+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. február 26. péntek, 20:02
Az egykori olasz kormányfő a tavaszi szemeszter kezdetére visszatért a firenzei egyetemre, ahol 2018-ig a nemzetközi magánjog tanára volt. A politikát nem hagyja ott teljesen. Az Öt Csillag mellett marad, és azt üzente: mindent meg kell tenni a nacionalizmus ellen.

Giuseppe Conte, amikor elhagyta január végén a miniszterelnöki Chigi-palotát,

 

azt mondta, hogy az Öt Csillag Mozgalom mellett marad.

 

A politikus a koalíciós tárgyalásokat az ötcsillagosok nevében közösen vezette Beppe Grillóval, a mozgalom szellemi vezérével. Az, hogy az Öt Csillag mára megérkezett a balközépre – sőt, Grillo eleve azt akarja, hogy az új zöld-progresszív párt legyen –, sokban éppen azon Giuseppe Contének köszönhető, aki az ismeretlenségből a párt jelöltjeként került 2018-ban a kormányfői posztra.

 

Először az Öt Csillag és a szélsőjobboldali Lega közös kormányát irányította, majd miután Matteo Salvini Lega-vezér sikertelenül akarta megpuccsolni 2019 augusztusában, Conte és a grillóisták átálltak a baloldal mellé. Ezen együttműködésnek vetett végett Matteo Renzi, korábbi kormányfő, aki idén januárban kormányválságot robbantott ki.

 

Giuseppe Conte 2018-ig nemzetközi magánjogot oktatott Firenzében – miniszterelnöki kinevezése előtt a tudományos életen kívül senki nem hallott még az amúgy délolasz (pugliai) származású politikusról. Ellentétben azon elődjeivel, akik szintén a politika világán kívülről érkeztek, Conte elég szívósnak bizonyult – Salvinit le is győzte –, és most sem tervez teljesen hátat fordítani a politikának, bár

 

még kérdéses, milyen módon tudja az Öt Csillagot továbbra is segíteni.

 

Giuseppe Conte pénteken egy nagyelőadással – amelyben a gazdaság és a járványhelyzet kapcsolatát elemezte – tért vissza az egyetemi világba. Előadásában főleg jogi szempontból elemezte a járvány jelentette rendkívüli állapotot, de a vége felé általánosabb, politikaibb kijelentéseket is tett hallgatóságának. Diákjait azt kérte, hogy legyenek „kritikus európaiak“, akik kiállnak „a nacionalista szelek megerősödése ellen“.

 

Conte szerint egy egységesebb és demokratikusabb Európára lenne szükség, ahol nemcsak az Európai Parlamentet, de más tisztségviselőket is a nép választaná közvetlenül.

 

Szerinte a nacionalizmus ellenszere a hatékony és szakszerű kormányzás.

 

GIUSEPPE CONTE PÉNTEKEN VISZATÉRT A NEMZETKÖZI MAGÁNJOG PROFESSZORAKÉNT FIRENZÉBE. FOTÓ: IL MESSAGGERO / FB

 

Amint a jobboldali liberális Corriere della Sera napilap írja:

 

Conte előtt ma három út áll.

 

Vagy visszatér az Öt Csillaghoz teljesen, esetleg egyenesen a párt elnöke lesz; vagy a korábbi Olajfa-koalíció mintájára valamennyi balközép erő összefogásán dolgozik, és ennek lehetne listavezetője; vagy pedig – és a napilap úgy tudja, Contének ehhez lenne a legnagyobb kedve – megmarad az egyetemi szférában, és újra visszatér a római ügyvédi irodájába is, ami mellett csak amolyan politikailag érdeklődő értelmiségiként szólna bele a közügyekbe.

 

NYITÓKÉP: Giuseppe Conte professzor a feleségével / GC, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás