+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. február 22. hétfő, 16:57
Azaz a kormány újabb 90 napra hozhat önállóan rendeleteket a járványhelyzet kezelésére, és az alapjogok is tovább korlátozhatók a szokásosnál durvábban. A Fidesz-kétharmadot Volner János, Fülöp Erik és Ritter Imre is kisegítette.

133 igen szavazattal, 55 nem és 1 tartózkodás mellett a parlament hétfőn megszavazta azt a Varga Judit igazságügyi miniszter nevével fémjelzett törvényjavaslatot, ami a veszélyhelyzetet meghosszabbítja Magyarországon újabb kilencven nappal. 

 

Igennel a Fidesz és a KDNP képviselői szavaztak, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP, a Jobbik, valamint a DK politikusai nemet nyomtak, leszámítva Gyurcsány Ferencet, aki előre bejelentette, hogy hiányozni fog az ülésről. Noha a szavazáshoz csak a jelenlévők kétharmada kellett, ami a Fidesznek meg is volt, azért két korábbi jobbikos képviselő (Volner János, aki már saját néven alakított pártot, és Fülöp Erik, aki pár hete lépett ki a Mi Hazánkból) és Ritter Imre német nemzetiségi képviselő is a kormánypártok segítségére sietett. Érdekesség, hogy két fideszes képviselő (Bányai Gábor és Riz Gábor) noha jelen volt, nem szavazott, ugyanígy tett az MSZP-társelnök Kunhalmi Ágnes, vagy épp a három volt jobbikos független képviselő, Farkas Gergely, Bencsik János és Sneider Tamás, utóbbi kettő egy ideje a Polgári Válasz nevű mozgalomban politizál.

 

Mi lesz most?

 

Azt követően, hogy Áder János köztársasági elnök is aláírja és kihirdetik a Magyar Közlönyben az elfogadott törvényt (amire a korábbi gyakorlat alapján már kedden sor kerülhet), a kihirdetéstől számítva

 

újabb kilencven napig hatályban maradhatnak azok a járványügyi kormányrendeletek, amiket a kormány saját hatáskörben hozott

 

a koronavírus-válságra hivatkozva.

 

A veszélyhelyzetet március után másodszorra novemberben hirdették ki: a parlament kilencven napra adott felhatalmazása február 8-án lejárt. Ezt követően a kormány tizenöt napra tudta jogszerűen saját hatáskörben újra elrendelni a veszélyhelyzetet – ezt erősítette meg most ismét a parlament.

 

Az ellenzék arra hivatkozva, hogy Orbán Viktor rosszul kezelte az elmúlt három hónapban a válságot, és pont az elégtelen kormányzati intézkedéseket ismerték volna el, ha elfogadják az igazságügyi miniszter erre vonatkozó javaslatát, nem szavazta meg a veszélyhelyzet meghosszabbítását.

 

Újabb 90 nap lockdown?

 

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a magyaroknak újabb 90 napig olyan korlátozások között kell majd élniük, mint most: a kormány a meghosszabbított veszélyhelyzet alatt is dönthet úgy, hogy enyhít a korlátozásokon.

 

Ezt is tervezi két lépcsőben, március és április elejétől, de hogy pontosan min fognak enyhíteni, egyelőre nem tudni. Mindenesetre a kormány a kérdésben nemzeti konzultációt indított – a hivatalos kormányzati kommunikáció szerint ennek függvényében fognak erről dönteni.

 

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

 

FRISSÍTÉS, 17:34: A cikkben korábban tévesen szerepelt, hogy Volner János és Fülöp Erik a Mi Hazánk politikusa.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Vasárnap ismeretette részletesebb előválasztási programját a párt. Négyhetes munkahét, új választási rendszer, bérlakásprogram. A részletekért olvasd el a cikkünk!

Újra itt van Ercsey Dániel boriskolája: ezen a héten az olaszrizlingről lehet mindent megtudni, amit csak érdemes.

A rendelkezésre álló vakcinákat lakosságarányosan osztanák szét az önkormányzatok között.

A volt SZDSZ-es politikus interjújában arról beszélt, az ellenzéknek a kis pártokat is beépítve nemzeti szövetséget alkotva kéne szabadságharcba indulnia a Fidesz ellen.

Kijöttek a közlönyben a csütörtökön bejelentett szigorítások részletei.

A bajor kormányfő közölte: a magyar kormánypártnak nincs többé helye az Európai Néppárt közösségében. Nem először fejezi ki, hogy véget ért a Fidesz és a CSU közötti jó kapcsolat.

Szerinte párttársait csak a miniszteri székek érdeklik.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Twitter megosztás Google+ megosztás