+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2021. február 19. péntek, 09:57
Ercsey Dániel borszakíró videós boriskolát indít: az első részben a legtöbbre hivatott, leginkább nem értett, de így is a legszebb borokat adó furmintról mond el mindent!

A furmint minden idegszálával és hajszálgyökerével Közép-Kelet-Európához kötődik, ez Tokaj-Hegyalja fő fajtája, de Magyarországon is majdnem mindenhol ott van, emellett pedig Szlovákia, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia és Ausztria is rejt néhány tőkét, igaz, más neveken. Az egészben a legérdekesebb az, hogy a szőlőfajta első írásos említése nem is Tokaj környékéről származik: míg Hegyalján 1611-ben történt ez meg, úgy a mai soproni borvidéken már 1230-ban, igaz, a ma Ausztriában használatos zapfner néven.

 

Ercsey Dániel borszakíró úgy döntött, hogy a Lecsengés nevű YouTube-csatornáján boriskolát indít, ezeket az Azonnalin – már csak A hét bora rovatunk miatt is – örömmel adjuk közre mostantól. Az első részben a furmintról lehet megtudni rengeteg olyan dolgot, amivel aztán villogni lehet, illetve amiket Azonnali-olvasóként sosem árt tudni, mint hogy

 

+ miért van mindenhol furmint a Kárpát-medencében?

 

+ mit jelent az, hogy a furmint neutrális szőlőfajta?

 

+ mi a furmint legnagyobb problémája?

 

+ miért épp édesborok készítésére lett kiszelektálva a furmint, és milyen száraz borok készülnek ennek ellenére belőle?

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás