+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2021. február 23. kedd, 08:12
Miután egy fiumei kávézótulajdonos közölte, hogy a nyitást elhalasztó jobboldali horvát kormánypárt tagjait és híveit még elvitelre se hajlandó kiszolgálni, Andrej Plenković kormányfő azt mondta, hogy innen már csak egy lépés a fasizmus. De mi áll a vita hátterében?
„Cserélje ki a HDZ [a jobboldali horvát kormánypárt neve] szót a szerbre és a zsidóra, és mondja meg nekem, hogy diszkrimináció-e ez”

 

fakadt ki Andrej Plenković horvát kormányfő a hétfői zágrábi sajtótájékoztatóján.

 

A Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöki posztját is betöltő mérsékelt jobboldali politikust az háborította fel, hogy február közepén – amikortól az elviteles kávé kiadása lehetségessé vált Horvátországban –

 

egy fiumei kávézó tulajdonosa azt írta ki a Facebook-oldalára a HDZ politikusainak és híveinek címezve, hogy „ne jöjjetek hozzánk, mert nem látunk szívesen titeket”.

 

Tomislav Kovačević, a fiumei Three Monkeys kávézó tulajdonosa ezt azzal magyarázta többek között, hogy a HDZ miatt „a hazám olyannyira el van szegényedve, hogy a legnagyobb optimisták se látnak már kiutat”. Kovačević hozzátette azt is, hogy a HDZ mindenkit azonnal fenyegetne, címkézne, aki kritizálni meri a pártot: „Aki nem felel meg nekik, az mind szerb csetnik vagy kommunista vagy más hasonló.” A Facebook-posztját pedig a keményen baloldali Fiuméből azzal fejezte be, hogy „No pasarán”.

 

TOMISLAV KOVAČEVIĆ A FIUMEI KÁVÉZÓJA ELŐTT. FOTÓ: KARLO MANDIĆ / FB

 

Plenković valamiért fontosnak érezte, hogy miniszterelnökként hétfői hivatalos sajtótájékoztatóján is foglalkozzon a kávézóssal, ezért rögtön felelősségre vonta a komplett horvát közvéleményt is, mert szerinte ha valaki a szociáldemokratákat tiltaná ki egy kávézóból, már azonnal tiltakozás lenne a válasz. A politikus úgy vélte, hogy a fiumei üzenetben elegendő a HDZ szót a zsidóra vagy szerbre kicserélni, és máris látszana, hogy „a következő lépés a fasizmus”. 

 

A horvát miniszterelnök azt üzente a fiumei kávézó tulajdonosának, hogy „ha ez lenne a világ egyetlen kávézója, akkor se mennék oda”.

 

Plenković többek között azt is mondta – utalva a járvány miatti korlátozások következtében a kávézóknak juttatott támogatásokra –, hogy a kormány is fizeti a fiumei helyet. Erre azonban a fiumei kávézós is válaszolt: „Miniszterelnök úr, tudnia kéne, hogy én fizetem önt, nem ön engem” – és azt mondta, hogy másoknak is elő kéne bújniuk, és arccal vállalniuk az ellenszegülést a jelenlegi zágrábi konzervatív-liberális kormánnyal szemben.

 

Plenković se hagyta azonban annyiban a vitát – egy nap alatt sokadszor állt bele az egyszerű fiumei kávézósba:

 

„Először lőnek ránk, aztán nem engednek be a kávézókba minket – mi lesz a harmadik lépés?”

 

tette fel a konzervatív miniszterelnök hétfő este a HDZ zágrábi székháza előtt tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján a költői kérdést.

 

Vojko Obersnel, Fiume szociáldemokrata polgármestere is megszólalt az ügyben. Noha a politikus elítélte, ha valaki egyes vendégeket szívesen lát, másokat meg nem, inkább azt kifogásolta, hogy Plenković egy válság kellős közepén ilyen ügyekkel foglalkozik: „Én nem emlékszem ilyen kemény reakcióra azóta, hogy ön miniszterelnök” – írta a szocdemek balszárnyához tartozó Obersnel nyílt levélben Plenkovićnak. Lora Vidović, horvát ombudsman viszont közölte: a HDZ-sek kitiltása is felveti a diszkrimináció gyanúját, azaz vizsgálatot kezdeményez a Three Monkeys kávézó tulajdonosa ellen.

 

A vita főleg a lockdownt érinti, elvégre a kormány eltolta a februárra tervezett nyitásokat – igaz, a kávézó tulajdonosa nem csak ezért, hanem egész politikájáért bírálta a jobboldali kormánypártot. A lockdown kapcsán Krunoslav Capak, az egészségügyi hatóság vezetője azt mondta: el lehetne most már kezdeni a nyitási stratégia tervezését, mert

 

„az esetek ugyan kicsit növekszenek, de nincs ok aggodalomra, mert a jó idő beköszöntével és az oltások növekedésével ismét esni fognak az esetszámok”.

 

Capak azt is közölte, hogy Horvátországban a Moderna és a BioNTech-Pfizer vakcináival zajlik az oltás.

 

Kell-e cirillül olvasni tudni?

 

Plenković nemcsak a kávézó ügyében került kritikák össztűzébe hétfőn, de azért is, mert a HDZ zágrábi polgármesterjelöltje, Davor Filipović azt mondta, amikor a múlt pénteken elhunyt, vajdasági énekesre, Djordje Balaševićre többen cirillbetűs plakátokkal is emlékeztek Zágráb belvárosában, hogy ő nem tudja azt elolvasni, és eleve nem örül annak, ha cirillbetűs feliratok jelennek meg bárhol is Horvátországban. Plenković szerint ezzel Filipović azonban nem akarta az elhunyt Balaševićet és rajongóit megsérteni: „1984-ben született [Filipović], talán más zenét hallgat”, és ezért eleve nem is lehet azt sem elvárni tőle, hogy magát Balaševićet is ismerje.

 

Horvátországban május 16-án önkormányzati – helyhatósági és megyei – választások lesznek. Miközben Zágrábban a verseny éles a bal- és a jobboldal között, hogy le tudják-e győzni Milan Bandić független polgármestert, Fiumében – ahol nem indul újra Vojko Obersnel szocdem polgármester – minden bizonnyal a baloldal fog ezúttal is nyerni.

 

NYITÓKÉP: „A válságban ismerszenek meg a vezetők” – állt a HDZ választási plakátján tavaly nyáron / Bakó Bea, Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

Tudják, hogy idén is lesöpri a Fidesz a javaslatukat, ám 2022 után szerintük meglesz az ügynöknyilvánosság. Keresztes László Lórántot, az LMP frakcióvezetőjét kérdeztük.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás