a Wenatchee Gimnázium igazgatója elismerte, hogy a sátrak ugyan valóban kicsik, de zenészek legalább így újra tudnak együtt próbálni.

 

Egyébként biztonságos megoldás a fúvósok és az énekesek próbájára nem csupán úgy érhető el, hogy egyéni sátrakkal szeparálják el egymástól a zenészeket. Az amerikai hadsereg legrégebb óta működő, aktív zenekara, a West Point Band közreműködésével dolgoztak ki egy ennél sokkal szofisztikáltabb – bár inkább valóban a professzionális zenekarokra alkalmazandó – módszert is a járvány alatt tartott próbákra, ami több javaslat ötvözésével garantálja a zenészek biztonságát.

 

Így például ha lehet, érdemes szabadtéren próbálni, ha nem, akkor is többször és nagyobb szüneteket ajánlott beiktatni a próbafolyamatba, hogy jobban tisztuljon a levegő, a zenészeket egymástól minimum másfél-kétméteres távolságba ültetni, akár úgy is, hogy felülről nyitott plexifalat húzunk közéjük.

 

 

FOTÓK: Ari Hoffman / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás