+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. február 22. hétfő, 15:40
A boltok azonban nem nyithatnak ki, ugyanis már egy másik intézkedés alapján kell zárva tartaniuk.

A cseh alkotmánybíróság eltörölte a kiskeresekedelemre vonatkozó korlátozó intézkedések egy részét – írja a Mladá fronta dnes internetes kiadása.

 

Az alkotmánybíróság szerint a boltok bezárása nem volt kellőképpen megindokolva,

 

ahogy az sem, hogy mi alapján mentesültek egyes termékcsoportokat áruló üzletek a korlátozások alól.

 

A döntés indoklása hangsúlyozza, hogy az alkotmánybíróság nem kérdőjelezi meg a cél legitimitását, aminek érdekében az intézkedést meghozták, sokkal inkább azt vitatja, hogy kellően indokolt és arányos volt-e az eltérő bánásmód a vállakozók egyes csoportjaival szemben. A bírák kifogásolták, hogy „telefonkönyv méretű” volt azon termékcsoportokat áruló boltok és szolgáltatások listája, amiknek nem kellett bezárniuk, miközben nem volt világos, hogy mi alapján kerültek fel a listára például a kertészeti eszközöket áruló boltok, és maradtak le róla a gyerekcipőket vagy téli ruhákat árulók.

 

Az alkotmánybíróság döntése azonban nem jelenti azt, hogy kinyithatnak a boltok,

 

mert a döntés egy olyan intézkedésre vonatkozik, ami február 14-ig volt érvényben.

 

Ekkor járt le ugyanis a szeptember óta hosszabítgatott szükségállapot, azonban Csehország február 15-én új szükségállapotot hirdetett, ami két hétig, február 28-ig tart. Ennek keretében pedig a boltok többsége ugyanúgy nem tarthat nyitva, mint eddig – kivételt jelentenek az élelmiszereket, alapvető higiéniai termékeket áruló boltok, valamint az állattartással, kertészkedéssel, gépjárművekkel kapcsolatos üzletek és szolgáltatások telephelyei. 

 

A döntés nyomán azonban a cseh Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szövetség figyelmeztette a kormányt, hogy egy héten belül

 

dolgozza ki a bezárt boltok kártalananításának tervét, ellenkező esetben kártérítési perek ezreivel fog szembesülni.

 

A Szövetség szerint a boltok egyébként is biztonságosak voltak és azok is lesznek, hiszen a járvány kezdete óta az üzemeltetők hétmilliárd koronát (azaz körülbelül 97 milliárd forintot) költöttek arra, hogy gondoskodjanak a biztonsági és higiéniai intézkedések betartásáról.

 

NYITÓKÉP: ivabalk / Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Vasárnap ismeretette részletesebb előválasztási programját a párt. Négyhetes munkahét, új választási rendszer, bérlakásprogram. A részletekért olvasd el a cikkünk!

Újra itt van Ercsey Dániel boriskolája: ezen a héten az olaszrizlingről lehet mindent megtudni, amit csak érdemes.

A rendelkezésre álló vakcinákat lakosságarányosan osztanák szét az önkormányzatok között.

A volt SZDSZ-es politikus interjújában arról beszélt, az ellenzéknek a kis pártokat is beépítve nemzeti szövetséget alkotva kéne szabadságharcba indulnia a Fidesz ellen.

Kijöttek a közlönyben a csütörtökön bejelentett szigorítások részletei.

A bajor kormányfő közölte: a magyar kormánypártnak nincs többé helye az Európai Néppárt közösségében. Nem először fejezi ki, hogy véget ért a Fidesz és a CSU közötti jó kapcsolat.

Szerinte párttársait csak a miniszteri székek érdeklik.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Twitter megosztás Google+ megosztás