+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. február 25. csütörtök, 17:13
Az osztrák kancellár azt javasolja, hogy az EU-ban, de legalábbis Ausztriában, a koronavírus ellen beoltottak egy zöld útlevéllel szabadon utazhassanak, és számukra szűnjenek meg a korlátozások. Madrid, Lisszabon és Athén támogatja Kurzot, a francia kormány ellenzi az oltási útleveleket.

Csütörtökön és pénteken a tagállami állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács videókonferencián ülésezik, ahol többek között a közös járvány- és oltáspolitikai kérdések is felmerülnek. Sebastian Kurz osztrák kancellár azonban már most nyomást akar kollegáira gyakorolni, mert azt szorgalmazza: izraeli mintára

 

az Európai Unióban is a járványügyi korlátozásokat minden beoltott vagy a fertőzésen már igazoltan átesett számára oldják fel.

 

Izraelben azok, akik be vannak oltva, vagy korábban már megkapták a koronavírust, és ezért védettek egyelőre az újrafertőződéssel szemben, minden jelenleg még érvényes járványügyi korlátozás alól mentesülnek: bárhova mehetnek, utazhatnak (feltéve, hogy a másik ország beengedi őket), számukra gyakorlatilag visszatér a járvány előtti élet. Ha Kurz javaslata átmegy, akkor az az egyes EU-tagállamokon (de legalábbis Ausztrián) belül azt jelentené, hogy a kínai koronavírustól védett emberek ismét mehetnének étterembe, sportolni vagy kulturális eseményekre.

 

De a konzervatív osztrák kancellár javaslata főleg az utazást érintené, mert bevezetne – legalábbis Ausztriában – egy „zöld útlevelet“ is. Aki ezzel rendelkezik, szabadon jöhetne Ausztriába (esetleg az egész EU-ba)  – feltéve, hogy az izraeli példát más államok is követik. Izraellel jelenleg már Bulgária és Görögország kötött külön megállapodást, amelynek értelmében a két EU-tagállam elismeri az izraeli „zöld útlevelet“ – azaz az Izraelben beoltottak szabadon utazhatnak be a görögökhöz és a bolgárokhoz.

 

Nem ért egyet Kurz-cal azonban saját egészségügyi minisztere, a zöld Rudolf Anschober, mert szerinte

 

az oltási útlevél „ajtót nyit a társadalmon belül az egyenlőtlen bánásmódnak“,

 

azaz gyakorlatilag kivételezettekre és még mindig a lockdown alatt állókra osztaná a társadalmat. Kurz követelésével viszont a spanyol, a portugál és a görög kormányok is egyetértenek – vélhetően turisztikai okokból is. A dél-európaiak már januárban azt követelték, hogy az Európai Unióban elismert vakcinával beoltottak számára egységes oltási igazolás legyen – gyakorlatilag az, ami a „zöld útlevél“ Izraelben –, amivel visszaállhat számukra az EU-n belüli szabad utazás.

 

Az ötlet ellen jelenleg a legélesebben Franciaország van:

 

Párizs szerint egyrészről jelenleg még úgyis nagyon kicsi az átoltottak száma, azaz sokakat nem érintene egy oltási igazolás; másrészről úgy vélik, hogy jelenleg eleve nem igazolt sem az, hogy meddig véd az oltás, sem az, hogy a beoltottak tényleg nem fertőznek-e meg másokat.

 

A spanyolok, portugálok, görögök és most már az osztrákok által is támogatott tervek ellen van Németország is. Angela Merkel azonban – ellentétben Párizzsal – nem annyira pragmatikus indokokra hivatkozik, hanem

 

a német kancellárnak eleve alapjogi és adatvédelmi kifogásai vannak.

 

Szerinte azok számára, akik nem akarnak (vagy eleve nem tudnak) oltást szerezni, a „zöld útlevél“ diszkriminatív lenne, ráadásul az egészségügyi adatok, amelyeken az úlevél alapul, szenzitívnek minősülnek. Azonban Németországon belül Merkel egészségügyi minisztere, a kereszténydemokrata Jens Spahn már most is szeretne egy digitális oltási igazolást, amely a járványügyi korlátozások alóli mentességekkel járna – tehát nem csupán az oltottság igazolására szolgálna.

 

FOTÓ: Sebastian Kurz / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás