Ercsey Dániel borszakíró videós boriskolát indít: az első részben a legtöbbre hivatott, leginkább nem értett, de így is a legszebb borokat adó furmintról mond el mindent!
A furmint minden idegszálával és hajszálgyökerével Közép-Kelet-Európához kötődik, ez Tokaj-Hegyalja fő fajtája, de Magyarországon is majdnem mindenhol ott van, emellett pedig Szlovákia, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia és Ausztria is rejt néhány tőkét, igaz, más neveken. Az egészben a legérdekesebb az, hogy a szőlőfajta első írásos említése nem is Tokaj környékéről származik: míg Hegyalján 1611-ben történt ez meg, úgy a mai soproni borvidéken már 1230-ban, igaz, a ma Ausztriában használatos zapfner néven.
Ercsey Dániel borszakíró úgy döntött, hogy a Lecsengés nevű YouTube-csatornáján boriskolát indít, ezeket az Azonnalin – már csak A hét bora rovatunk miatt is – örömmel adjuk közre mostantól. Az első részben a furmintról lehet megtudni rengeteg olyan dolgot, amivel aztán villogni lehet, illetve amiket Azonnali-olvasóként sosem árt tudni, mint hogy
+ miért van mindenhol furmint a Kárpát-medencében?
+ mit jelent az, hogy a furmint neutrális szőlőfajta?
+ mi a furmint legnagyobb problémája?
+ miért épp édesborok készítésére lett kiszelektálva a furmint, és milyen száraz borok készülnek ennek ellenére belőle?
Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!
Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.