+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2021. február 23. kedd, 08:12
Miután egy fiumei kávézótulajdonos közölte, hogy a nyitást elhalasztó jobboldali horvát kormánypárt tagjait és híveit még elvitelre se hajlandó kiszolgálni, Andrej Plenković kormányfő azt mondta, hogy innen már csak egy lépés a fasizmus. De mi áll a vita hátterében?
„Cserélje ki a HDZ [a jobboldali horvát kormánypárt neve] szót a szerbre és a zsidóra, és mondja meg nekem, hogy diszkrimináció-e ez”

 

fakadt ki Andrej Plenković horvát kormányfő a hétfői zágrábi sajtótájékoztatóján.

 

A Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöki posztját is betöltő mérsékelt jobboldali politikust az háborította fel, hogy február közepén – amikortól az elviteles kávé kiadása lehetségessé vált Horvátországban –

 

egy fiumei kávézó tulajdonosa azt írta ki a Facebook-oldalára a HDZ politikusainak és híveinek címezve, hogy „ne jöjjetek hozzánk, mert nem látunk szívesen titeket”.

 

Tomislav Kovačević, a fiumei Three Monkeys kávézó tulajdonosa ezt azzal magyarázta többek között, hogy a HDZ miatt „a hazám olyannyira el van szegényedve, hogy a legnagyobb optimisták se látnak már kiutat”. Kovačević hozzátette azt is, hogy a HDZ mindenkit azonnal fenyegetne, címkézne, aki kritizálni meri a pártot: „Aki nem felel meg nekik, az mind szerb csetnik vagy kommunista vagy más hasonló.” A Facebook-posztját pedig a keményen baloldali Fiuméből azzal fejezte be, hogy „No pasarán”.

 

TOMISLAV KOVAČEVIĆ A FIUMEI KÁVÉZÓJA ELŐTT. FOTÓ: KARLO MANDIĆ / FB

 

Plenković valamiért fontosnak érezte, hogy miniszterelnökként hétfői hivatalos sajtótájékoztatóján is foglalkozzon a kávézóssal, ezért rögtön felelősségre vonta a komplett horvát közvéleményt is, mert szerinte ha valaki a szociáldemokratákat tiltaná ki egy kávézóból, már azonnal tiltakozás lenne a válasz. A politikus úgy vélte, hogy a fiumei üzenetben elegendő a HDZ szót a zsidóra vagy szerbre kicserélni, és máris látszana, hogy „a következő lépés a fasizmus”. 

 

A horvát miniszterelnök azt üzente a fiumei kávézó tulajdonosának, hogy „ha ez lenne a világ egyetlen kávézója, akkor se mennék oda”.

 

Plenković többek között azt is mondta – utalva a járvány miatti korlátozások következtében a kávézóknak juttatott támogatásokra –, hogy a kormány is fizeti a fiumei helyet. Erre azonban a fiumei kávézós is válaszolt: „Miniszterelnök úr, tudnia kéne, hogy én fizetem önt, nem ön engem” – és azt mondta, hogy másoknak is elő kéne bújniuk, és arccal vállalniuk az ellenszegülést a jelenlegi zágrábi konzervatív-liberális kormánnyal szemben.

 

Plenković se hagyta azonban annyiban a vitát – egy nap alatt sokadszor állt bele az egyszerű fiumei kávézósba:

 

„Először lőnek ránk, aztán nem engednek be a kávézókba minket – mi lesz a harmadik lépés?”

 

tette fel a konzervatív miniszterelnök hétfő este a HDZ zágrábi székháza előtt tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján a költői kérdést.

 

Vojko Obersnel, Fiume szociáldemokrata polgármestere is megszólalt az ügyben. Noha a politikus elítélte, ha valaki egyes vendégeket szívesen lát, másokat meg nem, inkább azt kifogásolta, hogy Plenković egy válság kellős közepén ilyen ügyekkel foglalkozik: „Én nem emlékszem ilyen kemény reakcióra azóta, hogy ön miniszterelnök” – írta a szocdemek balszárnyához tartozó Obersnel nyílt levélben Plenkovićnak. Lora Vidović, horvát ombudsman viszont közölte: a HDZ-sek kitiltása is felveti a diszkrimináció gyanúját, azaz vizsgálatot kezdeményez a Three Monkeys kávézó tulajdonosa ellen.

 

A vita főleg a lockdownt érinti, elvégre a kormány eltolta a februárra tervezett nyitásokat – igaz, a kávézó tulajdonosa nem csak ezért, hanem egész politikájáért bírálta a jobboldali kormánypártot. A lockdown kapcsán Krunoslav Capak, az egészségügyi hatóság vezetője azt mondta: el lehetne most már kezdeni a nyitási stratégia tervezését, mert

 

„az esetek ugyan kicsit növekszenek, de nincs ok aggodalomra, mert a jó idő beköszöntével és az oltások növekedésével ismét esni fognak az esetszámok”.

 

Capak azt is közölte, hogy Horvátországban a Moderna és a BioNTech-Pfizer vakcináival zajlik az oltás.

 

Kell-e cirillül olvasni tudni?

 

Plenković nemcsak a kávézó ügyében került kritikák össztűzébe hétfőn, de azért is, mert a HDZ zágrábi polgármesterjelöltje, Davor Filipović azt mondta, amikor a múlt pénteken elhunyt, vajdasági énekesre, Djordje Balaševićre többen cirillbetűs plakátokkal is emlékeztek Zágráb belvárosában, hogy ő nem tudja azt elolvasni, és eleve nem örül annak, ha cirillbetűs feliratok jelennek meg bárhol is Horvátországban. Plenković szerint ezzel Filipović azonban nem akarta az elhunyt Balaševićet és rajongóit megsérteni: „1984-ben született [Filipović], talán más zenét hallgat”, és ezért eleve nem is lehet azt sem elvárni tőle, hogy magát Balaševićet is ismerje.

 

Horvátországban május 16-án önkormányzati – helyhatósági és megyei – választások lesznek. Miközben Zágrábban a verseny éles a bal- és a jobboldal között, hogy le tudják-e győzni Milan Bandić független polgármestert, Fiumében – ahol nem indul újra Vojko Obersnel szocdem polgármester – minden bizonnyal a baloldal fog ezúttal is nyerni.

 

NYITÓKÉP: „A válságban ismerszenek meg a vezetők” – állt a HDZ választási plakátján tavaly nyáron / Bakó Bea, Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Vasárnap ismeretette részletesebb előválasztási programját a párt. Négyhetes munkahét, új választási rendszer, bérlakásprogram. A részletekért olvasd el a cikkünk!

Újra itt van Ercsey Dániel boriskolája: ezen a héten az olaszrizlingről lehet mindent megtudni, amit csak érdemes.

A rendelkezésre álló vakcinákat lakosságarányosan osztanák szét az önkormányzatok között.

A volt SZDSZ-es politikus interjújában arról beszélt, az ellenzéknek a kis pártokat is beépítve nemzeti szövetséget alkotva kéne szabadságharcba indulnia a Fidesz ellen.

Kijöttek a közlönyben a csütörtökön bejelentett szigorítások részletei.

A bajor kormányfő közölte: a magyar kormánypártnak nincs többé helye az Európai Néppárt közösségében. Nem először fejezi ki, hogy véget ért a Fidesz és a CSU közötti jó kapcsolat.

Szerinte párttársait csak a miniszteri székek érdeklik.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Twitter megosztás Google+ megosztás