+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. február 22. hétfő, 15:40
A boltok azonban nem nyithatnak ki, ugyanis már egy másik intézkedés alapján kell zárva tartaniuk.

A cseh alkotmánybíróság eltörölte a kiskeresekedelemre vonatkozó korlátozó intézkedések egy részét – írja a Mladá fronta dnes internetes kiadása.

 

Az alkotmánybíróság szerint a boltok bezárása nem volt kellőképpen megindokolva,

 

ahogy az sem, hogy mi alapján mentesültek egyes termékcsoportokat áruló üzletek a korlátozások alól.

 

A döntés indoklása hangsúlyozza, hogy az alkotmánybíróság nem kérdőjelezi meg a cél legitimitását, aminek érdekében az intézkedést meghozták, sokkal inkább azt vitatja, hogy kellően indokolt és arányos volt-e az eltérő bánásmód a vállakozók egyes csoportjaival szemben. A bírák kifogásolták, hogy „telefonkönyv méretű” volt azon termékcsoportokat áruló boltok és szolgáltatások listája, amiknek nem kellett bezárniuk, miközben nem volt világos, hogy mi alapján kerültek fel a listára például a kertészeti eszközöket áruló boltok, és maradtak le róla a gyerekcipőket vagy téli ruhákat árulók.

 

Az alkotmánybíróság döntése azonban nem jelenti azt, hogy kinyithatnak a boltok,

 

mert a döntés egy olyan intézkedésre vonatkozik, ami február 14-ig volt érvényben.

 

Ekkor járt le ugyanis a szeptember óta hosszabítgatott szükségállapot, azonban Csehország február 15-én új szükségállapotot hirdetett, ami két hétig, február 28-ig tart. Ennek keretében pedig a boltok többsége ugyanúgy nem tarthat nyitva, mint eddig – kivételt jelentenek az élelmiszereket, alapvető higiéniai termékeket áruló boltok, valamint az állattartással, kertészkedéssel, gépjárművekkel kapcsolatos üzletek és szolgáltatások telephelyei. 

 

A döntés nyomán azonban a cseh Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szövetség figyelmeztette a kormányt, hogy egy héten belül

 

dolgozza ki a bezárt boltok kártalananításának tervét, ellenkező esetben kártérítési perek ezreivel fog szembesülni.

 

A Szövetség szerint a boltok egyébként is biztonságosak voltak és azok is lesznek, hiszen a járvány kezdete óta az üzemeltetők hétmilliárd koronát (azaz körülbelül 97 milliárd forintot) költöttek arra, hogy gondoskodjanak a biztonsági és higiéniai intézkedések betartásáról.

 

NYITÓKÉP: ivabalk / Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A frakció után a pártcsaládból való távozás immáron puszta formalitás, írja egyikük.

Rettenetes tsudák estek meg, a Gonosz bélyegével kérkedők ingerlik 's gúnyolják az igazakat.

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia csak azt szeretné, hogy valaki más legyen a kormányfő, Robert Fico és Peter Pellegrini exminiszterelnökök viszont népszavazást írnának ki az előrehozott választásról.

Még mindig befizethetik az elmaradt hathavi tb-tartozást azok, akiknek emiatt elvileg február 12-től már az életmentő beavatkozásokért is fizetniük kéne, derült ki Tállai András parlamenti válaszából.

Előtte a román hatóságok „régészeti szempontból érdektelen” térséggé nyilvánították a területet.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás