+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István & Szűcs Donát
2021. február 23. kedd, 15:51
A parlament nemzetbiztonsági bizottságát elnöklő jobbikos Stummer János azt állítja: titkos alagutat építtetne magának Orbán Viktor a Puskás-stadionba. A kormányzat szerint ez azonban kacsa, mindössze egy 50 méter hosszú autós aluljáróról van szó. Stummer szerint hamarosan leváltják a bizottság éléről, amiért nyilvánosságra hozta ez az infót, de az Azonnalinak azt mondta: ha támadnák, vannak még lapok a kezében.

Stummer János, a Jobbik országgyűlési képviselője és a nemzetbiztonsági bizottság elnöke kedden robbantotta a bombát egy Facebook-videóban:

 

Stummer azt állítja, hogy hétfőn reggel egy „olyan papírt adtak a kezébe, amely szerint Orbán Viktor egy saját alagutat akar magának építeni a Puskás stadionba”, kétmilliárd forintért.

 

Stummer a videóban azt mondja, a kormány a nemzetbiztonsági bizottságon keresztül próbálta volna sok évre titkosítani a beruházást. A képviselőt, miután nem volt hajlandó napirendre venni a javaslatot, állítása szerint megkereste Halász János, a bizottság fideszes alelnöke, hogy a Fidesz módosítani fog a napirenden, hogy már kedden dönthessenek a Puskásba vezető titkos alagútról.

 

Stummer szerint a nemzetbiztonsági bizottság fideszes tagjai (Halász János, Hubay György, Lezsák Sándor, Móring József) kedden meg is szavazták Orbán Puskásba vezető alagútját.

 

A Telex információi szerint az ellenzéki tagok, azaz ő maga, Ungár Péter LMP-s politikus (egyben az Azonnali többségi tulajdonosa), valamint az MSZP-s Molnár Zsolt nemmel szavaztak. Utóbbi úgy, hogy átruházta a szavazatát Ungárra, miután nem tudott résztvenni az ülésen.

 

Stummer a videójában azt is említette: arra számít, hogy bíróság előtt is felelősségre vonhatják amiatt, hogy az ügyet nyilvánosságra hozta. Feltehetően itt arra gondolt, hogy a minősített adattal visszaélést (például azt, ha valaki jogosulatlan számára, így a nyilvánosság számára ilyen adatot közzétesz) a Btk. is bünteti. A büntetési tételek attól függnek, hogy mennyire szigorúan számít titkosnak az adat: Stummer esetében a büntetési tétel legfelső határa legrosszabb esetben nyolc év lenne, de csak akkor, ha az alagút terve szigorúan titkosnak minősülne – ennél inkább enyhébb besorolás tűnik reálisnak.

 

 

Stummer az Azonnalinak: Ha lesz válasz, megint lépni fogok

 

Stummer János az Azonnali kérdésére elmondta, hogy az alagútnak még nem volt kidolgozott nyomvonala, annak csak a végpontja volt meghatározva: a Puskás Ferenc Stadionban a VIP-páholy alatt lett volna a végállomása. Az alagútrendszer célja az előterjesztők elmondása alapján az lenne, hogy

 

„elkerüljék azt a helyzetet, hogy amikor elkezdődik egy mérkőzés, akkor a védett személyeknek érintkezniük kelljen a meccsre kilátogató másik szurkolókkal”, ismertette a jobbikos politikus.

 

A nemzetbiztonsági bizottság elnökétől megtudtuk: azért döntött úgy, hogy nyilvánossá teszi ezt az információt, mert szerinte „nem helyénvaló, hogy ilyen körülmények között (a koronavírus-járványra utalt –a szerk.) ilyen döntéseket hozunk és akár egyetlen adóforintot is elköltünk erre”. Stummer maga arra számít, hogy emiatt a közeljövőben le fogják cserélni a nemzetbiztonsági bizottság éléről, sőt a pert és a büntetőjogi felelősségre vonást sem zárja ki. „Én ezt végiggondoltam, végigszámoltam, és az győzött bennem, hogy ez erkölcsileg ez nem tartható”.

 

Mint mondta, nem kívánt asszisztálni ahhoz a döntéshez, amely tíz-ötven évre titkosított volna egy ilyen jellegű ügyet. Stummer arról jelenleg még nem kívánt információval szolgálni, hogy ezt a javaslatot ki nyújtotta be a nemzetbiztonsági bizottság elé, ám ennek lehetőségét a közeljövőre nézve nem zárta ki. Még hozzátette, hogy a közeljövőben,

 

ha válaszlépésre kerül sor „a sakktábla túloldaláról, akkor megint lépni fogok”, vagyis újabb információk nyilvánosságra kerülésével kell számolni.

 

Stummer hozzátette azt is: Jakab Pétert, a Jobbik elnökét és miniszterelnök-jelöltjét – az ügy részleteibe való beavatása nélkül – előzetesen tájékoztatta arról, hogy online tájékoztatót fog ma tartani egy ügyben. Mint megtudtuk: Jakab Stummert a videó nyilvánosságra hozatala után biztosította a támogatásáról. Készítettek közösen egy videót is, amelyben Jakab arról beszél, hogy ilyesmi alagutakat diktátorok és drogbárók szoktak építtetni. A Jobbik-elnök közölte: kiállnak Stummer mellett, és erre kéri az ellenzéki pártok vezetőit is.

 

STUMMER JÁNOS 1984-BEN SZÜLETETT GYULÁN, AZ ELTE BTK-N VÉGZETT INFORMATIKUS KÖNYVTÁROS- TÖRTÉNELEM SZAKON. 2009 ÓTA JOBBIK-TAG, 2010-TŐL ERZSÉBETVÁROSI ÜGYEKKEL FOGLALKOZOTT AZ AKKOR MÉG SZÉLSŐJOBBOLDALI PÁRTBAN. 2018-2020 KÖZÖTT A JOBBIK ALELNÖKE VOLT, 2019 ÓTA A NEMZETBIZTONSÁGI BIZOTTSÁG ELNÖKE, EZT A POSZTOT HAGYOMÁNYOSAN MINDIG EGY ELLENZÉKI POLITIKUS TÖLTI UGYANIS BE.

 

Ötven méteres autós aluljáró épülne

 

Kacsa, reagált a titkos alagút hírére a Puskás Aréna nevű Facebook-oldal, amelyről a beruházást a kormány oldaláról koordináló Fürjes Balázs a Telexnek azt nyilatkozta, hogy ott fog megjelenni az álláspontja az ügyről:

 

„A Puskás Aréna úgy kapott engedélyt, hogy fél év után felül kell vizsgálni: jól működő közlekedési megoldás-e, hogy a hazai és külföldi védett személyeket a rendes közönség forgalmának időnkénti akadályoztatásával, várakoztatásával szállítják az Arénába. A felülvizsgálat eredménye: jobb megoldás lenne, ha a védett személyek, kiemelt vendégek, előadók autós közlekedési útvonala nem keresztezné a több tízezres közönség gyalogos útvonalát, célszerű e közlekedési utakat fizikailag elkülöníteni.

A tervezett megoldás egy mindösszesen 50 méter hosszú autós aluljáró. Ahhoz, hogy a rövid aluljárót nemzetbiztonságilag kockázatmentesen lehessen megépíteni, hogy a közönség és a védett személyek biztonsága érdekében semmilyen információ – speciális menekülési lehetőségek, térfigyelők pozíciója, stb. – ne kerüljön illetéktelen kezekbe, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága jóváhagyta, hogy a tervezési és kivitelezési munkák egy nemzetbiztonságilag minősített, meghívásos, többszereplős versenyeztetés keretében legyenek pályáztatva. A költségekről a pályáztatás után az építtető köteles beszámolni a Parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának.”

 

Rákosinak is volt alagútja

 

A stadionbeli alagút nem egy új ötlet: a Bors 2019-ben arról írt, hogy betömik a Puskásban azt a legendás Rákosi-alagutat, amelyen keresztül az ötvenes években a kommunista pártvezetés tagjai és vendégei az Istvánmezei út felől megközelíthették a kormánypáholyt. A bulvárlap cikke szerint ezt az alagutat már a régi Puskás bontásakor berobbantották, és a – végül meg nem valósult – 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságig ütemezték a betömését is.

 

Az Azonnalinak megszólaló, az új Puskás-stadion építésében részt nem vett építész szerint

 

építészszakmai szempontból még nem késő egy ilyen alagút megépítése,

 

hiszen az épület még nem állt be a végső helyére, az építés után az 5-8 évig még folyamatosan süllyed. Az építész azt mondja, pénzt viszont lehetett volna spórolni azzal, ha egy ilyen alagutat már korábban megépítenek, mert így a bontási költségek megdobják a beruházást.

 

A kétmilliárdos költségen az építész egyébként nem csodálkozik, egy ilyen dolognak nagyságrendileg szerinte is ennyi az ára.

 

A nemzetbiztonsági bizottság több tagját is kerestük az ügyben: Ungár Péter LMP-s bizottsági tag (aki egyben az Azonnali többségi tulajdonosa is) nem akart nyilatkozni, az MSZP-s Molnár Zsoltot és a bizottság fideszes tagjait egyelőre nem értük utol.

 

NYITÓKÉP: Puskás Aréna / FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szabadságpárti Herbert Kickl „egészségügyi apartheidnek“ nevezte Izrael sikeres oltási politikáját.

Az országot irányító. Abdel Fattah el-Sziszi altábornagy amúgy brutális katonai rezsimje 2013-ben puccsal vette el a hatalmat az Izrael- ellenes és antiszemita Muszlim Testvériségtől, most eltökélte, hogy a zsidóságról is oktatni fogja a fiatalokat.

Az EP-beli szavazás ugyan titkos lesz, de az Azonnali utánajárt, hogyan fognak szavazni a magyar EP-képviselők.

Miután Lengyelországban életbe lépett Európa egyik legszigorúbb abortusztörvénye, a dán liberális Radikális Párt azt szeretné, ha Dánia ingyenes abortuszt biztosítana az arra rászoruló lengyel nőknek.

Generációk nőttek fel az általa magyar nyelvre átültetett rajzfilmek szövegén. Mégis: a kádári kultúrpolitika meglehetősen mostohán kezelte Romhányi József munkásságát.

De Szlovákiában a Pfizer-BioNTech vakcinája is csak egy kicsit elfogadottabb az orosz vakcinánál egy felmérés szerint, amiből az is kiderül: félmillió ember kizárólag Szputnyik-vakcivával oltatná be magát.

Amíg a magyar közbeszédet a parizer uralja, tőlünk délre szerencsére még tudják, mik a fontos dolgok az életben.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

A fideszes EP-képviselők kiléptek az Európai Néppárt frakciójából, de merre tovább, és hogyan hat majd a szakítás a Fidesz német gazdasági körökkel és Angela Merkellel ápolt jó kapcsolatára?

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Twitter megosztás Google+ megosztás